Hirdetés

Így ismerd fel, ha bóvli a headset



|

Ahogy divatba jött a "gamer", úgy lovagolták meg a gyártók a dögös kinézetű perifériák piacát. Mielőtt választanál, ezeket vizsgáld meg.

Hirdetés

Új fülest választani mindig nagy élmény, de éppen ekkora kockázat is, hogy rossz lesz a kiszemelt példány és akkor már sajnos nem nagyon tudunk visszatáncolni. Ezekre figyelj, ha el akarod kerülni a csalódást.


Hirdetés


Melyik platform, mennyi kábel?

Szigorúan a headseteknél, azon belül is a gamer modelleknél maradva nem mindegy, milyen géphez választunk. Ha normál asztali PC-nk van, külön lesz a mikrofon és a fejhallgató jack, ha azonban újabb notebookhoz, egyben lesz a kettő. Éppen ezért kelleni fog átalakító, amit szerencsére a legtöbb gyártó biztosít. Ha konzolunk van, szintén nem mindegy, milyen modellre esik a választásunk. A PS4-nél szintén jackre lesz szükségünk, az Xbox One-nál a régebbi kontrollerhez még kellett egy speciális átalakító, az újabbakhoz szerencsére már nem kell, itt is megkapjuk a 3,5-es jacket.



Ha zsinórnélküli headsetet választunk, Bluetooth kapcsolatot keressünk, illetve PC-nél egyedi rádiós technológia is használható saját USB-s vevőegységgel.


Külső és anyaghasználat

A gamer headsetek gyönyörűek, a dobozra pedig vagány grafikákat készítettek, hogy egészen biztosan felfigyeljünk rájuk. Az ilyen trükköknek ne dőljünk be: fontos a kinézet, de nem minden és sok gyártó ezzel igyekszik elterelni a figyelmet a csapnivaló hangminőségről.



A menő elnevezés, világítás, extra gombok és egyéb csicsák is mind olyan trükkök, amik ugyan nem mindig haszontalanok vagy feleslegesek, de a hangminőség és a kényelem ezeknél sokkal-sokkal fontosabbak.


Próba, próba, próba

A legjobb, ha ki tudjuk próbálni a kiszemelt headseteket. Vélhetően a mikrofont nem tudjuk majd tesztelni és nem árt az sem, ha velünk van a telefonunk némi jó minőségű zenével, az azonban nem hátrány, hogy mindezt egy zajos helyen kell megejtenünk. Ezzel az is kiderül, hogy mennyire képes a külső zajokat kizárni a füles. Itt zárt, félig nyitott és nyitott modellek léteznek - játékhoz, otthonra a zárt és félig zárt az előnyös.



A teszt során próbáljunk ki halkabb, hangosabb, dübörgő és magas hangokkal teli zenéket is, illetve figyeljünk arra, hogy mekkora sztereó teret képes körénk varázsolni a headset. Ha bármelyik módban torzított, bántó hangot hallunk, érdemesebb más modell után nézni.


Kényelem

A kényelem legalább annyira fontos, mint a hangminőség. Ha fél- egy óra után kényelmetlenné válik egy headset, az semmire sem jó - lehet, hogy hosszú órákat is rajtunk lesz. A játék hevében biztosan mozgatjuk majd a fejünket, ezért stabilan kell a pántnak tartania, miközben nem nyomja bántóan fejünket, füleinket.



A köralakú kagylókat mindenképpen próbáljuk ki, különösen akkor, ha nagyobb füleink vannak, mert ezek nem mindig ergonómikusak - ha nyomják a fülünket, ne vegyük meg azt, keressünk ovális kialakítású modellt.


Körítés

Végül a körítést is vizsgáljuk meg. Ha semmiféle átalakítót nem kapunk, erre valószínűleg külön kell költenünk. Hasznos még a hordtáska, a kábelen elhelyezett távirányító (in-line), a cserélhető fülpárnák és az sem baj, ha 6,3-as jack-átalakítóról is gondoskodik a gyártó.


Ti milyen headsetet használtok/szeretnétek?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.