Hirdetés

Intel Core i5 CPU 7,3 GHz-re húzva



|

Egy tuningmester 7,3 GHz-re növelte Core i5 655K Clarkdale processzorának órajelét.

Hirdetés

Nagyjából egy éve az Intel csöndben indította útjára a Pentium E6500K processzorát Kínában. A K jelzés az AMD Black szériás processzoroktól is megismert, nem korlátozott CPU-szorzót jelenti. Az Inteltől ez akkor meglepő döntés volt, hiszen igyekeztek kevés lehetőséget adni a tuningmestereknek. Az említett CPU mellesleg alsó-középkategóriás mivolta miatt nem lett túl nagy siker.

 

2010. májusában azonban újabb K szériás Intel processzorok érkeztek, méghozzá Core i5-ös és Core i7-es CPU-k (655K és 875K). A legtöbben úgy vélték, hogy az integrált memóriavezérlő újfent akadálya lehet az OC-műveleteknek, azonban néhányan megpróbálták a lehetetlent.

 

 

Az overclocking-művelet sikerült is, méghozzá egy közismert tuningmester, "duck" vitte véghez. A Core i5 655K Clarkdale processzort egészen 7307,84 MHz-re sikerült felhúzni. A CPU-Z adatait a Canard PC-n hitelesítette. A hűtési mód sajnos nem ismert, az azonban kiderült, hogy a 33x-os szorzó mellett 221,45 MHz-es bus-sebességről volt szó. A processzorhoz 2 gigabájt DDR3-as memória társult, 1066 MHz-en.

 

A 7,3 GHz nagyon szép teljesítmény egy körülbelül 55 000 forintos CPU-tól, azonban érdekes módon nem ez a leggyorsabb, hitelesített CPU. Ez a cím az idejétmúlt 347-es és 356-os Celeronokhoz, illetve 631-es Pentium 4-hez fűződik, amelyek 8,1 GHz-es órajel felett teljesítettek. A leglassabb CPU címe a Pentium Overdrive-é, amelyet egészen 7,07 MHz-re sikerült lebutítani. Utóbbin már biztosan nem indul el a Crysis, vagy bármi más.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.