Hirdetés

Integrált alaplapok II. - A három AMD-s testőr



|

Cikkünk második részében három olyan integrált grafikus lapkakészlettel ellátott lapot vizsgálunk meg, melyek kizárólag az AMD processzoraihoz ajánlhatók.

Hirdetés

Az integrált grafikus készlettel felszerelt alaplapokat összefogó cikkünk első részében több generációnyi Intel és egy szem NVIDIA-s vezérlővel ismerkedhettünk meg közelebbről. Méréseink alapján a grafikus magok 3D-s teljesítménye hagy némi kívánnivalót maga után, magyarán szólva egyik inteles alap sem ajánlható játékprogramok futtatására.

Ahogy azt az első rész végén megemlítettük, komolyat fordulhat a kocka az AMD-s vezérlők bevetése esetén, hiszen egy komplett alsó-kategóriás grafikus mag található az alaplapi lapkában. Meglátjuk mire lesz ez elég, illetve arra is fény derül, hogy az NVIDIA mire képes, ha a támogatott központi egység nem Intel, hanem AMD.

 

Gigabyte MA-790GP-DS4H

Múlt havi számunkban az AMD790GX lapkakészlet bemutatója kapcsán már vethettünk néhány pillantást az MA790GP-DS4H-ra, a részletes specifikációk ismertetése azonban elmaradt. A nagy sikerű 780G utódjaként mutatkozott be nemrég a 790GX, amely megerősített IGP-vel és tuningos szekcióval próbálja nemcsak önmagát, hanem az AMD négymagos processzorait is vonzóbb vétellé tenni. A HD 3300 néven köztudatba került grafikus egység felépítését tekintve nem változott, alapórajele viszont jócskán megnőtt. A Gigabyte ráadásul alapértelmezetté tette a SidePort technológiaként bevezetett dedikált memóriát, melyből 128 megabájtnyi jutott az MA790GP-DS4H-ra. A legnagyobb 3D-s teljesítmény eléréséhez ezt a külön tárat érdemes együtt használni a rendszermemóriából lecsippentett, előre megadott értékekkel. Még több sebességbeli javulást érhetünk el, ha a lap megvásárlásakor rögtön négymagos CPU-ra térünk át, amelyek közül akár a legtöbbet fogyasztó, szorzózármentes példányokkal is vígan elboldogul a lap.

 

790gx_lap.png
 

 

A későbbiekben szükségünk is lehet a K10-es technológia erejére, hiszen az alaplap kétféle CrossFire-módot is támogat. Az egyik a Hybrid Graphics technológia, amely röviden annyit tesz, hogy az integrált grafikus vezérlő képes együttműködni egy alsó kategóriás Radeon kártyával, azaz 3D-s teljesítményünk mondhatni összeadódik. A másik a „sima" CrossFireX-üzem támogatása, amely a két PCI Express ×16-os bővítősín révén valósulhat meg. Az SB750-es déli híd szinte teljesen ugyanazt nyújtja, mint az elődje, annyi különbséggel, hogy kibővült a RAID-tömbök variálhatóságának sora, valamit megjelent a processzortuningot elősegítő Advanced Clock Calibration funkció. A nyolccsatornás hangot és a gigabites LAN-t a Realtek lapkái adják, a háromportos FireWire-vezérlőt pedig ismét a Texas Instrumentsnek köszönhetjük.

J&W JW-RS780UVD-AM2+ 128 MB

Az AMD 780G-s lapkakészlet-családjának hazai sikerét részben kétségtelenül a J&W RS780G szériája alapozta meg. Mégpedig azért, mert olyan modern technológiákkal felszerelt alapot adtak az Athlon és a Phenom processzorok alá, amihez pimaszul alacsony árat szabtak. A legnagyobb fegyvertény mégsem ez volt, hanem a SidePort memória elsők között történő használata, mely mára ugyan szinte általánossá vált, a megjelenés után sokáig egyedi tulajdonság volt. Azóta annyi változott, hogy a gyártó kiadta a 128 megabájttal szerelt változatot is, ezzel is próbálva csökkenteni az új 790GX-es lapoktól való lemaradást. Így már talán nem is oly sürgető az átállás, hiszen a HD 3200 grafikus mag és az SB700-as déli híd még mindig remekül megállja a helyét az integrált piacon. Előbbi alacsony fogyasztása és kiemelkedő 3D-s sebessége miatt, míg utóbbi a legtöbb igényt kielégítő szolgáltatás-kínálata révén.

