Hirdetés

Intel Developer Forum: első nap



|

Az Intel minden évben két alkalommal – tavasszal és ősszel – rendezi meg az Intel Developer Forumot, ahol bemutatja az elmúlt időszakban elért eredményeit, illetve fejlesztés alatt álló termékeit.

Hirdetés

Az Intel több mint 20 új termék, valamint technológiai- és iparági kezdeményezés részleteit mutatta be, a világháló, a számítógépek és a fogyasztói elektronikai eszközök használhatóbbá és biztonságosabbá tételéért.

 

A vállalat 45 nanométeres új gyártási eljárása, és ennek növekedési lehetőségei mellett az Intel vezetői új részleteket hoztak nyilvánosságra az új generációs "Penryn" processzor-család teljesítményéről. A vállalat emellett bemutatott két termék-tervet, az Intel architektúrára (IA) épülő System on Chip (SOC) fogyasztói elektronikai eszközökről és üzleti felhasználási lehetőségekről.

 

 

"Üdvözlünk mindenkit a többmagos világban, ahol a számítástechnikai lehetőségek által megtöbbszöröződnek a személyes képességek is.” – mondta Justin R. Rattner, az Intel technológiai vezetője. "Ez a pekingi fejlesztői konferencia megmutatja, hogy a többszörös innovációk párhuzamosan működnek a közösségi hálózatok épülésével, a számítógépes és tv-s szórakozással, az online kereskedelemmel és az egyéb internet-alapú igények fejlődésével. Ma az Intel több többmagos processzort, illetve olyan roadmap-et kínál, hihetetlen teljesítménynövekedést és energiahatékonyságot ígérve, melyek kontrollja rendkívül fontos a felhasználók számára, az információ korában."

 

 

A többmagos teljesítmény kora

 

Pat Gelsinger az Intel legújabb Penryn processzor-családjáról mutatott be teljesítmény-mutatókat. Az asztali PC-k esetén hozzávetőlegesen 15% százalékos növekedés várható a képkezeléssel kapcsolatos alkalmazásokban, a 3D renderelés esetén 25%, a játékok terén pedig több mint 40%, míg az Intel SSE4 optimalizált videó-kódolási lehetőségekkel 40%-kal kódolásra lehet számítani. A mutatók az előzetesen gyártott 45nm High-K Intel 3,33 GHz-es négymagos processzorral, 1333 MHz-es FSB és 12 Mbyte-os gyorsítótár mellett kerültek kialakításra, a múlt héten bemutatott, 2,93 GHZ-es Intel Core 2 Extreme QX6800 processzorral összehasonlítva (ez utóbbi: 1066 megahertzes FSBórajel és 8 megabájtos gyorsítótár mellett).

 

A nagyteljesítményű számítástechnika (HPC) és munkaállomás rendszerek esetén Gelsinger szerint akár 45%-os, sávszélességet igénylő alkalmazásoknál, Java-t használó szerverek esetén akár 25%-os növekedés is várható. A mutatók az előzetesen gyártott 45nm-es HPC-hez és munkaállomásokba szánt Intel Xeon processzorok (1600 MHz FSB) és a négymagos Intel Xeon X5355 processzorok (1333 MHz FSB) összehasonlításának eredményekei.

 

Gelsinger elmondása szerint az Intel megkezdte a masszívan párhuzamos, IA-ra épülő, programozható architektúrára, kódnevén "Larrabee"-re, épülő termékek tervezését. Az architektúra egyszerűen lesz programozható több, már meglévő szoftvereszköz által, illetve másodpercenként trillió lebegőpontos műveletek skálázására tervezték. A Larrabee architektúra olyan továbbfejlesztett képességeket rejt magában, melyek felgyorsítják az olyan alkalmazásokat, mint a tudományos számítástechnika, felismerés, adatbányászat, szintetizálás, vizualizáció, pénzügyi elemzés és egészségügyi alkalmazások.

 

Az Intel tervei között szerepel mindemellett az Intel QuickAssist technológia, amely egy átfogó kezdeményezés a szerverek gyorsítóinak optimális kihasználására. A gyorsítók egy funkció – például biztonsági titkosítás vagy pénzügyi számítások - teljesítményét növelik meg, az energiafelhasználás csökkentése mellett. A kezdeményezés támogatja az IA-alapú, többmagos processzorok gyorsítását, valamint az Intel-alapú szerverekkel együttműködő, harmadik fél által gyártott gyorsítókat, illetve az IA-alapú processzoron belül alakít ki egy új, integrált gyorsítót.

