Hirdetés

Intel Xeon Phi: 50+ processzormag egyetlen tokozásban



|

Az év végétől lesz elérhető a szuperszámítógépekbe szánt koprocesszor.

Hirdetés

Nemrég a hamburgi International Supercomputing Conference-en az Intel bejelentette, hogy az elkaszált Larrabee-ből kinőtt Knights Corner projektje végre beérett, így az év vége felé piacra kerülhetnek a szuperszámítógépekbe tervezett első Xeon Phi koprocesszorai.


A részletes specifikációkat még mindig titkoló gyártó állítása szerint a termékcsalád tagjai egyetlen lapkán 50-nél is több (egyes információk legfeljebb 64) lebutított x86-os Ivy Bridge processzormagot tartalmazhatnak, amelyek mellé modelltől függőn eltérő, de minimum 8 GB GDDR5-ös memória társul majd.


Mint a képen is látható, a Xeon Phi termékcsalád tagjai a grafikus kártyákhoz hasonlóan egyrészt PCI Express sínen lesznek „hálózatba köthetőek”, másrészt pedig a GPU-kkal megegyező módon masszívan párhuzamos adatfeldolgozásra lettek optimalizálva – a Knights Cornerrel az Intel ezzel pont a GPGPU megoldások terjedését próbálja visszaszorítani az érintett piaci szegmensben.


A cég állítása szerint az x86-os processzorok szuperszámítógépekben történő alkalmazása azért is előnyös, mert így a fejlesztőknek nem kell új programozási elméleteket és nyelveket (pl.: OpenCL, CUDA) elsajátítaniuk a munkájuk elvégzéséhez, ráadásul az első pillanattól kezdve kiforrott segédeszközök állnak a rendelkezésükre.


Röviddel piacra kerülésük után az Intel állítása alapján 44 vállalat kínálatában lesz elérhető Xeon Phi koprocesszorokat használó szuperszámítógép, többek közt a Cray, az IBM, a HP, és a Dell is a vállalat mögé állt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.