Hirdetés

Intel Core i7-4770K teszt: mobilra hangolva



|

Vajon tud annyit az új processzor, hogy érdemes legyen leváltani a friss Intel megoldásokat?

Hirdetés

Több mint 18 hónap várakozás után az Intel piacra dobta a Haswellt. A negyedik generációs Intel Core processzorokat az elődökhöz képest nagyobb grafikus teljesítménnyel, wattonként több erővel és kisebb fogyasztási igénnyel harangozták be. Kíváncsian vártuk, hogy mit képes majd felmutatni az asztali gépekbe szánt legerősebb megoldás, az i7-4770K. Előtte azonban érdemes áttekinteni, mi minden változott az új generáció megérkezésével.

 

 

Szigorodtak az ultrabook-követelmények

Asztali PC-sként sok hónapnyi várakozás után fájó lehet olvasni, hogy a Haswellt elsősorban a mobilplatform igényeire szabták. A 22 nm-es Tri-Gate technológiára épült architektúra csíkszélesség-váltáson nem esett át, ezért a kisebb fogyasztás okát máshol kell keresni. Aki olykor szereti nézegetni az alaplapokat, annak korábban feltűnhetett egy aprócska chip a processzorfoglalat környékén – ez volt a feszültségszabályozó. Annak érdekében, hogy az Intel kiküszöbölhesse a kompatibilitási problémákat, valamint hogy újabb energiatakarékossági sémákat alkalmazhasson, a processzorra integrálta a vezérlőt. A gépek mélyebb készenléti állapotba merülhetnek, és aktív energiafogyasztásuk is csökken, vagyis értékes wattokat takarítanak meg az akkumulátornak, ami felhasználói szinten hosszabb üzemidőt jelent.

 

 

Másik újítás, hogy az U és Y jelű, alacsony fogyasztású, ultrabookokba és táblagépekbe szánt modellek ragaszkodnak chipsetjükhöz, így az alaplapon nem kell külön hűtésről gondoskodni. Az Intel elmondása szerint a fentieknek köszönhetően a hordozható gépek üzemideje akár 20 százalékkal is javulhat.

 

 

Milyen az új ultrabook? Nyilván tovább bírja, de mire lesz képes még? Ultrabook nem lehet bármilyen vékonyka gép. Az akkumulátorának készenléti állapotban minimum kilenc óráig kell bírnia, támogatnia kell a wireless display technológiát, valamint érintős panelt kell magán hordoznia. Emellett az Intel egyre inkább azon van, hogy a gyártók a kijelző mögé zsúfolják be a hardvert. Az átalakítható gépek Haswellel az „üveg mögött” vékonyabbak lehetnek, és kevésbé melegednek majd elődeiknél. Kellemesebb lesz őket használni. Amennyiben szeretnénk, az összes számítási kapacitást magunkkal vihetjük, miközben minden kiegészítőt az irodában hagyunk. A Haswellnek köszönhetően a Windows 8-as táblák és az átalakítható gépek vékonyabbak lesznek, tovább bírják szuflával, és grafikus teljesítményük egészen élvezhető lesz. De mi a helyzet az asztali fronton? Láthatunk lényeges változást az elődökhöz képest?

 

 

Haswell az asztalon

Ha kódok futtatására kerül sor, a negyedik generációs processzor számos fejlesztést bevet. Növekedett az előrelátási ablak buffermérete, javult az elágazásbecslés, újabb műveletvégző egységek kerültek a fedélzetre, melyek a többszálas műveletvégzésnél mutatják meg igazán tudásukat. A fentiek mellett duplájára nőtt a gyorsítótár sávszélessége, ám a processzor mégsem a mikroarchitektúra módosításai miatt emelkedik ki az eddigi generációk közül. Az új platform utasításszinten gazdagodott jelentősen.

 

 

A Haswellel két új tranzakcionális memóriakezelési utasításkészlet érkezett, ami hardveresen biztosítja, hogy azonos adathalmazt a szálak egyszerre ne módosítsanak. A kép-, hang- és videofeldolgozó programok és az alkalmazások többsége az új AVX2 utasításkészletnek örülhet, de az újítások sora itt még nem ér véget. A Haswellen immáron bevezették a háromparaméteres lebegőpontos utasításokat (FMA3) is, ami az elődökhöz képest számítási teljesítménynövekedést garantál.

