Hirdetés

Intel Z170 – második nekifutás



|

Tavaly nehezen indult be az új Intel platform és még most is népszerűek elődei, de azért a változás már látszik és az új LGA1151 lapok már igazán vonzók ahhoz, hogy megérje váltani.

Hirdetés

Előfordul néha, hogy egy-egy platform túlságosan is jól sikerül. Ilyenkor a leváltása nem egyszerű, a felhasználók tökéletesen elégedettek az adott teljesítménnyel és szolgáltatáscsomaggal, miközben az árak lassan csökkennek, a gyártók pedig nem termelik a gyakori PC-fejlesztéstől várt profitot. Ez a helyzet fordult elő az Intel LGA1150-es platformjával is, méghozzá a Z97-es lapokkal és Haswell/Haswell-Refresh processzorokkal. Ezek mind a mai napig fejlettnek számítanak, erősek és áruk is barátságos. A negyedik generációs Intel Core i platform leváltásába az ötödik, Broadwell-generáció belebukott és nem indult zökkenőmentesen a Skylake szekere sem.


Hirdetés


Kellően sok újdonság

A Skylake-S asztali processzorokkal szemben megfogalmazott legnagyobb kritika, hogy nyers számítási teljesítményben nem erősebbek, mint a Haswell-Refresh generáció, miközben azoknál valamivel drágábbak. Az Intel a hatodik generációnál nem is az IPC növelésére (Instructions per Clock) fókuszált, hanem az extra szolgáltatásokra, a platform fejlesztésére és a fogyasztás, illetve hőtermelés további csökkentésére. Ha eltekintünk a nyers erőtől és a felsorolt területeket nézzük, jól látszik a fejlődés, sőt, ezek a fejlesztések nem megfoghatatlan és üres marketing ígéretek, hanem ténylegesen hasznos újdonságok.



A hatodik generációs Skylake-S processzorokkal és a Z170-es chipkészlettel megérkezett végre az DDR4 memóriaszabvány, az NVMe SSD-k natív támogatása, több PCIe vonalat kapunk és az USB 3.0 portok száma is jelentősen nőtt.


Megérett a platform

Ezek az újdonságok már tavaly elérhetőek voltak, de jó ideig még mi is azt tanácsoltuk, nem éri meg feltétlenül váltani Skylake-S platformra. Az egyik legnagyobb gond a kevés processzor-modell volt, az árak is túlzottan magasan voltak, a DDR4 még ritkaságszámba ment és az alaplapgyártók is csak ismerkedtek az új platform képességeivel. Ebben az elmúlt egy évben az Intel a megfelelő, LGA1151-es processzorok kínálatát alaposan kibővítette, az alaplapgyártók új, még izgalmasabb modellekkel és javított UEFI menükkel rukkoltak elő, a DDR4 ára is jókorát zuhant, így ma már a belépő szinttől egészen a csúcskategóriáig minden árszegmensből válogathatunk LGA1151-es CPU-t és alaplapot is.



A Z170-es chipkészlet a legfejlettebb az Intel kínálatában, így itt kapjuk a legtöbb extra szolgáltatást, csatlakozót és a legjobb teljesítményt is. A PCIe vonalak leosztása mellett adott még hat darab SATA6G port, SATA Express, M.2 PCIe 3.0 ×4 kapcsolattal, SLI- és CrossFireX-támogatás, Intel Rapid Storage Technology és Smart Response Technology, valamint a Z170-nél adott a legtöbb USB csatlakozás és a leggyorsabb DMI busz (ezen kapcsolódik az alaplapi Z170 vezérlőchip a processzorhoz). Az Intel ennél a platformnál még meghagyta a régebbi, DDR3 memóriaszabvány kezelését is, így a Skylake-S processzorok megfelelő alaplapban a DDR3L-1600 modulokkal is képesek együttműködni. Ezt általában egy "D3"-jelöli az alaplap nevében, ám mi az ilyen lapok megvásárlását nem javasoljuk több okból sem. Egyrészt a DDR4 ára mára egy szintre süllyedt a DDR3L modulokéval, másrészt pedig az újabb memóriaszabvány alacsonyabb fogyasztás és kisebb melegedés mellett nagyobb sávszélességet, vagyis gyorsabb gépet eredményez. Tesztünkben mindegyik modell DDR4-es RAM modulokat kezel, a DDR3L-támogatás inkább a belépőszinten népszerű.



Átdolgozott lapok

Az alaplapgyártók természetesen már tavaly, a Skylake-S indulásának pillanatában rengeteg lapot kínáltak. Az elmúlt egy évben sok extráról kiderült, hogy felesleges és megjelentek időközben olyan szabványok, illetve szolgáltatások és dizájnmegoldások is, amelyeket kifejezetten keresnek a végfelhasználók. Az UEFI-k is sokat fejlődtek alapteljesítmény, stabilitás és tuning terén is. Az új generációs, idén megjelent Z170 alaplapokon már kevesebb a SATA Express csatlakozó, általánossá vált azonban az USB Type-C, amelyet lehetőleg Intel USB 3.1 Gen2 vezérlő vagy Thunderbolt 3 kezel. Általánossá vált a világítás is, sőt, ma már olyan lapunk is lehet, amelynél a világítás színét szoftverből állíthatjuk. Emellett az M.2 általánossá vált és egyre többször bukkan fel a SATA portok mellett az U.2 is, amely 32 Gbit/s-os sávszélességgel, NVMe-n kapcsolódó, 2,5 colos SSD-ket kezel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.