Hirdetés

Indul a CES 2010 - a helyszínről jelentkezünk!



|

Az egész szórakoztató elektronikai ipar számára ez a minden januárban Las Vegasban megrendezett trade show a legfontosabb seregszemle. Kiküldött tudósítónk a helyszínről jelentkezik!

Hirdetés

Bár a CES 2010 igazán csak január 7-én kezdődik, már egy nappal hamarabb bepillantást nyerhettünk abba, hogy az iparág vezető elemzői miképp látják az idei trendeket. Igaz, a „bullshit-o-meter” néha veszélyesen kilengeni látszott, Shawn DuBravac és Ben Arnold elénk tárt néhány igen érdekes meglátást is.

Először is megtudtuk, hogy mely termékek voltak a tavalyi év nagy befutói: a 11 megapixel feletti kamerák piaca például 908 százalékkal ugrott meg, de a netkapcsolattal rendelkező televíziókból is 830 százalékkal többet szállítottak világszerte. Nagy sikere volt még a HD, flash-alapú videókameráknak és a LED TV-knek is, úgyhogy ezek az új technológiák már biztosan nem tűnnek el a süllyesztőben (egy ideig, legalábbis).

20100106-ces2009-slide01.jpg


2010-ben négy fontos trend körvonalazódik: először is a televíziózás újfajta élménye, ami a HD-n is túlmutat. Ennek legfontosabb feltétele természetesen a netképes tévék elterjedése, ami a Távol-Keleten (és persze a Távol-Nyugaton...) már nem annyira elrugaszkodott jóslat, mint a magyar piacon - de persze csak ki kell várni. A „net a TV-n” koncepció persze már megint megbolygatja a PC szerepét is, hiszen immár a tévén is elérünk különféle tartalmakat, zenéket, egyszerűbb widgeteket. Mindemellett nagyon fontos lesz a 3D és a TV kapcsolatának fejlődése, amivel kapcsolatban a következő néhány nap bizonyára lesz egy-két „meglepetés”, egyrészt az új kijelzők terén, másrészt a Blu-Rayben rejlő lehetőségek miatt.

Fontos az is, hogy már most születnek a minden új technológia legfontosabb hátterét alkotó tartalmi megállapodások, mint a Discovery Channel és az ESPN sportadó 3D-s adása. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a 3D-s televíziók csak az első lépést jelentik: a 3D ugyanígy megjelenhet a laptopokban, mobilokban, különféle kiegészítőkben és persze a játékokban is - utóbbi már jól is halad, elég csak az NVIDIA aktív 3D-s szemüvegére gondolnunk. Persze a 3D-s tévéket egyelőre „tibérium-árban” adják, ami az elemzők szerint csak időleges dolog: a CEA becslése szerint 2013-ra a teljes eladott tévémennyiség negyede már 3DTV lesz.

A következő fontos trendet a különféle offline és webes, de legalábbis netképes tartalmak új csapásirányai jelölik: az új eszközök új szolgáltatásokat igényelnek, a mobil tévé pl. immár nem egy érthetetlen módon erőltetett mellékvágány, hanem egy lehetőség a sok közül. Ha képes a mobil ellátni ezt a funkciót, miért ne lássa el? De ezek a „csapásirányok” természetes kiválasztódást is jelentenek: amire van igény, az megerősödik, amire nincs, az kihal. A Blu-Ray ugyan a vártnál lassabban, de erősödik, és a 3D előretörésével új erőre is kaphat: születnek már olyan új hibridek, amik a legfrissebb technológiák lehetőségeit is képesek kihasználni, mint a 3D-s Blu-Ray filmek. A tévéhez már most is rengeteg online tartalom társul (tévéműsorok weboldalai, rajongók Facebook-csoportjai...), ezeket csak össze kell kapcsolni. Akárhogy is, ez szokásbeli váltást igényel, és az a legnehezebb. A CEA adatai szerint akik netképes tévét vásároltak eddig, még azoknak is csak 35 százaléka használja ki valóban az így nyert lehetőségeket.

A következő trendet az elektronikai eszközök által eddig kihasználatlan képernyőtartománya jelentheti, ami a mobilok, okostelefonok és a notebookok között találhatók. Itt egy kicsit elveszítettük a fonalat, mivel szerintünk a netbookok épp erre a posztra pályáznának, másrészt majdnem bekiabáltunk, hogy „és mi van a digitális képkeretekkel?!” (de féltünk a biztonságiaktól). Akárhogy is, elemzőink szerint valami fontos születni fog ebben a képernyőtartományban. Ők az e-readereket emelték ki, méghozzá okkal. A karácsonyi szezonban már megdöbbentően jól teljesített például néhány e-book olvasó, és ez még csak a kezdet: piacuk várhatóan idén is megduplázódik, és jövőre is (a netbookokkal ugyanez történt tavaly, és várhatóan ugyanez fog történni velük idén is).


Tudósítónk videós összefoglalója a GSTV-n


A negyedik, és egyben utolsó meghirdetett trendet az applikációk mindenhatósága és a testreszabhatóság forradalma jelenti: az Apple AppStore-ja már bőven bizonyított, több mint százezer alkalmazásával és kétmilliárd letöltésével. Itt nincs sok helye kételynek: mindenki appokat igyekszik a felhasználók kezébe adni, a közösségi oldalak apró kis játékaitól kezdve a legnagyobbakig. A felhasználók pedig mit is tehetnének? Felhasználnak.

Az elemzést egy érdekes becslés zárta 2010 legsikeresebbnek ígérkező termékeiről. Várhatóan a legnagyobb mértékben a LED és OLED kijelzők erősödnek meg, illetve a netképes tévék és az e-readerek, valamint a 3DTV-k. Idővel persze ez is kiderül - mindenesetre néhány óra múlva már ki is próbálhatjuk ezeket. Hamarosan konkrét termékekről is beszámolunk, és aztán mindenki eldöntheti magában, érdemes-e tűkön ülve várni, amíg a jövő ideér.


Helyszíni tudósításainkat hamarosan folytatjuk!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.