Hirdetés

Így lesz PC a filléres Windows tabletedből



|

Amilyen drágán indultak, olyan hamar zuhant be az áruk az alsókategóriás Windows tableteknek. Pedig itt egy komplett PC-ről van szó, amiből sokkal többet is ki lehet hozni.

Hirdetés

A Windows tabletnél nagyon kicsi mozgásterük van a gyártóknak, és ebből az alsó kategóriában nem is nagyon szeretnek kitörni. A gépek központi egysége kizárólag Intel lehet, hát nagyjából mindegyik modellben ugyanazt az SoC-t, az Intel Atom Z3775-öt találjuk. Ez négymagos, Bay Trail alapokra épül, egészen agresszív a Turbó módja (1,46 GHz-et 2,39 GHz-re pörget fel) és egy Intel HD Graphics vezérlőt is rejt. Ez utóbbi alapvető feladatokhoz elegendő, továbbá jó hír, hogy a Windows 8.1-hez készült drivere stabil és mindennel kompatibilis. De az ártatlannak tűnő, 30 ezer forintos tabletből hogyan lesz komoly munkára, szórakozásra használható, komplett PC? Hát így!

Hirdetés


Kiegészítők, kiegészítők, kiegészítők

Egy alap Windows tablet már 30 ezer forintért a miénk lehet, amiért komplett csomagot kapunk. A HD felbontású 7-8 colos kijelző mögött egy Atom SoC, 1 GB RAM és általában 16 GB flash dolgozik. Az akkus üzemidő sem rossz, átlagos terheléssel 10 óra körül bírják ezek a gépek, ami jónak számít. A Windows 8.1 bing kiadása előtelepített a gépeken, ahogy 1 év Office is jár a csomagban. Igen ám, de 8 colos érintőkijelzőn képernyő-billentyűzettel senkinek nem jut eszébe dokumentumokat szerkesztenie, ugye?

 

Nagyon jó hír, hogy egyik gyártó sem spórolta ki a Bluetooth vezérlőt, sőt, legalább egy USB csatlakozó is lesz az oldalsó káván. Ez nagyon kevés, de egy megfelelő átalakítóval, máris megoldhatjuk, hogy a gépet egyszerre töltsük és az USB-bemenet is szabadon maradjon. A képernyőbillentyűzet sem használható gépelésre, ezért Bluetoothon egeret, touchpadot és/vagy billentyűzetet csatlakoztathatunk.

 


A legfontosabb, hogy a kijelzőt valahogy megnöveljük: erre akkor van egyszerű megoldásunk, amennyiben már a tablet választásakor figyeltünk az apró részletekre, pontosabban a HDMI kimenetre. Már ebben az árkategóriában is van olyan Windows tablet, amelyen találunk ilyen csatlakozót, így a kis tablet akár egy 24/27 colos monitort is képes tökéletes képminőséggel meghajtani. Amennyiben HDMI-nk nincsen, marad a Miracast, amely zsinórnélküli kijelző-technológia, ám ehhez megfelelő vevőegység vagy monitor is szükséges. Ha ilyet tudunk szerezni, nem lesz gond a Windows tablet kiküldése másodlagos, nagyobb kijelzőre.


A végére maradt még a tárhely, amiből nem igazán jutott ezeknek a kicsi gépeknek. Noha a Windows 10 ezen sokat fog segíteni (a helyreállító partíció felszabadul, a rendszer kevesebb helyet foglal majd), már most is tehetünk néhány dolgot a tárhely megnöveléséért. Például behelyezhetünk egy jó nagy kapacitású mSD kártyát, a programokat és fájlokat pedig tárolhatjuk ezen. A másik megoldás, ha a helyreállító Windows partíciót átmentjük egy külső tárolóra, bár ilyenkor a helyreállítás kicsit komplikáltabb folyamat lesz.


A végén még egy jó ötlet: a windowsos táblagép nem csak munkára fogva használható asztalunkon komplett PC-ként: ha HDMI-n ki tudjuk küldeni a tablet képét, hát semmi sem akadályoz meg, hogy telepítsük a Kodi multimédiás keretprogramot és házi mozi PC-nek használjuk kis tabletünket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.