Hirdetés

Intel IDF 2009 ősz élőben: 2. nap



|

Valószínűleg mindenki kisebb-nagyobb összegben fogadott volna rá, hogy már az első nap az új notebook platform és processzorok lesznek a rivaldafényben, erre azonban a mai napig várni kellett.

Hirdetés

A második napot Dadi Perlmutter nyitotta meg és feltette a nap kérdését: "What is cool?", azaz "Mi számít menőnek?", majd ezt követően egy látványos videóval törölte ki a maradék álmot a jelenlévők szeméből, ami megadta az imént feltett kérdésre a választ: Cool = Total mobile experience, ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy "A határtalan hordozhatóság a menő". Ezt követően Dadi kitért rá, hogy melyek azok a tényezők, amik a hordozhatóság szempontjából menők, illetve melyek nem, majd konkrét példákat mutatott arra, hogy a különböző felhasználóknak milyen szempontok játszanak központi szerepet a gépek kiválasztásánál. Mivel a hordozható gépeknek új felhasználási területeken kell helytállniuk, ezért szükséges az egyre erősebb mobilprocesszor.

clarksdale.jpg
Clarksfield élőben


E mozzanattal gyakorlatilag elérkeztünk a nap leglényegesebb bejelentéséhez, hiszen a következő képen már a legújabb Nehalem architektúrájú, Lynnfield magra épülő négymagos Clarksfield mobilprocesszorokat láthattuk -- Core i7-920XM, Core i7-820QM és Core i7-830QM típusjelzéssel -- kiemelve a Turbo Boost fontosságát. A Calpella platformba illeszkedő 45 nanométeres processzorok integrált kétcsatornás DDR3 memóriavezérlő mellett a központi egységbe integrált PCI-Express 2.0 vezérlővel és Hyper Threading technológiával is rendelkeznek, akárcsak asztali testvéreik.

 

dsc_5443.jpg
 

 

Ezt követően az előadás egy gyorsvonat sebességével robogott és már rögtön a kétmagos Arrandale processzornál tartottunk, amit a jövő év végén megjelenő teljesen új architektúrára épülő 32 nanométeres Sandybridge követ 45- helyett 32 nanométeres integrált GMCH-val (CPU-val közös lapkára integrált grafikus- és memóriavezérlővel). Néhány szó erejéig a kézi eszközökbe szánt lapkákról is begyűjthettünk egy kis információt, például megtudhattuk, hogy ezen a téren a 32 nanométeres gyártástechnológia bevezetése egy évvel később történik, mint az asztali szegmensben, tehát a 45 nanométeres Moorestownt 2011-ben követi a 32 nanométeres Medfield központi egység.

 

dsc_5447.jpg
 


Az előadás néhány látványos bemutatóval ért véget, ahol többek között az SSD meghajtók előnyeit emelték ki, ám most kivételesen nem a hosszabb készenléti időre és gyorsabb betöltési sebességre fókuszáltak (természetesen ezt sem maradt ki a beszédből), hanem a fizikai behatásokkal szembeni ellenállásra. Showelemként a speciálisan kialakított festékkeverőkre egy-egy notebookot helyeztek, amik csupán abban különböztek, hogy az egyikben hagyományos mechanikus, a másikban pedig SSD merevlemez dolgozott, pontosabban videót konvertáltak. A festékkeverők bekapcsolásával a hagyományos merevlemezzel szerelt gép teljesen megakadt, míg az SSD tovább dolgozott, ahogyan az várható volt.

 

dsc_5451.jpg
 

 

Dadi Perlmutter gyors prezentációját követően délután a stand-up képességekkel is megáldott Mooly Eden vette át a szót, aki rendkívül élvezetes és előadást tartott, kezdve azzal, hogy mennyire megváltoztak a felhasználói szokások, középpontba kerültek a multimédiás tartalmak, a videók és a közösségi oldalak és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások.Az előadás közben előkerült egy érdekes dia arról, hogy a hordozható számítógépek hasonló növekedési ütemet mutatnak 1998 és 2012 között (ahol a 2010-2012 időszakra csak előzetes becslések állnak rendelkezésre), mint annak idején 1985 és 1999 között a mobiltelefonok.

 

dsc_5462_1.jpg
 

A folytatásban a Turbo Boost technológiába kaptunk betekintést, pontosabban az órajel automatikus megemelésének feltételei kerültek előtérbe, majd a Hyper Threading működésével kapcsolatos információkat osztottak meg a közönséggel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.