Hirdetés

Intel: árcsökkentés és új processzorok



|

Összesen öt új központi egységet jelentett be az Intel, illetve bizonyos modelleknél kisebb-nagyobb árcsökkentések várhatók. Jó hír, hogy az Atom platformra megérkeztek a DDR3-as memóriákat is támogató egyedek.

Hirdetés

Az világ első számú processzorgyártója menetrendszerű árcsökkentéssel próbálja kicsit felrázni a vásárlói kedvet a harmadik negyedév elején. A mérsékelt árak mellé ezúttal több új típusú központi egységet is bejelentettek, a tehetősebb és vékony pénztárcával rendelkező felhasználók is megtalálhatják a nekik megfelelő CPU-kat a frissen bemutatott modellek között.

 

Aki esetleg arra várt, hogy a hatmagos, "Gulftown" kódnéven ismert processzorból hamarosan a Core i7-980X-nél jelentősen olcsóbb kiadás is megjelenik, annak egyelőre rossz hírünk van, a 970-es számmal jelölt újdonság ugyanis 885 dolláros árat kapott 1000 darabos megrendelés esetén. Gyors számolás után körülbelül 200000 Ft-os hazai ár jön ki, a hatmagos szintre való belépéshez tehát továbbra is komoly összeg szükséges. Maga a processzor szinte csak annyiban különbözik az Extreme változattól, hogy az alapórajel 3,2 GHz-re csökkent, a mag egyéb paraméterei értelemszerűen nem változtak, így pedig a 130 W-os TDP-osztály jelölése sem meglepő számunkra.

 

 

 

A négymagos típusoknál két új modellnek örülhetnek a felhasználók, a Core i7-870s alacsonyabb fogyasztással, a Core i5-760 pedig magasabb órajellel érkezik. Előbbi egyúttal szép lassan ki is üti a kínálatból a normál 870-es változatot, amelynek ára az utód hatására közel a felére, 562-ről 294 dollárra  esett. Az "utód" szó használata egyébiránt egy csöppet sántít, a 870s órajele ugyanis 133 MHz-cel kevesebb - 2,8 helyett 2,66 GHz -, a kezdő ára mégis magasabb, egészen pontosan 351 dollár. Egyelőre tehát mindenképp a normál 870-est érdemes választani, vagy esetleg a szorzózármentes 875k-t, ami megjelenésekor 342 dolláros áron nyitott, hazai ára jelenleg 100000 Ft környékén alakul.

 

A Hyper-Threading technológiát nélkülöző Core i5-750 egyre népszerűbb hazánkban, ára miatt sokan inkább ezt a központi egységet választják a HT-s i7-ek helyett. No, jó hír, hogy a 760-as modell bejelentésével családdá bővült a "Lynnfield" magra épülő Core i5-ös kategória, az új modell 2,8 GHz-es alapórajelen üzemel. Mivel a lapka nem változott, ezért más újításról nem tudunk beszámolni. A Core i5-760 már hazánkban is kapható, 55-56000 Ft-os ára miatt mindenképp jobb választást jelent, mint a szintén ezen az árszinten lévő i5-750.

 

A kétmagos központi egységek közül a 32 nanométeres gyártástechnológiával gyártott Core i3-540 ára változott egyedül 133-ról 117 dollárra, amely csökkentés sajnos az ingadozó forintárfolyam miatt vélhetően itthon senki nem fog megérezni. A kétmagos Pentiumok családjában két modellt érint az árcsökkentés, az E6600-as típus 9, míg a lassabb rendszerbuszon üzemelő E5500 11 dollárral lett olcsóbb. A mobil szegmensben versenyző szintén kétmagos Core i7-640UM árváltozása nyilvánvalóan inkább a rendszerépítőknek érdekes, az ultra-alacsony feszültségű, 1,2 GHz-es órajellel büszkélkedő CPU mostantól 305 helyett 289 dollárért rendelhető meg.

 

 

 

A mini-ITX formátumú, alacsony fogyasztású platformok hívei minden bizonnyal örömmel fogadják az immáron DDR3-as memóriákat is támogató Atom D425 és D525 processzorokat, amelyek egyébként elődjeiknél magasabb üzemfrekvenciát is kaptak. Mindkét változat 1,8 GHz-en üzemel, amely a DDR3-800-as memóriákkal együtt vélhetően - vagy inkább remélhetőleg? - nagyobb számítási teljesítményt is jelent. Az két újdonság 42 és 63 dolláros áron rendelhető meg a partnerek számára.

 

Végül, de nem utolsósorban egy Xeon egységgel kapcsolatban is árcsökkentésről számolhatunk be, az X3470-es típus 261 dollárral lett olcsóbb.

 

Az újonnan bejelentett processzorokból tehát egyelőre csak a Core i5-760 jelent meg hazánkban is, az i7-970 és az i7-870s megjelenésére, valamint az első, Atom D425 és D525 egységekkel szerelt alaplapok feltűnésére még várnunk kell.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.