Hirdetés

Így készülnek az online pénztárgépek



|

A lengyel Comp csoport online kasszáiból a magyar piacra is szállítanak. Néhány hete mi is megnézhettük, hogyan készülnek ezek az eszközök.

Hirdetés

Hamarosan minden kereskedőnek kötelező lesz a NAV-hoz bekötött, internetkapcsolattal rendelkező pénztárgépet használnia. A Magyarországra szánt online kasszák közel egyharmadát, mintegy 60 ezer darabot a lengyel Comp csoport leányvállalatai, az Elzab és a Novitus gyártják.

Az évi 200 millió zloty (cca. 14,5 milliárd forint) bevételű cégcsoport a lengyel pénztárgép- és fiskális készülékpiac legnagyobb szereplője. Ennek ellenére más termékek fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával is foglalkoznak: IT-biztonsági rendszereiket például a lengyel kormány és hadsereg is használja. A cég remekül teljesít a varsói tőzsdén: Krzysztof Urbanowicz, a Comp csoport igazgatótanácsának tagja, az Elzab elnöke elmondta, hogy tavaly 350, az elmúlt két évben pedig összesen 6-700 százalékkal növekedett a részvényeik értéke.

Január végén egy kétnapos turné keretében mi is ellátogathattunk az üzemeikbe, hogy megnézzük, hogyan készülnek a magyar piacra szánt online pénztárgépek.

Hagyomány és csúcstechnológia

Az Elzab gyára Zabrzéban, egy Krakkótól cirka 110 kilométerre északnyugatra található bányavárosban áll. Az üzem 1969-ben épült; eleinte személyi számítógépek gyártásával foglalkoztak – itt készült például a nyolcvanas évek legendás Commodore 64-eseinek jelentős része. A rendszerváltást követően aztán meglátták a piaci változásokban rejlő lehetőségeket és pénztárgépek, hitelesített mérlegek gyártásával kezdtek foglalkozni. Az Elzab mára Lengyelország egyik legnagyobb „kasszagyárává” nőtte ki magát, a Novitussal együtt a helyi piac közel ötven százalékát lefedik.

A gyáron Gabriela Rydyger exportigazgató, Krzysztof Pyrsz termelési igazgató, Dariusz Meiser minőség-ellenőrzési vezető és Jan Siwy kutatás-fejlesztési vezető kalauzolnak végig minket. A hatalmas épület első látásra olyan, mintha egy Andrzej Wajda-film díszlete lenne. A kétezer munkásra méretezett üzemben ma már csak kétszázan dolgoznak: az első csarnokban a mechanikai munkálatokat – köztük a borítások, házak elkészítését – végzik, a másodikban pedig az elektronika beszerelésével foglalkoznak.

Az Elzab számos terméket gyárt, köztük a legmodernebb pénztárgépek és mérlegek mellett ár- és kártyaolvasókat is. Szerződéses beszállítóként más cégek számára is készítenek különféle alkatrészeket – például norvég megrendelésre tengerjáró hajók kommunikációs rendszereinek dobozait. A magyar piacra a Jota és a Mini pénztárgépeket gyártják, amelyek maradéktalanul megfelelnek a rendkívül szigorú hazai előírásoknak.

Az első csarnokban behemót masinák – CNC-marók, soktonnás sajtoló- és vágógépek stb. – sorakoznak. Az ismétlődő munkafolyamatokkal óhatatlanul együtt járó monotonitást ügyes munkaszervezéssel próbálják oldani, a dolgozók rendszeresen váltják egymást a munkaállomásokon.

Hirdetés

A pénztárgépek burkolatát hatalmas fémlapokból szabják ki, majd az így kapott darabokat formára hajlítják. A lapokat ponthegesztéssel illesztik össze; az elemek összecsavarozását lehetővé tévő menetes stifteket szó szerint beleütik a munkadarabokba. Az elkészült alkatrészek a porfestést és a feliratozást követően kapják meg végső formájukat. A cégnek nincs saját fröccsöntő részlege, ezért a műanyag komponenseket külső beszállítóktól szerzik be.

Az Elzab vezetői és szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak a minőség-ellenőrzésre. Laboratóriumukban elektromikroszkóppal ellenőrzik az elkészült alkatrészeket, így a legapróbb gyártási hibákat is kiszűrhetik.

