Hirdetés

Így töröld biztonságosan a merevlemezed



|

Egy kis odafigyeléssel tényleg végérvényesen lehet törölni a fájlokat.

Hirdetés

Amikor normál módon törlünk egy fájlt a Windowsban, az a Lomtárba kerül. Innen véglegesen is törölhetjük a merevlemezről, legalábbis látszólag: egy célszoftverrel gyerekjáték visszaállítani. Ez azért van, mert a Windows ugyan szabad tárhelyként jelöli meg a fájl által foglalt helyet, de csak később írja felül más tartalommal. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy mára nagyon népszerűek lettek az SSD-k, ezek pedig teljesen eltérő módon működnek, mint a merevlemezek. 

Hirdetés

A biztonságos törlés hivatott megoldani ezt a problémát. Amennyiben így szabadulunk meg valamitől, akkor a merevlemezen nullákkal és egyesekkel lesz felülírva annak érdekében, hogy semmivel ne lehessen visszaállítani. 

 

Biztonságos törlés HDD-n

Egy merevlemeznél lehetőségünk van a teljes meghajtót vagy egy komplett partícióit letakarítani. Bár ez nagyon biztonságos módszer, meglehetősen lassú, és sokszor veszélyes is. A Windowsnak helyet adó partíció törlése például egyértelmű, hogy nagyon szerencsétlen forgatókönyvvel járna, ahogyan a teljes meghajtó törlése is szükségessé tenné, hogy mindent elölről kezdjünk. 

Biztonságosabb megközelítés, ha kizárólag az érzékeny jellegű, konkrét fájlokat töröljük biztonságos megsemmisítéssel. A másik jó módszer pedig az, ha az elérhető szabad tárhelyet írjuk felül értelmetlen adatokkal - ilyenkor már nem lesz honnan visszaállítani a törölt elemeket. 

 

Sokak kedvence

 

Ez a fajta funkció sok programban elérhető. Az egyik legnépszerűbb karbantartó, a CCleaner is képes rá. Az Eszközök menüpontjában kell rákattintani a Meghajtó tisztító lehetőségre, és bármelyik meghajtó letakarítható - persze a C: kivételével. Szintén érdemes kéznél tartani a File Shredder nevű alkalmazást, amely kicsi és ingyenes. Beépül a Windows jobb egérgombos menüjébe, és onnan teszi lehetővé, hogy gyorsan, biztonságos megsemmisítéssel töröljünk egy adott fájlt. 

 

Biztonságos törlés SSD-n

A biztonságos törlés egyet jelent azzal, hogy írunk (gyakorlatilag értelmetlen adathalmazokat) a meghajtóra. Ez a flash-alapú tárhelyeken nem valami jó ötlet, hiszen csak megrövidítenénk az élettartamukat, ráadásul a tárolás eleve eltérő elven működik. 

 

A Samsung a Magicianbe rakta

 

Az SSD-n a biztonságos megsemmisítést ezért a meghajtó gyártójánál kell keresni, "secure erase" kulcsszavakkal. A cégek weboldalán mindig lesz egy módszer vagy külön program erre a célra. Sok esetben a meghajtóhoz járó programcsomag már alapból tartalmazza a funkciót. 

 

Ti hogyan törlitek a fontos fájlokat? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.