 

jw_lap.png
 

 

Csupán egyetlen nagyobb negatívum említhető az RS780UVD-AM2+ kapcsán, mégpedig az, hogy a tápellátás kialakítása miatt nem képes kezelni a 125 W vagy afeletti TDP-értéket kapó központi egységeket, így például az Athlon X2 6400+-t, valamint a Phenom 9850BE-t. Vélhetően azonban ezt a típust nem csúcsprocesszorokhoz fogják választani, hanem -- alacsony fogyasztásuk révén -- HTPC gépek építéséhez. A HD 3200 grafikus mag videodekódere az SD-felbontású mozgóképek mellett a HD tartalmak lejátszását is hardveresen segíti, ami egy újabb indok amellett, hogy szórakoztató PC-t varázsoljunk gépünkből az RS780UVD-AM2+ jóvoltából. A 6 darab SATA-csatlakozáshoz bőséges tárhelyet kapcsolhatunk, de lehetőség van a régebbi IDE-eszközök használatára is. A hangkodek a Realtektől, míg a hálózati vezérlő a Marveltől származik. A hátlapra kivezetett 4 USB 2.0 kapu további néggyel bővíthető a nyomtatott áramkörről, a szükséges kivezetésekről azonban magunknak kell gondoskodnunk.

XFX GeForce 8200


Attól tartunk, hogy az NVIDIA hamarosan olyan szállóigével találhatja szembe magát, amely az Inteles fronton évek óta hódít. Az „AMD processzorokhoz AMD lapkakészlet illik" mondat lassan, de biztosan teljes érvényességre jut, ám addig van még egy-két bizonyítási esélye a zöldeknek is. Egyik esélyes versenyző a GeForce 8200-es integrált grafikuskártyás készlet, amelyből egy XFX tervezetet sikerült alaposabban is megvizsgálnunk. Hazánkban eddig nem volt jellemző, hogy alsó kategóriás termékekkel is jelen legyen az XFX, a többség prémium márkaként ismeri azt a bizonyos három betűt.

 

xfx_lap.png
 

 

A szimplán GeForce 8200 nevet viselő lap magán hordozza a gyártóra jellemző jegyeket, ám bizonyos alkatrészek mintha valahonnan ismerősek lennének. A Socket AM2+ foglalatba a ma kapható összes AMD processzor beletehető, a memóriatámogatás DDR2-1066 megahertzig terjed. Az integrált GeForce lapka természetesen DirectX 10-képes hardver, és 16 darab stream processzort tartalmaz. A Hybrid SLI-technológia mellett támogatja a GeForce Boost eljárást is, amely révén egyesíthető az IGP és egy megfelelő GeForce kártya ereje. A PureVideoHD technológia jelenléte segíti tehermentesíteni a processzort High Definition tartalmak lejátszásakor, amelyek képminőségét akár HDMI-kimeneten keresztül is élvezhetjük. A 6 darab SATA- és 2 darab PATA-eszköz kezelése, valamint a natív gigabites hálózati vezérlő és a nyolccsatornás hangprocesszor megszokott ebben az árkategóriában, a két BIOS chip, a hátlapi CMOS törlő gomb és hibajelző LED viszont magasabb osztályokra jellemző funkciók. A BIOS tuningrészlege beigazolta fentebbi gyanúnkat, miszerint az XFX lapja J&W gyártmány.

Tesztkonfiguráció

  • AMD Athlon X2 5000+ 2,6 GHz
  • 2×1 GB Corsair Dominator DDR2-1066 MHz
  • Seagate 160 GB SATA-II
  • Western Digital 250 GB SATA-II
  • Tagan 2-Force II 1100 W tápegység
  • Windows XP Professional SP3


Az AMD-s lapok kisebbfajta hátrányban vannak, hiszen ezeknél az eszközöknél a processzor egy kétmagos, 2,6 gigahertz órajelű Athlon X2 5000+ volt. Az órajelbeli különbség szépen megmutatkozik a rendszer összteljesítményében is, ám az a sejtésünk, hogy az AMD-s alaplapok, különösen a Radeon integrált grafikus magot tartalmazó variációk így is képesek lesznek legyűrni az inteles vetélytársakat.

 

790gx_cf.png
 

 

Az AMD lapkakészletes lapoknál a dedikált videomemóriát is bekapcsoltuk, amely elsőre ugyan nem tűnik túl fair dolognak, viszont mivel ezt gyárilag kapjuk az alaplapokhoz, helyénvalónak gondoltuk aktiválni a technológiát.

