Hirdetés

Így bővítsd Wi-Fi vezérlővel az asztali számítógépet|

Néhány ezer forintból, szerelés nélkül is megoldható a feladat.

Hirdetés

Ha az internet a modern korunk istene, akkor a Wi-Fi a temploma. Szinte lehetetlennek tűnik a hotspotok nélküli élet: az okostelefonok és táblagépek képességeit lehetetlen internet nélkül kihasználni, ráadásul a laptop esetében is örülünk annak, ha az ágyból vagy fotelből böngészhetünk, folytathatunk netkapcsolatot igénylő tevékenységeket. Érdekes módon az asztali számítógépek esetében az emberek többségének eszébe sem jut, hogy a szokásos kábeles affér helyett át lehetne térni a WLAN használatára.

Hirdetés


Pedig ez több szempontból is előnyös. Ha a routert és asztali számítógépet nem kell kábellel összekötni, akkor mindkettő eszközt szabadabban lehet mozgatni. Egyrészt a router esetében ez különösen fontos, hiszen szeretnénk, hogy az egész lakásban elérhető legyen a jele, az összes helyiségben jó legyen a vétel. A vezeték nélküli routereket tipikusan nem a legjobb helyre rakja a szerelő személy: kényelmi okból oda szokott kerülni, ahol korábban a klasszikus vezetékes router volt. Másrészt a Wi-Fi-vel felszerelt számítógépet is nyugodtan lehet majd pakolgatni, onnantól kezdve az áramellátás lesz az egyetlen „fizikai” megkötése, amely az olcsó hosszabbítók korában nem nevezhető hatalmas problémának.


A számítógép Wi-Fi-vel való felszerelése után érdekes extra lehetőségek is megnyílnak. Tegyük fel, hogy tönkremegy a vezeték nélküli routerünk, így átmenetileg újból kábellel kell megoldanunk az asztali PC internethez kapcsolását. Ha van a gépben Wi-Fi vezérlő, akkor képesek leszünk létrehozni egy hotspotot, amelyre felcsatlakozhatnak az okostelefonjaink és egyéb kütyüink.


Hogy válasszunk, mire figyeljünk?

Csak néhány paraméterre kell odafigyelni, kezdjük a csatolófelülettel, asztali PC esetében háromféle megoldás létezik. Vehetünk egy USB portba csatlakoztatható sticket. Ennek a legnagyobb előnye, hogy semmilyen szerelést sem igényel, ráadásul szükség esetén egy másik számítógéppel vagy laptoppal is használhatjuk. A hátránya, hogy nagyobb méretű antennák híján nem feltétlenül lesz zseniális a hatótávolsága, bár egy átlagos lakásban jó eséllyel teljesen megfelel majd a céljára.


Az USB sticken kívül vásárolhatunk hagyományos bővítőkártyát is, ezeket be kell szerelni a számítógépházba, amely minimális tudást és önbizalmat igényel. PCI és PCI Express felületes kártyákat egyaránt találni a piacon: ha nem olyan ősöreg a számítógépünk, hogy csak PCI-os darabot tudunk betenni, akkor időtállósági szempontból mindenképp egy PCI Express csatolósat válasszunk. A kártyák előnye, hogy külső antennát kell hozzájuk csatlakoztatni: használhatjuk a hozzájuk mellékelt (a számítógép hátából kiálló) antennákat, vagy vehetünk egy hosszabb kábellel rendelkező „asztali” antennát.


Akármilyen modell mellett is tesszük le a voksunkat, sebességbeli és időtállósági megfontolásból preferáljunk egy Wi-Fi 802.11ac szabványt támogató modellt. Ha várhatóan nem lesz 300 Mbps-nél gyorsabb netkapcsolatunk, akkor persze egy Wi-Fi 802.11n-es darab is megfelel a célra.


Ha az igényeink és lehetőségeink alapján leszűkítettük a megvásárolható hardverek körét, akkor a kosárba dobás előtt látogassunk el a gyártó weboldalára. Ugye van ilyen? Kapunk-e tájékoztatást rajta a termék által támogatott operációs rendszerek köréről? Ebbe beletartozik a Windows 8.1 is? Ha bármelyik kérdésre nem a válasz, akkor keressünk inkább egy másik modellt, mert könnyen befürödhetünk az eszközzel.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.