 

 

Grafikus oldalon hasonlóan nagy változások következtek be. Habár az AMD APU-khoz képest a Haswell IGP-je eltörpül, az Intel végre skálázható GPU-architektúrát pakolt a processzorokra. Mindez rengeteg tranzisztor bevonásával történt, de a mérnököknek a Gen7 shader és rendertömbjeinek számát például sikerült megduplázniuk. A fejlődés alapjait lerakták, a jövőben azon kell dolgozni, hogy mindezt kevesebb tranzisztorból megúszhassák.

 

 

A Gen7.5 támogatja az OpenGL 4.0-t, az OpecCL 1.2-t, a DirectX 11.1-et és a DirectCompute 5.0-t, a rasztermotor órajelenként 8 képponttal bír el, míg a felpumpált tempójú setup-motornak köszönhetően az integrált grafikus vezérlő egy háromszöget két órajelenkét képes feldolgozni. Ez utóbbi érték azonban még mindig nem túl kecsegtető, van még mit fejleszteni.

 

 

Mindenesetre az Intel annyira büszke volt fejlesztésére, hogy új névvel látta el annak legerősebb tagjait. Sajnos a mainstream processzorok ezeket egyelőre nem kapják meg, bennük továbbra is a HD Graphics dolgozik. A csúcskategória kiváltsága lesz az Iris, a trónra az Iris Pro IGP-s megoldások ülnek, melyek grafikus vezérlője 128 MB eDRAM gyorsítótárat kap, ami tovább növeli a grafikus oldal teljesítményét. Asztali gépekre egyelőre azonban csak egyetlen ilyen modell érkezett meg, nevezetesen a BGA-foglalatú Core i7-4770R. A többi, eddig bejelentett 11 asztali változat HD 4600-zat működtet majd. Ez az öt darab Core i7 és hat darab Core i5 modell egyébként hasonló energiagazdálkodási funkciókkal bír, mint mobilplatformra megjelentetett társai. Megfelelő táppal az új módok asztali környezetben is bevethetők, ehhez azonban olyan PSU-ra van szükség, ami 0,05 amperre is képes stabil feszültség mellett. Ez pedig igen komoly feladat.

 

Enyhén feljavított multimédiás képességek

A Haswell multimédia-szinten az Ivy Bridge-hez képest nem sokat fejlődött, de azért van mit megemlíteni itt is. Az első és felhasználói szempontból talán legfontosabb az, hogy a többmonitoros megjelenítésért felelős driver Collage móddal gazdagodott, aminek következtében immáron a csatlakoztatható három megjelenítőből már nem csak az első lesz gyorsítható. Kissé fájó, hogy ez a vezérlőszoftver visszafelé nem kompatibilis az Ivy Bridge processzorokkal, pedig azok képesek lennének őt támogatni.

 

Másik kiemelt újdonság a MJPEG dekódoló megérkezése, ami a korábbi programokhoz képest gyorsabban végzi a kódolást, illetve hogy a negyedik generációs processzorok már támogatják a DisplayPort 1.2 HBR2-t, vagyis 4K-s videók lejátszása is adott.

 

Összességében a Haswell a legnagyobb fejlődést grafikus oldalon érte el, miközben a számítási oldal csak járulékosan erősödött; ezt tesztjeink alá is támasztották. A mobilszegmensbe szánt darabokról azonban egyelőre nem nyilatkozhatunk. Kíváncsian várjuk, mire lesznek képesek a Haswellel szerelt megoldások.

 

Foglalatváltás

A Haswell megérkezésével az alaplapok újabb, öt érintkezővel kurtább foglalatot kapnak, vagyis az LGA1155 leköszön, és az LGA 1150 lesz a processzor csatlakoztatásának legfőbb segédje. Ebből az is következik, hogy a negyedik generációs processzorokat nem lehet a régebbi alaplapokon használni, illetve a régebbi processzorokat sem az újabb, Lynx Point chipkészlettel szerelt deszkákon. A gyártási technológiát leszámítva (65 nm-ről 32 nm-re) a nyolcas széria tagjai nem sokban változtak elődjeikhez képest. Az USB 3.0-portok száma hatra nőtt, a SATA-portok mindegyike 6 Gb/s-ra képes, a PCI támogatása egy az egyben eltűnt, és érdemes megjegyezni, hogy hivatalosan csak 1600 MHz-es memóriamodulokat kezelhetnek a lapok.