Középpontban a minőség-ellenőrzés

A gyár másik csarnokában az elektronikát építik be a kész házakba. Az áramköröket is itt nyomtatják: az ellenállásokat, diódákat, egyéb alkatrészeket egy speciális gép ülteti rá az előre elkészített lapokra. Az összeszerelés utolsó fázisait egy olyan teremben végzik, amelybe csak speciális öltözetben léphetnek be a dolgozók – erre azért van szükség, mert az érzékeny alkatrészekben könnyen kárt tehet a statikus elektromosság.

Az elkészült pénztárgépeket komoly ellenőrzésnek vetik alá, egész napos tesztelésen kell átesniük, mielőtt előkészítenék őket a szállításra. Elsőként a készülékek elektromágneses tulajdonságait vizsgálják: egy teljesen leárnyékolt, speciális antennával felszerelt helyiségben megmérik, mekkora sugárzást bocsátnak ki magukból, illetve viselnek el – biztonságos-e más elektromos berendezések, például számítógépek közelében működtetni őket.

A gépeket egy speciális tesztprogram segítségével 24 órás stressztesztnek is alávetik. Ezután már csak egy utolsó minőség-ellenőrzési próbán kell átesniük, és ha azon is megfelelnek, indulhatnak a csomagoló részlegbe, ahol egyenként bedobozolják őket.

A gyárban komoly kutatás-fejlesztési tevékenység zajlik. Ennek köszönhetően születtek meg a cég legújabb termékei, köztük egy árleolvasó, amely – mivel nem csak megjeleníteni, de felolvasni is képes az egyes termékek árát – komoly segítséget jelenthet az idősebbek, illetve a vak és gyengén látó vásárlók számára. És persze a K10, a „pénztárgépek iPhone-ja”: a gyár első hordozható, érintőképernyővel felszerelt modellje, amely speciális gumiborításának köszönhetően szinte teljesen ütésálló.

A mindentudó tesztlabor

Kirándulásunk második napján rövid krakkói pihenő után a Comp csoport másik gyára, a Nowy Saczban található Novitus felé vesszük az irányt: itt készülnek a Sento és Sento Light online pénztárgépek. Annak ellenére, hogy maga az épületegyüttes jóval modernebbnek tűnik, mint az Elzabé – nem csoda, hiszen jó két évtizeddel később, a kilencvenes évek elején épült –, az üzemcsarnokokban hasonló gépekkel találkozhatunk, mint amilyeneket Zabrzéban láttunk.

A Novitusnál minket is beöltöztetnek az elektronikai részlegben dolgozók antisztatikus munkaruhájába, így végre a saját szemünkkel is megnézhetjük, hogyan szerelik össze a legmodernebb kasszák „agyát”. Házigazdánk Dariusz Szczygieł, a Novitus kutatás-fejlesztési igazgatója a nagy teljesítményű ipari printereket is megmutatja nekünk, ezek nyomtatják rá a számokat és a feliratokat a pénztárgépek klaviatúráira. A gombokra átlátszó műanyagborítás is kerül, ami megakadályozza, hogy a feliratok lekopjanak róluk.

A Novitus gyárában a tesztlaborba is benézhetünk; itt készülnek a legújabb alkatrészek prototípusai is, amelyeket egy jókora 3D-nyomtató segítségével gyártanak le. A pénztárgépeket a Novitusnál is komoly igénybevételnek teszik ki: vizsgálják, mennyire bírják a statikus elektromosságot, egy furcsa külsejű célgép pedig folyamatosan nyomogatja a kasszák gombjait, hogy kiderüljön, hogyan viselik a billentyűzetek az állandó használatot. A jobb sorsra érdemes eszközök láthatóan jól bírják a strapát. Dariusz Szczygieł még egy elektromos sokkolóval is kezelésbe veszi az egyik tesztdarabot: a masina egy percre összezavarodik ugyan, de aztán újraindul, és ismét vígan ontja magából a papírtekercseket.

Az Elzabhoz hasonlóan a Novitusnál is kiemelt figyelmet fordítanak a minőség-ellenőrzésre. A gyártási folyamat során a dolgozók aláírásukkal és személyes vonalkódjuk beolvasásával hitelesítik az elkészült munkadarabokat, így pontosan visszakövethető, hogy kiknek a kezén ment keresztül egy-egy alkatrész.

Az esetleges meghibásodások kiszűrése érdekében a beszállítóktól vásárolt alkatrészeket is alapos teszteknek vetik alá. Ez már csak azért is fontos mert bár a Comp csoport termékeit javarészt Lengyelországban készült alkatrészekből rakják össze, egyes elemeket kénytelenek más országokból, például Kínából beszerezni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.