Hirdetés

Így fejlődött az USB - első rész



|

Áttekintőnkben összeszedjük a különböző USB portokat.

Hirdetés

Elég csak otthon körbenézni, és biztosan találunk néhány olyan eszközt, amely USB kábellel működik vagy kommunikál. Mivel évente átlagosan 3 milliárd USB portot szállítanak le, ezért értelemszerűen ez a legsikeresebb csatlakozó. 

Hirdetés

Az évek során persze sok riválist kapott az USB, amely mostanában az USB-C-vel igyekezne visszavágni, és tartani a lépést. Az, hogy a jóval fejlettebb következő Thunderbolt teljesen leváltja-e, még a jövő zenéje. Az USB-C-hez viszont hosszú idő alatt jutottunk el, ezért nem árt ismerni a szabvány eltérő verzióit. A verziók általában a sebességre és a funkcionalitásra vonatkoznak, míg a típus a fizikai formára és a csatlakozók vezetékelésére. 

 

USB A típus

Az A típus az USB eredeti kialakítása volt, lapos és szögletes csatlakozó képében. Egy normál USB kábelnél az A típusú (apa) vég a hosthoz, például egy számítógéphez csatlakozik. Ilyenkor a gép ezt egy A típusú, de anya kialakítású porttal fogadja. Az A típusú csatlakozót leginkább az asztali gépek, a laptopok, a konzolok, a médialejátszók és a hasonló eszközök használják. 

Az USB eltérő verziói (USB 1.1, 2.0 és 3.0) ugyanazt az A típusú kialakítást használják, így a csatlakozó mindig kompatibilis a porttal, még akkor is, ha két eszköz eltérő verziójú USB-t használ. Így tehát a gyakorlatban egy USB 3.0-ás külső merevlemez gond nélkül működik egy USB 2.0-ás porton keresztül, de ez fordítva is igaz. 

 

Ismerős kialakítás

 

Gyakori az A típus az apróbb eszközöknél is, mint egér, billentyűzet vagy éppen flash drive. Ugyan az USB 3.0 több tűvel rendelkezik az USB 2.0-hoz képest, ezeket úgy rendezték el, hogy a fizikai működést a régebbi szabványoknál se akadályozzák. Meg kell jegyezni azt is, hogy az A típusnak vannak további változatai, mint a Mini A típus vagy a Micro A típus, de ezeket ritkán használják. 

 

USB B típus

Általában a B típus a kábel másik végén kap helyet, és ez az a rész, ami a perifériába megy - például egy nyomtatóba, egy telefonba vagy egy külső merevlemezbe. Értelemszerűen a kábelnél itt is B típusú apa csatlakozóval van dolgunk, míg az eszközön B típusú anya port van. 

Mivel rengeteg eszköz használja, ezért rengeteg különböző kialakításban létezik - még ha a kábel másik vége sima A típus is. 

 

USB 3.0, B típus

 

A normál szabványt, aminek az eszköz felőli végén sima B típus van, még az USB 1.1-nél rakták össze, és leginkább nagy készülékekhez használják, például egy szkenner vagy nyomtató PC-hez csatlakoztatásánál. 

A Mini-USB jóval kisebb csatlakozót jelent, de mára főleg csak régebbi hordozható eszközökön találunk ilyet: digitális fényképezőkön, okostelefonokon és más hordozható kütyükön. Ettől az elavult dizájntól modernebb a még kisebb Micro-USB, amelyet a legtöbb mai okostelefon és táblagép használ. A Micro-USB 3.0 ennek az USB 3.0-ás meghajtókhoz használt változata. 

Az USB 3.0-nál a dizájn pedig nagyon hasonló a sima B típushoz, viszont a kábel már az USB 3.0 sebességeit tudja hozni. Általában mindkét csatlakozó kék színű. 

 

Hamarosan folytatjuk, de addig is áruljátok el: ti mikor találkoztatok először az USB porttal? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.