Hirdetés

Intel vs. AMD: készülhetünk a 6 GHz-es csatára?



|

Egyre több adat szivárog ki az ősszel érkező új Core és Ryzen processzorokról, minden eddiginél élesebb harc várható a számadatok frontján.

Hirdetés

A májusi Computex és a június elején megtartott Financial Analyst Day rendezvény óta tudjuk, hogy az AMD gőzerővel készül az év második felére, egészen pontosan az őszi időszakra tervezett következő generációs Ryzen processzorok piaci startjára. Meglehetősen sok adat kiderült az újdonságokról, többek között az központi egységeket befogadó alaplapokat és a platform sajátosságait is ismerjük, de a konkrét teljesítményről még kevés információval rendelkezünk.

Egyesek azt találgatják, hogy vajon a gyártó képes lesz-e megtartani a "világ leggyorsabb, játékra szánt asztali CPU-ja" címet, amit a speciális gyorsítótárral (3D V-Cache) megerősített Ryzen 7 5800X3D típussal szereztek meg nem is oly régen.

Hirdetés

A mindössze egyetlen asztali CPU-ban használt technológia jövőjéről már tett említést az AMD, de a Socket AM5 foglalatba érkező új generációs egységek kapcsán még nem tudni, milyen formában kerül bevetésre a 3D V-Cache memóriaszelet. Az előrejelzések szerint a mérnökök terveznek vele, és nagyon úgy fest, hogy szükség is lesz rá, az Intel ugyanis a Raptor Lake kódnév alatt érkező 13. generációs Core processzorokkal új teljesítményszintet lőtt be célként.

A 8 P-Core mellé 16 E-Core kerül a Raptor Lake teljes konfigurációjában, és az Intel kétszámjegyű teljesítménynövekedést ígér.

Egészen friss, de természetesen nem megerősített információ, hogy az Alder Lake utódjaként érkező processzorcsalád egy új Turbo módot kaphat, amivel akár a 6 GHz-es üzemfrekvencia is elérhetővé válik. Arra valószínűleg kicsi az esély, hogy mind a 16 mag ezen az órajelen ketyegjen, de egymagos limitként nem okozna meglepetést ez az érték. Már csak azért sem, mert az AMD a sajtóbemutató alkalmával 5,5 GHz-es órajelet mutatott az élőben futtatott játékdemó alatt, illetve a Core i9-12900KS processzortípus már most is 5,5 GHz-es képes egy aktív mag esetében.

A hivatalos bejelentésnél még csak "5 GHz+" órajelről beszélt az AMD, a csúcsmodellek esetében 5,5 és 6 GHz közé állíthatják a boost-frekvenciát.

A gyártástechnológiai és architekturális finomhangolások eredményeként tehát egészen hihetőnek tűnik a 13. generációs Core CPU-k esetén a 6 GHz-es maximális órajel, de talán senkit nem ér meglepetésként, hogy ezt a lélektani határt várhatóan csak az i9-es példányok fogják elérni. Ezt látva pedig egészen izgalmas lesz, miképp állítja be a Ryzen 7000-ek maximális boost-órajeleit az AMD; szinte biztos, hogy valahol 5,5 és 6 GHz között lesznek a felső határok, utóbbi pedig remek PR eszköz lehet az év végi, felhasználókért folytatott harcban.

Visszatérve picit a 3D V-Cache-re, a tesztekből jól látszik, hogy játékok alatt remekül képes ellensúlyozni a picit visszafogottabb órajeleket, ugyanakkor általános alkalmazások terén nem érezni az óriási gyorsítótár méretéből fakadó előnyöket. A kérdés most az, hogy az AMD a Ryzen 7000 esetében képes lesz-e egy egészséges egyensúlyra, és a kisebb csíkszélességen gyártott Zen4-lapkák magasabb üzemfrekvencián tudják-e működtetni a 3D V-Cache-t, illetve a túlhajtásra is legalább annyi "szabad kezet" adnak, mint a normál, extra gyorsítótár nélküli verzióknál.

Lesz tehát itt minden, finomhangolt Intel-féle hibrid dizájn akár 6 GHz-en és egy nagyon potens Ryzen platform, szintén közel az új órajelhatárhoz, amihez akár még az a bizonyos plusz cache is betársulhat. Mindezek ismeretében, szerinted kié lesz ősszel a "világ leggyorsabb asztali CPU-ja" cím?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.