Hirdetés

Intel Atom - konkurencia házon belül?



|

Az Intel Atom processzorának sikere akár káros is lehet a cég számára, hiszen ezzel akár komolyabb gépeket is építenének a gyártók...

Hirdetés

Egyelőre még csak elmélet, de bármikor valósággá válhat az Atom processzorok dominanciája. Mint tudjuk, az Atom egy alacsony fogyasztású, viszonylag olcsó megoldás az Intel részéről, amit elsősorban netbookokban alkalmaznak - egyelőre. A Fujitsu Siemens legújabb netbookja, az U820 azonban már szinte mindent tud, amit az ember egy "normális" noteszgéptől elvárhat. Igaz a képernyő csak 5,6 hüvelykes, a memória maximum 1 gigabájt, és a merevlemez is csak 120 GB. Mégis, a viszonylag magas ár ellenére - 999 dollár - igen vonzó választás lehet sokak számára.


A készülékbe, ami alig 600 gramm, beépített Bluetooth, és 802.11n vezeték nélküli technológia van elrejtve, valamint még egy Garmin GPS is belefért. Az 5,6 hüvelykes érintőkijelzőn ugyan nem túl látványos a Windows Vista, a lényeg mégis az, hogy a készülék - köszönhetően az Atom energiatakarékosságának - akár 4 órán át is működőképes akkumulátorról.

intel_atom_cpu.jpg



Szakértők szerint, ha ez a trend folytatódik, akkor bizony az Intel saját asztali processzorainak lesz konkurenciája az Atom. Márpedig miért is ne folytatódna? A Fujistu Siemens már jelezte, hogy következő, ezúttal már 12 hüvelykes kijelzővel szerelt készülékei is az Intel Atomra épülnek majd. Az ár ugyan kicsit húzós, hiszen elméletileg most olcsó PC-ről beszélünk, viszont a kis méret és a hosszú működési idő sokak számára lehet elég meggyőző.


Az Atom processzor átlagosan 10 Watt körül fogyaszt, míg a legolcsóbb Celeron processzrok is legalább 15, de inkább 20 Watt körüli energiát igényelnek. A változások tehát első körben valószínűleg itt következnek majd be, azaz - ha valóban folytatódik a tendencia - elsőként a Celeronokat fogja kiszorítani az Atom, később pedig azokat a Dual Core procikat is, melyek jelenleg az árlista alján találhatóak.


89919.jpg


Az Intel Atom processzorból, a harmadik negyedév során több mint ötmillió darabot szállított az Intel, tehát egyelőre a probléma még csak elméleti, mindazonáltal valósnak tűnik, hiszen a jelen gazdasági helyzetben minden fillér számíthat, még a fejlett nyugaton is. Habár az Atomos készülékek új generációja nem feltétlenül olcsóbb a jelenlegi laptopoknál, ha esetleg valaki asztali gépet építene köré, akár a villanyszámlával is lehetne spórolni. A problémát jelenleg is elemzik a szakemberek, míg egy Intel szóvivő szerint az Atom még "fejlődésben van", és ki tudja mi lesz a végkifejlet.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.