Hirdetés

Így szerezd vissza a törölt fotóidat egy memóriakártyáról



|

Ha véletlen letöröltünk néhány fontos képet a memóriakártyáról, akkor sincs gond.

Hirdetés

Egyszer mindenkivel előfordul, hogy véletlenül eltünteti a fotóit a memóriakártyáról, amikor mondjuk fel akarja őket másolni a fényképezőről. Az első reakció természetesen a kétségbeesés, de szerencsére van rá megoldás, hogy a törölt anyagokat visszaszerezzük az adattárolóról. Ehhez egy kártyaolvasóra, egy PC-re és a kérdéses memóriakártyára lesz szükség. Na és persze némi nyugalomra. 

Hirdetés

 

Az első lépések

A legfontosabb, hogy ne tegyünk semmit a memóriakártyával, amikor rájöttünk, hogy töröltük a fotókat. Ez azt jelenti, hogy ne készítsünk erre a kártyára több képet, és lehetőleg azonnal vegyük ki a fényképezőből. 

A második lépésben szükség lesz egy célszoftverre, amellyel a törölt tartalmak helyreállíthatóak. A legegyszerűbb a népszerű Recuva használata Windows alatt, Macnél hasonlóan jó és ingyenes megoldás a PhotoRec. Természetesen bőven vannak még alternatívák, és az is lehet, hogy már a memóriakártyán is van valamilyen hasonló program. 

A letöltés után telepítsük az alkalmazást. 

 

A varázsló segít fájltípusokat választani

 

A visszaállítás

A Recuva elindítása után válasszuk ki, hogy milyen típusú fájlokat szeretnénk megpróbálni visszaállítani. A fotók mellett a program más kiterjesztésekkel is elboldogul. A menüt végigkattintva adjuk meg azt is az alkalmazásnak, hogy melyik helyen keressen. Ehhez csatlakoztassuk a kártyaolvasót, és adjuk meg azt a gyökérkönyvtárat, ahol a képek voltak a memóriakártyán. Gyakran DCIM a mappa neve. 

Indítsuk el a szkennelést, majd várjuk meg, hogy a listában milyen fájlok jelennek meg. Kis szerencsével a szoftver minden hiányzó képet megtalál. Ha a fájltípusok kiválasztásakor a képekre kattintottunk, akkor szabványos formátumok után kutat a program, mint mondjuk a JPEG. RAW vagy egyéb formátum esetén szükség lehet haladó módra váltani, majd kézzel megadni a kiterjesztés típusát. 

 

Kis szerencsével minden meglesz

 

Ha megvan minden hiányzó elem, akkor csak ki kell választani a helyreállítani kívánt anyagokat, majd megnyomni a Recover gombot. Meg kell adni azt is, hogy hová szeretnénk visszaállítani a fotókat. Érdemes olyan mappát választani, ahol könnyen elérjük az anyagokat, például az Asztalt vagy a fotós mappánkat. Ha lehet, akkor ne egyből a memóriakártyára állítsuk vissza őket. 

Amennyiben sikerrel jártunk, és visszakaptuk a képanyagokat, akkor gondoskodjunk a mentésükről. 

 

Remélhetőleg már egy ilyen ingyenes segédprogram megoldja a helyzetet, de ha mégsem, léteznek más, fizetős célszoftverek, illetve professzionális szolgáltatók is, amelyek adatok visszanyerésére szakosodtak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.