Hirdetés

Intel Developer Forum – A négy mag jobb!



|

Továbbra is a helyszínről tudósítjuk az IDF történéseit - érkezik a négymagos csoda!

Hirdetés

Persze amire mindenki kíváncsi volt, az az Intel legújabb processzorfejlesztése, amely már négymagos. Elsőként az asztali szegmens termékei kerülnek a boltok polcaira, de sokkal előbb, mint azt az Intel eredetileg tervezte - már novemberben kaphatóak lesznek a Kentsfield magos központi egységek. Legelsőként pedig az extrém felhasználók fognak örülni: érkezik az Intel Core 2 XQ6700, a világ leggyorsabb processzora. Nem mintha az X6800 a maga két magjával ne lett volna az asztali gépek processzorkirálya, az Intel rátett egy lapáttal, és az előzetes tesztek alapján 70%-kal lesz gyorsabb az XQ6700 - 300 megahertz-cel alacsonyabb órajelen.


A Core 2 Duo bejelentése óta nem beszélünk magonkénti gyorsítótárról, két magonként itt 4 megabájt, így összesen 8 megabájt másodlagos gyorsítótár áll majd a rendelkezésünkre. Az árazásról még szinte semmit se tudni, de ha abból indulunk ki, amit Steve Smith nyilatkozott, miszerint a kétmagos extrém processzorokat nem váltja le a négymagos, bőven 200 000 Ft feletti árral kell számolnunk.

De nem csak az extrém processzorok lesznek négymagosak. A jövő év első negyedében kaphatóak lesznek a középkategóriás négymagos központi egységek - továbbra is, árakról még nem tudunk semmit. Ezzel párhuzamosan a szerver és munkaállomás piacra is betörnek a "sokmagosok" - ezek ugyanolyan és alacsonyabb fogyasztás mellett jelentős teljesítmény növekedést hoznak majd.

Az Intel minden két évben megújtítja az architektúráját, a köztes években pedig csökkenti a gyártástechnológia méretét - ez következik a következő évben, és 2006 végére 2007 elejére már három 45 nanométeres csíkszélességgel dolgozó gyár áll neki a munkának. De megtudtuk a nevét a következő architektúra két kódnevét is: a Penryn és Nehalem családok várhatóan 2008-ban érkeznek.


Nem csak a processzorokról szólt persze ez a nap: az Intel például továbbra is nagy erőkkel dolgozik azon, hogy vezeték nélküli technológiáját és PC-s fejlesztéseit minél szélesebb körben ismertesse meg az emberekkel. Láttuk már tavaly is, hogy harmadik világbeli országokra öszpontosítja ezen törekvéseit a cég elsősorban. Ezúttal egy miniPC projektet indított el közép-Afrikában, ahol egy középiskola tanulói kaptak számítógépeket, WiMAX kapcsolattal együtt.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.