 

 

 

Chipsetek

Az alaplapok különböző chipsetek alá tömörülnek. A Z87, a H87 és a H81-es megoldások merítőhálójában a gamerek, a tuningolásban jártas, a komolyabb és az átlagos erőforrásigényű felhasználók találhatók. Az üzleti alaplapok szintén hármas tagolást kapnak. Itt a Q87 képviseli a funkciókkal teli abszolút csúcsot, miközben a Q85 és a B85 már kevesebb képességgel rendelkezik.

 

 

Egy alaplap kiválasztásakor a lapkészlet az első szempont, amit figyelembe kell venni. Emellett persze az sem mindegy, hogy egy alaplapra milyen portok kerültek, milyen BIOS-t flashelt rá a gyártó, milyen bővítőhelyeket kapott, illetve az sem, hogy milyen kisegítő szolgáltatásokkal bír.

Felhasználói modellek Z87 H87 H81
PCIe 1×16/2×8/1×8+2×4 1×16/2×8 1×16
Intel RST12 Van Van Nincs
Lake Tiny Van Nincs Nincs
Intel Smart Response Technology Van Van Nincs
Small Business Advantage Nincs Van Nincs
USB-portok (USB 3.0) 14(6) 14(6) 20(2)
SATA-portok (SATA 6 Gb/s) 6(6) 6(6) 4(2)
PCI-E 2.0 8 8 6
Mem/DIMM-ek csatornánként 2/2 2/2 2/1
CPU-tuning Van Nincs Nincs




Üzleti modellek Q87 Q85 B85
Intel vPro Technology Van Nincs Nincs
Intel Small Business Advantage Van Van Van
USB portok (USB 3.0) 14(6) 14(6) 12(4)
SATA-portok (SATA 6 Gb/s) 6(6) 6(4) 6(4)
PCI-E 2.0 8 8 8
Identity Protection Technology Van Van Van
iSIPP-képes Van Van Nincs

 

Gigabyte G1 Sniper 5

Elődjeihez hasonlóan a G1 Sniper 5 a tajvani gyártó alaplapkínálatának egyik legfelsőbb pillérét képviseli. A társaihoz hasonlóan Ultra Durable 5 alapokra épülő nyákot a Gigabyte telepakolta minden nyalánksággal. Egy extra PLX-nek hála van itt Quad SLI-támogatás, Wi-Fi, tíz darab 6 Gbps sebességű SATA-port, 600 ohmos erősítővel kombinált Creative LABS DSP hangmegoldás, KillerNIC, a 16 fázisos tápellátásról már nem is beszélve. Egy igazi gyilkos alaplap ez, ami szirén módjára csalogatja a hangra és zenére érzékeny játékosokat.

 

 

Ilyen funkcióáradat után azt vártuk, hogy a G1 Sniper 5 alapjáraton is levegyen a lábunkról; hát ez nem pont így történt. Nagyjából ugyanazt hozta, mint az inteles megoldás. Ettől persze nem ment el a kedvünk, bekukkantottunk hát a BIOS-ba, ahol még a kezdők is pillanatok alatt 4,7 GHz-re tornázhatják az Intel Core i7-4770K-t. Ezen a szinten a rendszer stabil maradt, és ugyan éreztük, hogy van még benne tartalék, a hőség és a forrófejű Haswell processzor miatt nem merészkedtünk tovább. Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a negyedik generációs processzorok túlhajtva eléggé melegszenek, aki többet szeretne kihozni belőlük, szerezzen be megfelelő hűtést; érdemes vízhűtésen is gondolkozni.

 

 
 

 

Habár a G1.Sniper 5 meghökkentő magas árcédulával rendelkezik, nem mondhatjuk, hogy nem tetszett a funkció-gazdag megoldás. A könnyű tuningolhatóság, a stabil teljesítmény és a kiváló hangmegoldás mind-mind azt az érzetet erősítették bennünk, hogy ezt az alaplapot meg kell szereznünk.

