Hirdetés

Intel Broadwell: evolúció expressz



|

14 nm, újraszabott modulok, tonnányi új modell és agresszív mobil nyomulás: kapcsoljuk az 5. sebességet!

Hirdetés

Ne is kerteljünk: az Intel bizony megcsúszott a tik-tak stratégiával, méghozzá nem most és nem is egy éve, hanem már jó pár generációváltással ezelőtt, de az tény, hogy még mindig tartja a kétlépcsős fejlesztést, vagyis az egyik ütem gyártástechnológia, a másik ütem mikroarchitektúra. Ezúttal a gyártástechnológia van soron, vagyis a Haswellt kapjuk meg 22 helyett 14 nm-en. Aki azonban azt gondolja, hogy mindössze ennyi az ötödik generációs Broadwellnél az újdonság és a hírérték, az kellemesen fog csalódni, mert azért a mérnökök itt-ott megigazították a mikroarchitektúrát és a platformot is, hogy minden egy kicsit még jobb legyen.

 

Hirdetés

A leggyorsabb átállás

Az Intel Haswell mikroarchitektúrája nagyon jól sikerült, ráadásul tavaly kapott egy frissítést és új chipkészletet is, de mindezt beárnyékolták a 14 nm-es gyártásról érkező, aggasztó hírek. Szerencsre sikerült felfuttatni a gyártás hatékonyságát és a Core M-mel el is indult a 14 nm-es CPU-k világa, azonban a Broadwell az a processzor, amelyre a legtöbben vártak. Míg a Core M az Atom/Celeron/Pentium fölé ékelődik be kifejezetten az ultravékony és hibrid gépek világát erősítve, addig a Broadwell a vérbeli notebookok és egyéb, mobil, illetve miniatűr eszközök új processzora nagy számítási kapacitással. Mindehhez az Intel azt ígéri, hogy eddig soha nem látott tempóban fogja letarolni a piacot az új processzorszéria minden elődöt pillanatok alatt a feledés homályába taszítva. Nagy szavak.

 

 

17 ok az örömre

A piac leigázását nem lehet néhány CPU modellel megoldani – mindenkihez kell szólni. Ez nem lesz gond, ugyanis a mai nappal 17 új processzor jelent meg az Intel kínálatában, melyek mind egy szálig az ötödik generációs Broadwell-alapokra épülnek. Ezek közül 10 darab 15 wattos modell, melyekben Intel HD Graphics videovezérlő dolgozik, 4 darab 28 wattos csúcsmodell Iris grafikával és 3 modell Celeron és Pentium, ugyancsak 15 wattos TDP-vel. Ahogy az a nyomott TDP értékekből is látszik, mindegyik modell „U” jelzésű, vagyis alacsony fogyasztású lesz. Az „M” szériára és az asztali modellekre még várnunk kell.

 

 

Háttérben a processzormagok

A 14 nm-es gyártástechnológia csak az egyik fontos újdonsága a most megjelent, 5. generációs processzoroknak. A kisebb csíkszélesség előnye a méretcsökkenés mellett az alacsonyabb fogyasztás és hőtermelés, ezekből pedig egyenesen következik a hosszabb akkus üzemidő. Az előző, 4. generációhoz hasonlítva egy processzorlapkára kb. 35%-kal több tranzisztort zsúfolnak (összesen 1,3 milliárdot), miközben a lapkaméret 37%-kal csökken kb. 82 mm2-re. Érdemes megfigyelni a nagyobb, 133 mm2-es, 1,9 milliárd tranzisztoros, Iris grafikás CPU lapkaképét, ahol jól látszik, hogy a grafikus mag több, mint a lapka 50 százalékát elfoglalja.

 

 

Az új CPU-knál a magokba is belenyúltak egy kicsit, de ez inkább csak igazítás, finomhangolás volt, különösebb változásokra ne számítsunk. A legfontosabb újdonság mikroarchitektúrális szinten mégsem a klasszikus Core rész, vagyis a magok, hanem a videovezérlő. Itt átlagosan 22%-os gyorsulást fogunk tapasztalni az új generációval és egyre több modellben lesz elérhető a prémium Iris Graphics modul, amely sokkal jobb 3D teljesítményre képes, mint bármely, eddigi Intel HD iGPU.

Az apró változtatásoknak és a felhúzott órajeleknek hála elődjéhez képest az új CPU 22%-kal gyorsabb 3D teljesítményre, 50%-kal gyorsabb videokódolásra és általánosan is 4%-kal jobb teljesítményre képes, miközben 1,5 órával nő az akkus üzemidő.

 

 

Új extrák, amiket könnyű szeretni

Azért nem csak a hosszabb üzemidő és a jobb integrált grafikus mag miatt lehet örülni az új processzoroknak. A GPU például DirectX 12 kompatibilis, emellett a 4K felbontást is tökéletesen támogatja, ahogy megújult az Intel Wireless Display (UHD támogatással) és erősödött a Quick Sync transzkódoló modul is. Mindezek mellett az Intel RealSense technológiájára érdemes figyelni, amely a 3D-s scannelés, arc- és tárgyfelismerés, nyomtatás területén hoz előrelépést 3D kameratechnológiával, illetve a Voice Assistant szoftveres fejlesztőcsomag, hogy végre megértse a gépünk, amit mondani szeretnénk neki.

 

 

A PCH, vagyis platformvezérlő fontosabb újdonsága az alacsony fogyasztású Smart Sound DSP, amellyel lehetőségünk nyílik hanggal ébreszteni a gépet – persze ehhez megfelelő szoftverre is szükségünk lesz. A CPU-frissítéssel érkezik az AC-7265-ös WLAN chip is, amely ac szabványú, de elődjénél, a 7260-nál 30-50%-kal kevesebbet fogyaszt és kb. 15%-kal gyorsabb.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.