Hirdetés

Így rontod el a vízhűtésedet



|

Egyre megfizethetőbb és egyre népszerűbb a vízhűtés, de hiába az egyenkészlet, nem olyan nehéz elrontani. Ezeket semmiképp sem ajánljuk, ha jó hűtésre vágysz.

Hirdetés

Az egykoron unikumnak és különleges luxusnak számító vízhűtés mára viszonylag olcsó, de legalábbis elérhető árú, népszerű hűtési megoldás lett. Ez javarészt a kompakt rendszereknek köszönhető, melyeknek a hatásfoka és zajszintje rengeteget javult az elmúlt időszakban. Ma már akár 25-30 ezer forint környékén beszerezhetünk 240 mm-es radiátorral szerelt rendszert, sőt, ezért már olyan modellt kapunk, ahol a látványra is odafigyeltek. Színezhető a folyadék, ledeket rejtettek a blokkba stb.

Hirdetés


Mit ne tegyél

De legyen bármennyire is előre előkészített és az esetleges felhasználói hibáktól védett rendszer, nem is olyan nehéz akár jóhiszeműen elrontani a szerelést, hogy aztán jó esetben csak a hatásfok lássa kárát, rossz esetben az alaplap repedjen meg. Ha nem is az egyszerű utat választjuk, hanem bővíthető, egyedileg összeválogatott rendszert építünk, még jobban oda kell figyelnünk, a drága rendszernél ugyanis az esetleges hibákból eredő kár is komolyabb.


1) Ne szoríts

A hűtőblokkot szilárdan kell rögzíteni a processzorfoglalat körüli keretbe, ám sokan elkövetik azt a hibát, hogy a csavarokat bivalyerősen ráhúzzák. Nos, ennek semmi értelme. Az egyik lehetséges rossz, hogy a hőpaszta kinyomódik oldalt és a hatékonyság így csökken. A rosszabb változat az, amikor az alaplap megreccsen, vagy a csavar feje elnyíródik és sérül a hardver. Ez egy 50-100 ezer forintos alaplapnál egyenlő a katasztrófával. Csak addig húzzuk a csavarokat normál erővel, amíg meg nem szorulnak és soha ne használjunk akkus csavarozógépet.


2) Ne törd meg a csöveket

A csövek rugalmasak és a legtöbb esetben már nem hajlamosak a törésre, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudnak mégis megtörni. Az sem egészséges, ha csak túlságosan meghajlik a cső, ilyenkor is csökken a keresztmetszet, vagyis romlik a hűtési teljesítmény, nehezebb a pumpa dolga. Ha olyan kicsi a házunk, hogy csak a csövek megtörésével tudjuk beszerelni a vízhűtést, váltsunk nagyobb házra, szereljük kívülre a radiátort vagy egyedi rendszernél rövidebb csöveket alkalmazzunk.


3) Ne zsúfolj

A vízhűtés hatásfokát borzalmasan leronthatjuk, ha bepakoljuk egy zsúrfolt sarokba. Például a ház elejébe, ahol körbe pakoljuk HDD-vel és kábelkorbácsokkal. A felső rész is csak akkor ideális, ha elegendő légtér jut a hűtéshez.


4) Ne fordítsad meg a légáramlás irányát

A radiátor látszólag ártalmatlan kocka, és a vízhűtés sem egy bonyolult rendszer. Ha azonban nem a megfelelő légáramlási irányt választjuk és mondjuk a ventilátorokkal benyomjuk a levegőt a házba, kellemetlen meglepetésben lesz részünk. A meleg levegő borzalmasan rosszat tesz a gépünknek, a fagyás sem kizárt, de az is lehet, hogy ezért cserébe sokkal nagyobb fordulatszámon fognak dolgozni a ventilátorok.


5) Ne hidd, hogy megnyílt a tuning-menyország kapuja

A vízhűtések között is óriási a szórás. Van, amelyik inkább szép, semmint hatékony, van, amelyik egészen jó egy átlagosan erős gépbe és van olyan is, amellyel a tuning is új értelmet nyer. Értelemszerűen az utóbbinál sokkal komolyabb összegre és rendszerre kell számítanunk. Amelyik modellnél a csendes üzem és/vagy látvány van kiemelve, nem igazán lesz alkalmas hardcore tuningra. Nem azt mondjuk, hogy ne tuningolj vízhűtés mellett, de ne legyél elkeseredve, ha csupán olyan értékeket érsz el, mint egy nagyobb toronyhűtővel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.