 

Processzor tuning

Aki tuningolni szeretne annak továbbra is a K jelzésű processzorokat érdemes keresnie. Ezek ugyan vaskosabb árcédulával kerülnek a polcokra, azonban megvan bennük a potenciál, hogy kihozzuk a bennük szunnyadó erőt. A K jelzés nélküli darabok sokkal nehezebb az órajel növelése. Bogarászhattunk az alapórajelnél majd bevethetjük az alap szorzót, hogy minimum 3,33 GHz-et préseljünk ki belőlük. Az új processzornál a K jelzés nélküli processzorok húzása még komplikáltabb feladat lesz, hiszen a gyártó beágyazott IGP-je ugyanazon a buszon és L3 cahce-n osztozkodik a processzorral.

 

Megfelelő alaplappal és a drágább K jelzésű processzorokkal a tuning ezzel szemben mondhatni gyerekjáték lesz. Magonként akár szorzót is állíthatunk.

 

Gyors tuning 6 lépésben

1, Gondoskodj megfelelő hűtésről

2, Az alapórajelet hagyd változatlanul

3, Amennyiben lehetséges emeld meg a processzorod TDP limitjét 200-250 wattra

4, A 4770K-nál állítsd a szorzót 44-re és innen óvatosan lépdelj majd felfelé

5, Habár az automatikus feszültségérték szabályozás is tökéletesen megfelel, állítsd 1,3V-ra

6, Ments és lépj ki a BIOS-ból

Ezen a módon a Core i7-4770K kevesebb mint egy perc alatt 100 MHz-es alapórajelen, 48-49-es szorzóval 4800-4900 MHz-en pöröghet. Ezt persze csak akkor javasoljuk, ha tényleg tuti hűtés dolgozik a processzoron, mert bizony a Haswell eléggé forrófejű. A magok tuning közben akár 96 Celsius-fokra is hevülhetnek.

 

Core i7 4770K vs Core i7 3770K

Az alábbi táblázatban tömören látható, hogy a negyedik generáció legerősebb darabja mennyivel erősebb a harmadik generáció asztali csúcsmodelljétől. A Haswell Core i7-4770K átlagban 30 százalékkal teljesített erősebben, mely nagyrészt a processzor IGP oldali javuét teljesítményének köszönhető. A fejlettebb IGP több mint 50 százalékkal dolgozik hatékonyabban elődjénél. A processzor oldal eközben megközelítőleg csak 10 százalékkal erősebb elődjénél.

Teszt

Core i7 3770K

Core i7 4770K

Különbség

3DMark Fire Strike

612

876

43,1%

3DMark Cloud Gate

5564

7321

31,5%

Crysis 3 - 1920x1080 Low

9,8 fps

13,3 fps

35,7%

Crysis 3 - 1920x1080 Medium

6,6 fps

10,5fps

59,1%

Hitman: Absolution - 1920x1080 Low

11,2 fps

17,9 fps

59,8%

Hitman: Absolution - 1920x1080 Medium

10,2 fps

14,7 fps

44,1%

TombRaider - 1920x1080 Low

19,1fps

33 fps

72,7%

TombRaider - 1920x1080 Medium

12,9 fps

21 fps

62,7%

Word 2013 - 1000 pagina PDF opslaan

62 mp

57 mp

8,7%

Excel 2013 - MonteCarlo benchmark

4,45 mp

4,04 mp

10,1%

Cinebench 11.5

7,53

8,12

7,8%

Internet Explorer 10 - Mozilla Kraken

3876 ms

3792 ms

2,2%

Interner Explorer 10 - Futuremark Peacekeeper

3016

3498

15,9%

WinRAR 4.20 - 512 MB

21 mp

20 mp

5,0%

Cyberlink Espresso 6.7 - 30 min. 1080p → 720p

442 mp

413 mp

7,0%

Átlag

-

-

31,02%

Összegzés

Az új generáció legerősebb processzorának képességei láttán és a korábban már megismert információk alapján egyértelmű, hogy az Intel mérnökeinek fejében a mobil eszközök lebegtek mikor megalkották a Haswellt. Erre utal a hatékonyabb energigazdálkodás, a wattonkénti teljesítménynövekedés és a grafikus oldal erősödése is. Az asztali felhasználók számára azonban nem képes akkora többletet nyújtani elődjével szemben, hogy az Ivy Bridges processzorokat lecseréljük. Annak érdemes beruháznia, aki egy jó ideje már nem fejlesztett gépet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.