 

Gelsinger bemutatta az Intel "Tolapai" terveit is, amely első lesz a vállalati szintű "system-on-chip" (SoC) termékek között, egy sor kulcsfontosságú rendszerelemet integrálva egy, Intel architektúrára épülő processzorban. A 2008 Tolapai termék várhatóan akár 45%-kal csökkentheti a chipek méretét, illetve hozzávetőlegesen 20%-kal kevesebb energiafelhasználással működik majd a szabványos, négy-chipes kivitelhez képest1, míg javítja az átmenő teljesítményt és a processzor hatékonyságát. A Tolapai emellett magában foglalja az új Intel QuickAssist Integrated Accelerator technológiát is.

 

A terméktervekről is beszámolt Gelsinger, köztük az Intel több-processzoros szerverprocesszorairól, a Caneland-ről is. A négy- és kétmagos Intel Xeon 7300 processzor-család a harmadik negyedévben várható, 80 és 50- wattos változatokban, penge szerverekhez. Az új szerverprocesszorok részei a vállalat Xeon-processzorokhoz kialakított Intel Core mikroarchitektúrájára való áttérésnek. A Sun Microsystems bemutatta Solaris operációs rendszerét, mely Intel Xeon 5100 processzor-alapú rendszeren fut, használva az Intel Dynamic Power technológiáját, amely képesség a memória-alrendszerhez szükséges energiacsökkentésre koncentrál.

 

Az Intel a második félévben bemutatja az új-generációs Intel vPro processzor technológiát ("Weybridge" kódnéven), a számítógépek biztonságának és kezelhetőségének továbbfejlesztéséért, mely technológia az új Intel 3 Series lapkakészlet családra, korábbi kódnevén Bear Lake-re épül.

 

Ezt követte majd az Intel Centrino Pro processzor technológia, amely a vPro rendszerek üzletileg fontos képességeit mutatja be notebookok számára, végül, a Microsoft bemutatta "Longhorn" kódnevű Windows szerverét, valamint két kiegészítő technológiáját: Windows Server Core és az új virtualizációs megoldását, a Windows Server virtualizációt, melyek az Intel négymagos Xeon processzoraira épül.

 

Az otthoni számítógépek és fogyasztói elektronika

 

Az IDF-en Eric Kim, az Intel szenior alelnöke, és a digitális otthon csoportjának ügyvezetője elmondta, hogy az Intel olyan termékek és technológiák kifejlesztésére koncentrál, amely által a felhasználók nagyobb kontrollt, szélesebb választékot, világosságot kaphatnak, valamint közösségeket alakíthatnak ki a számítógépek és fogyasztói elektronikai platformok között (köztük a PC-k, laptopok, televíziók, set-top-boxok és másik hálózatba kötött médialejátszók között).

 

Kim részletezte az Intel stratégiáját a közös, egyesített IA-alapú processzor-alapok kialakítására, mind a PC-k, mind a fogyasztói elektronikai termékek számára. Az Intel CE 2110 média processzora, egy system-on-a-chip (SoC) architektúra fogyasztói elektronikai termékek számára, mely által a gyártók gyorsabban piacra dobhatnak intelligensebb, költséghatékonyabb verziókat, a megfelelő teljesítményt, rugalmasságot és belső keresztmetszetet biztosítva. Kim elmondta, hogy a vállalat első fogyasztói elektronikai termékekre optimalizált, IA-alapú SoC termékét 2008-ban mutatja be.

 

Az Intel több asztali számítógépekbe szánt terméket tervez bemutatni idén, köztük frissítéseket az Intel Viiv processzor technológiához, valamint "Skulltrail" néven egy új játék-platformot.

 

Az Intel 3 Series chipset-családra épülő Intel Viiv processzor technológia még ebben a negyedévben érkezik, továbbfejlesztett grafikai támogatással, köztük a legújabb Intel Clear Video technológiával vagy hardver-támogatással a Microsoft DX10 megoldásához, amely által lehetővé válik a zavartalanabb, nagy-felbontású playback és 3D megjelenítések. Az Intel 3 Series chipset emellett tovább növeli a rendszer teljesítményét, gyorsabb, 1333 MHz-es FSB-vel, valamint DDR3 memória-támogatással, PCI Express 2.0 és Intel Turbo Memory megoldással, az alkalmazások felgyorsításáért, valamint a gyorsabb betöltési időért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.