Hirdetés

Intel: új processzorok, magasabb teljesítmény

|

Az új típusok láttán egyre nagyobb nyomás nehezedik a konkurenciára, a már meglévő processzorcsaládokban új zászlóshajókat köszönhetünk hamarosan.

Hirdetés

Japán források szerint az Intel hamarosan új processzorokat kíván bemutatni, melyek mindegyike egyben egy következő teljesítményszint megjelenését is jelentik. A hét új modell közül kétségkívül a hatmagos "Gulftown" a legizgalmasabb fejlesztés, mely Core i7-980X néven, feltételezhetően március 16-ától válik rendelhetővé. Az LGA1366 foglalatba illeszkedő központi egység alapórajele 3,33 GHz lesz, mely a Turbo Boost technológiának köszönhetően legfeljebb 3,6 GHz-re növekedhet. Jó hír, hogy az új típushoz nem kell új alaplapot vásárolni, az első generációs X58-as lapok zöme már most támogatja a jövevényt, köszönhetően a BIOS-támogatást felügyelő fejlesztőcsapatoknak.

 

core_i7980x.jpg
 

 

Hirdetés


Mivel a hatmagos szörnyeteg ára várhatóan az Extreme modellekre jellemző 1000 dollár körül fog alakulni, ezért érthető, ha hazánkban kevesen "örülnek" ennek a típusnak. Jóval barátibb árcédulával várható viszont a Core i7-970 és a Core i7-930, melyek átszámítva körülbelül 112000 és 63000 forintot kóstálnak majd. Előbbi modell lényegében egy szorzózármentes Core i7-975 Extreme, az alapórajel 3,33 GHz, míg a Turbo Boost 3,46 GHz-ig engedi emelni az üzemfrekvenciát. A hazánkban is "népszerű" 920-ast váltó 930-as viszont újnak tekinthető a Core i7-900-as családban, a 2,8 GHz-es órajelet - Turbo Boost: 3,06 GHz - eddig egyetlen korábbi modell sem képviselte. Ami a megjelenéseket illeti, a 930-as érkezik leghamarabb, február 28-án, a 970-es Core i7-re viszont egészen a harmadik negyedévig várni kell a forrás szerint.

 

core_i7_txt72_k.jpg
 

 


Az LGA1156-os platformba három újdonságot szán az Intel, egy Lynnfield és két Clarkdale processzor szerepel a tervek között. A Core i7-880 érkezhet a leghamarabb, és várhatóan igen jó hatással lesz a 870-es testvérmodell végfelhasználói árára. A Hyper-Threading technológiát is ismerő négymagos központi egység 3,06 GHz-es órajelen nyit, a Turbo Boost technológia pedig egészen 3,73 GHz-ig repítheti a terhelés függvényében. A feltételezések szerint a 970-es Core i7-tel azonos áron kerül forgalomba a második negyedévben.

Hirdetés

 

corei5_die.png
 

 


A kétmagos, de már 32 nanométeres gyártástechnológiával készülő Clarkdale-k közül a Turbo Boost technológiával felvértezett Core i5-680 - 3,6 GHz, TB: 3,8 GHz - megjelenését május közepére várják, várható ára pedig a 670-es típus aktuális árát másolja majd, tehát itt is lehet reménykedni némi lépcsőzetes árcsökkentésben. Az alsó-középkategóriás gépekbe ajánlott Core i3-ak csapatába az 550-es változatot várják, mely 3,2 GHz-es órajelen üzemel. Nincs Turbo Boost technológia ugyan, de van Hyper-Threading, illetve természetesen ez a típus is tartalmazza az Intel HD Graphics grafikus magot. Továbbá az ára is igen kedvező lesz, a jóslatok szerint 35000 Ft-nál nemigen kerül majd többe az újdonság.

 

intel-pentium-dual-core.jpg
 
Hirdetés

 


Végül, de nem utolsósorban az LGA775-ös tokozás is új processzornak örvendhet, a drága és magas teljesítményű osztályok helyett azonban a belépőszinten tanyázó Pentium család bővül. A kétmagos E6700 a "Wolfdale-2M" magra épül, alapórajele pedig 3,43 GHz lesz. Leghamarabb a második negyedévtől találkozhatunk ezzel a típussal a boltok polcain, ára azonban egyelőre még kérdéses.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.