Hirdetés

Így építs külső USB 3.0-s merevlemezt



|

A mobil fájltárolók nem hiába nyírták ki a HDD rackeket és a DVD-s adatcipelést. Így lehet saját, szupergyors külső tárolód

Hirdetés

A HDD rack és a CD/DVD-s adatcipelés elterjedt, de sokak által jogosan utált „adatátviteli” mód volt még nem is olyan régen. Az előbbi megoldás hátránya, hogy a rackes merevlemezek hamar kipurcantak a szállítás és a melegedés miatt (a 40 mm-es rack-ventit sokan lekapcsolták sikító hangja miatt), az újraírható CD/DVD-k pedig kb. annyira voltak megbízhatók és gyorsak, mint anno a floppy. Aztán jöttek a flash memóriával operáló USB kulcsok, vagy szép magyarosan pendrájvok és jogosan átvették a piacot.

 

Hirdetés

A pendrájvok sötét oldala

A pendrájv kicsi, mindennel kompatibilis és olcsó – mi lehet a gond? Nos, a megfizethető USB kulcsok mind a mai napig nem képesek tárhelyben azt nyújtani, amit a HDD-ktől megszoktunk, sőt, ha a Forint/Gigabájt mutatót nézzük, óriási a különbség. A sebességen rengeteget javított a ma már általános USB 3.0, ám ne higgyünk annak, amit a gyártók a dobozokra írnak: az impresszív sebességadatok az olvasásra vonatkoznak, írásban, különösen kisméretű fájloknál ezek a tárolók nagyon gyengék. Persze, ma is lehet kapni olyan USB 3.0-s pendrájvot, amely SSD-közeli sebességet kínál, de ez méregdrága. És akkor ott van még az újraírhatóság kérdése is. Ha sokat másolunk, törlünk stb. különösen az olcsó USB kulcsoknál futhatunk bele néhány év után beégett cellákba.

 

A megoldás – akár házilag

Jól hordozható, nagykapacitású, gyors és olcsó – mi az? Ez a házilag épített, USB 3.0-s mobil merevlemez. Itt egy 2,5 colos, notebookba tervezett, vagyis a hordozást sokkal jobban toleráló merevlemezen tároljuk az adatot, ami SATA-USB 3.0 vezérlőchip segítségével 5 Gb/s-os sávszélességgel kapcsolódik a rendszerhez – ez elméletben kb. olyan gyors, mint a SATA6G, vagyis nem ez lesz a szűk keresztmetszet.

 

 

Egy saját, külső 2,5 mobil HDD építése végtelenül egyszerű, sőt, mivel mi válogatjuk össze a hozzávalókat, pontosan az igényeinkhez szabhatjuk tudását és árát is. HDD-ből azt ajánlanánk, hogy egy lassabb, de nagyobb kapacitású modellt válasszunk, bár sokakat zavarhat a gyenge sebesség – ilyenkor nyugodtan válthatunk akár 7200 rpm-es, akár hibrid SSD-HDD tárolóra is. A kapacitás és a sebesség csakis attól az összegtől függ, amennyit hajlandóak vagyunk ráfordítani. A toknál nagyon fontos szempont a strapabíróság és a mobilitás. Vannak műanyag és filléres, vagy gumi/fém és drágább megoldások. Ha vigyázunk a külső tárolónkra, egy olcsó, műanyag dobozka is megteszi, sőt, ezek általában kicsik és könnyűek is. A fém/gumi megoldások sokkal jobb védelmet nyújtanak a HDD-nek, de ezek nehezebbek, nagyobbak és drágábbak is. Itt mérlegelnünk kell a mobilitást is, hiszen sokat szeretnénk majd hordozni a tárolónkat.

 

 

A sebességnél arra mindenképpen figyeljünk, hogy még véletlenül se sózzanak ránk egy elavult, USB 2.0-s tokot, mert ezzel a sebesség 20-30 MB/s-ra fog visszaesni. A vezérlőchipek között is akad némi teljesítménybeli különbség, de itt már nem olyan komoly a szórás. A HDD-k hatalmas előnye, hogy még a 2,5 colos, lassabb modellek is sokkal jobb írási teljesítményre képesek, mint az olcsó USB 3.0 kulcsok és a kis fájlokkal is sokkal jobban bánnak. Végül a Forint/Kapacitás mutatóra is érdemes vetni egy pillantást, mert ebben is a mobil HDD a nyerő. Az USB 3.0 csatlakozásnál találkozhatunk microUSB 3.0-val és normál, A- vagy B-típusú megoldással is.

 

 

Készen jót

Annak sem kell minderről lemondania, aki nem szeret válogatni és barkácsolni (a szerelés kb. 30-60 másodperc). A kínálat óriási, sőt, a gyártók már arra is rájöttek, hogy érdemes a dizájn mellett a HDD sebességét (rpm, cache) is megosztani a vásárlóval, így kizárhatjuk a zsákbamacskát. Mivel a kínálat és a verseny óriási, szerencsére a gyári USB 3.0 mobil, külső HDD-k árai is abszolút elfogadhatók, sőt, ha ezt a megoldást választjuk, általában még valamiféle ingyen szoftvercsomagra is számíthatunk, ami akár még hasznos is lehet.

 

 Azért a gyanúsan olcsó külső HDD-knél gyanakodjunk – ezt például 2 TB-os Toshiba HDD-ként vette a gyanútlan vevő

 

Vásárlás után

A mobil HDD-t nem véletlenül választottuk: egyrészt még mindig olcsóbb, mint a felhő-tárhely, offline is használható, sokkal gyorsabb, és az adatbiztonságba is nagyobb beleszólásunk van. Ez utóbbinál érdemes titkosítást is aktiválni a tárolón: ehhez használhatjuk például a Truecryptet, ami multiplatformos, ingyenes és megbízható. Emellett számtalan backup, klónozó és szinkronizáló szoftvert pakolhatunk a külső HDD-nkre, melyekkel automatizálható adataink biztonsági mentése.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.