Hirdetés

Indul az első hazai IPTV teszt



|

A T-Online megkezdte IP alapú televíziós szolgáltatásának műszaki tesztjét.

Hirdetés

Első lépésben Budapest XI. kerületében, 500 felhasználó számára nyílt meg az új platform kipróbálásának lehetősége.

Az IPTV a "hagyományos" tévézéshez képest teljesen más élményt ígér. A már megszokott lehetőségen túl az előfizetők olyan új tartalmi szolgáltatásokat is kipróbálhatnak, mint a digitális videotéka, a műsorfelvevő, az elektronikus műsorújság, a szünetfunkció, a gyerekzár és az egyéb interaktív lehetőségek.

Bár az IPTV az interneten keresztüli műsortovábbítást jelenti, számítógép mégsem kell hozzá! A rendszer kulcsa ugyanis egy úgynevezett set-top-box, amely az ADSL hálózaton keresztül érkező digitális IP-jelfolyamot alakítja át a hagyományos tévéken élvezhető műsorrá. A szolgáltatás igénybe vétele esetén a korábban megszokott ADSL-modem helyett egy úgynevezett home gateway-t, vagyis egy többfunkciós, univerzális hálózati eszközt alkalmaznak, amely ellátja az útválasztás (routing) funkciót, valamint beépített tűzfallal és WLAN modullal is rendelkezik.

A szolgáltatások a televízió képernyőjén, a tévéműsor felett megjelenő menürendszer segítségével érhetők el. Az elektronikus műsorújság nem csak a csatornák aktuális műsorkínálatát mutatja be, hanem lehetővé teszi, hogy az újságban található műsorokat a felhasználó időzített felvételre is beállíthassa. Ugyanígy az is megoldható, hogy ha valaki lemaradna egy élő műsorról, a set-top-box készülékben levő nagy kapacitású merevlemezre rögzítheti az adást. Ezt az adattároló funkciót használja fel a készülék úgynevezett timeshift képessége is: élő adás közben is "megállíthatóvá" teszi a műsort, így amikor a néző folytatni kívánja a tévézést, az ugyanarról a pontról indul tovább, ahol azt korábban abbamaradt, mivel eközben a készülék rögzítette az adást.

A tesztrendszerben jelenleg közel 50 tévéállomás programja érhető el, amelyek prémium csatornákkal egészülnek ki. Emellé társul a videotéka, amelynek segítségével komplett mozifilmeket tekinthetünk meg: a rendszerben néhány gombnyomás után tetszés szerinti film rendelhető meg, és azonnal elindul a lejátszás.

A rendszer funkciói között fontos szerepet játszik a PIN-kódos védelem. Ezáltal lesz védhető a vásárlási modul, amely nem csupán a videotéka használata közben hasznos, hanem segítségével például a számlainformációt is nyomon követhetjük, sőt szolgáltatási csomagot is válthatunk a tévé képernyőjén távirányítónkkal. Ugyancsak PIN-kóddal vezérelhetjük a gyermekzár funkciót, amelynek segítségével bizonyos televíziós és videotéka tartalmakat elzárhatunk a kiskorúak elől.

A T-Online Magyarország az IPTV szolgáltatást a Microsoft IPTV platform segítségével biztosítja, amelyet az internetszolgáltató arculatához alakítva, magyar nyelvű (honosított) felülettel bocsátja a felhasználók rendelkezésére.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.