Az AMD-s front sem ússza meg a negatív értékelést, amelyet az NVIDIA GeForce 8200-es lapjának köszönhet a CPU-gyártó. Az XFX lapján üzemelő, DirectX 10-támogatású grafikus lapka egy bizonyos Direct3D-modult nem volt képes helyesen betölteni a Devil May Cry 4 indulása előtt, így a játék helyett csupán egy fél képernyőt kitöltő fekete csík jelentkezett. Furcsa ezt látni egy NVIDIA-logóval induló program kapcsán.

 

amd_alaplapok_k.png

 

 

Az Intel processzorait támogató integrált grafikus alaplapok teszteredményeinek megtekintéséhez ide kattintson!

A legstabilabb működést az AMD lapkakészletes lapok produkálták, igaz, a J&W lap BIOS-a olykor nincs a helyzet magaslatán. Ez a kis gyengeség azonban nem befolyásolta különösebben a tesztidőszak alatti nyúzópróbát, látható, hogy a legmagasabb pontszámokat és képkocka/másodperc értékeket a 780G és 790GX készletes egyedek értéke el. Mindezt úgy, hogy egy relatíve lassabb processzor dolgozott mellettük. További teljesítménynövekedést érhetünk el, ha a Gigabyte és a J&W lap BIOS-ában megemeljük az integrált grafikus mag órajelét. Az 55 nanométeres gyártástechnológiának köszönhetően ez egyáltalán nem nehéz feladat, de azért nem árt, ha ésszel adagoljuk a megahertzeket és esetleg a feszültséget.

 

Több remekül felszerelt lap is került tesztünkbe, ám közülük is kiemelkedik az ASRock G43Twins-FullHD. Egyfelől azért, mert DDR2-es és DDR3-as memóriamodulokat is képes fogadni, amely ha csak kicsit is, de növeli a termék időtállóságát. A másik, ami miatt kiérdemelte ezt a címet, nem más, mint a DisplayPort-kimenet, amely ugyan csak egy külön, PCI Express foglalatba illeszkedő kártyán kapott helyet, mégis egyedi megoldás a mezőnyben. A High Definition tartalmak hardveres gyorsítása ugyan kimaradt a repertoárból, a termék ára azonban kárpótol minket.

 

dijak_2008_felszereltseg.png

ASRock G43Twins-FullHD
 

Két Ajánlott plecsnit is sikerült kiosztani a végelszámolás során, méghozzá úgy, hogy az Intel és AMD processzorok tulajdonosainak is legyen miből válogatniuk. A Phenom vagy Athlon központi egységekhez illő J&W JW-RS780UVD-AM2+ 128 megabájtos fejlett grafikus magja eltérő, de remekül működő felépítése, és nem mellesleg kiváló ára miatt leginkább azoknak javasolható, akik az irodai alkalmazások mellett sokszor a számítógépet használják filmnézésre, illetve szabadidejükben előfordul, hogy elindítanak egy-két régebbi játékot. Egy alsó kategóriás Radeon kártya beszerzésével ráadásul tovább növelhető a rendszer 3D-s teljesítménye.

dijak_2008_ajanlat.png

J&W LW-RS780UVD-AM2+ és Gigabyte EG45M-DS2H
 

A Gigabyte EG45M-DS2H a létező összes Intel processzort képes működtetni, ezért azok is nyugodtan választhatják, akik fokozatosan térnek át egyre erősebb központi egységre. Az integrált grafikus mag hardveres videogyorsítása szintén vonzó funkció, továbbá a szokásos Gigabyte-körítés is azt a szintet hozza, amit a korábbi tapasztalatok alapján elvárhatunk a gyártótól. Az energiatakarékos üzem híveinek a Dynamic Energy Saver Advanced technológia jelenthet extra pozitívumot a környezettudatos vásárlók számára.

 

dijak_2008_tesztgyoztes.png

Gigabyte MA790GP-DS4H
 

A tesztgyőztes díjat a Gigabyte MA790GP-DS4H alaplap kapja, aminek indoka egyszerű: a jelenlegi leggyorsabb integrált grafikus vezérlőt olyan specifikációk mellett adja, amelyek felsőbb kategóriákban is irigylésre méltóak. A négymagos AMD processzorokra áhítozó felhasználók ne is keressenek mást, pláne akkor, ha szeretik túlhajtani az egyes részegységeket. A lapkakészletnek hála újabb teljesítménycseppeket lehet kifacsarni még a leglustább Phenom CPU-kból is, amelyek mellé, ha még CrossFire-rendszerben üzemelő Radeon kártyákat is teszünk, elmondhatjuk, hogy egy csúcsteljesítményű konfiguráció tulajdonosai vagyunk.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.