Hirdetés

Inno3D: energiatakarékos GeForce videokártyák



|

Az új kártyákon azonban még mindig csak a GeForce 9-es szériába tartozó grafikus magok találhatók.

Hirdetés

Az Inno3D a játékosok kiszolgálása mellett a környezetvédelmet is fontosnak tartja, ezért cseppet sem meglepő, hogy az NVIDIA engedélyét követően három darab energiatakarékos modellel is felfrissítették a GeForce 9-es palettájukat. Az E-Save elnevezésű modellek üresjáratban akár 60, míg 3D-s terhelés esetén pedig akár 40 százalékkal fogyasztanak kevesebbet korábbi társaikhoz képest, így ezek a kártyák mindenképp vonzóbb vételt jelentenek azok számára, akik szeretik kordában tartani háztartásuk áramfogyasztását.


A remekül hangzó számokat elsősorban a G92-350/359 kódnevű grafikus magoknak köszönhetjük, melyek üzemfeszültsége mindössze 1,0 V. Az 55 nanométeren gyártott lapkák egy áttervezett nyomtatott áramkörre kerülnek, melyeken semmiféle extra tápcsatlakozás nem található meg. Hogy ez miért érdekes? Nos, azért, mert az E-Save sorozat tagjai 9600-os és 9800-as kártyákból áll, melyek referencia változatai bizony megkövetelték a 6 pines PCI Express tápellátást. A régebbi tápok tulajdonosai is kapnak tehát egy esélyt az új kártyák használatára, ezúttal nem szükséges azonnal lecserélni a jó öreg áramforrást.

 

inno3d_esave.gif

 



A legszerényebb teljesítménnyel a 9600 GSO E-Save rendelkezik, grafikus magja ugyanis csak 48 stream processzort tartalmaz, melyek órajele 1500 MHz. Maga a lapka 600  MHz-en üzemel, a 256 bites memóribuszra pedig 1400 MHz-en ketyegő GDDR3-as modulok kerültek. A 64 stream processzorával csak egy hangyányival gyorsabb a 9600 GT E-Save, mely üzemfrekvenciái közül csupán az SP-k órajele változott, pontosabban nőtt meg 1625 MHz-re. A leggyorsabb takarékos modell címét egyértelműen a 9800 GT E-Save érdemli ki, a szívében található 112 stream processzorával elméletileg kétszer gyorsabb, mint a 9600 GT GPU-s testvére. Valójában azonban nem lesz ekkora a különbség a két kártya között, a 9800 GT magja ugyanis csak 550, míg az SP-k 1500 MHz-en üzemelnek. A GDDR3-as memóriák effektív órajele 1800 MHz.

 

inno3d_esave_2.png


A kártyák közös jellemzője a két DVI és az egy szem TV-kimenet, illetve mindhárom variáns kétféle memóriamennyiséggel - 512, 1024 MB - kerül forgalomba. Valamelyest az energiatakarékossággal áll szemben az SLI-technológia ismerete, ám ez ellen nem sok mindent tehetett volna az Inno3D, a NYÁK-on található csatlakozók lehagyása vélhetően inkább negatív fogadtatásban részesült volna. Az NVIDIA PhysX, CUDA és PureVideo HD technológiák támogatása természetesen az alapfelszereltségbe sorolhatók.

 


Az E-Save kategória megjelenéséről és az egyes típusok árairől egyelőre nincs pontos információnk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.