Hirdetés

Fonera Wi-Fi teszt: Internet (majdnem) mindenkinek



|

A közösségi internethálózat ötlete nem új, itthon azonban egyelőre még nem terjedt el igazán. Kipróbáltuk, mire képes az alapját képező eszköz.

Hirdetés

Képzeljük el, hogy bárhol járunk a világban, mindig van lehetőségünk egy ingyenes Wi-Fi-szolgáltatás keretében internethez jutni, és nem kell a szállodánk vagy mobilunk fizetős szolgáltatását igénybe venni. Az ötlet messze nem új, olyannyira nem, hogy a nyolcadik életévét ünneplő Fon Wireless segítségével már több mint 12 700 000 helyen használhatjuk világszerte. A Fon egy „közösségi” internethálózat, a hozzá a csatlakozók vállalják, hogy internetjük sávszélességének egy részét felajánlják a többi tag részére. Hogy miért is tenné ezt bárki? A válasz egyszerű: pénzért, jófejségből, vagy hogy maga is használhassa mások internetelérését otthonától távol.

Hirdetés

Így helyezzük el a megosztót

A rendszerhez csatlakozás alapját egy kis eszköz, egy Fonera névre keresztelt pici, vezeték nélküli útválasztó adja, amit a Fon.com-on lehet beszerezni előre konfigurálva, és ennek segítségével válhatunk a közösség aktív tagjává. Maga az eszköz egy cigarettadoboz méretű egyportos N-es router, amit a már meglévő útválasztónk egy portjára kell csatlakoztatni, más dolgunk nincs vele. Érdekesség, hogy a teszteszköz statikus beállításokkal nem volt hajlandó működni, és kezelőfelülete igen korlátozott. Nem is az a cél, hogy bárki babrálja; mindössze a netkapcsolatunk, a privát SSID nevének és jelszavának, az eszköz alapjelszavának és a DHCP beállításához kell. A kis doboz webes felülete meglehetősen gyors, egyes fórumok szerint egy átszabott Tomato, ám a konkurens dd-wrtnek is van Fon verziója. A könnyű kis eszköz határozottan melegszik, és kicsi, bár erősnek mondott antennájának köszönhetően a kert távolabbi sarkában már érezhető a jel jelentős csökkenése – ha komolyan vesszük a közösséget, célszerűen utcafrontra, az ablak közelébe elhelyezni a routert. Ha már internet-elérhetőséget adunk más tagok számára, férjenek is hozzá.

Osztozkodás

Tagként, azaz foneresként pénzért is oszthatnánk sávszélességünket a többi foneresnek, ez a szolgáltatás azonban hazánkban még nem érhető el, így nekünk marad a jófejségből tett netmegosztás. A parányi doboz úgy valósítja meg ezt, hogy két szeparált Wi-Fi SSID-ből az egyik nyilvánosan elérhető, és csak internetelérésre alkalmas (más routereken Guest network) már regisztrált Fon-tagok számára, beállítható sávszélesség-korláttal, míg a másik SSID-n keresztül a szokásos módon és kellő biztonsággal elérhető a hálózatunk; a két SSID természetesen nem átjárható.

Ha sokat utazol, megéri kipróbálni a szolgáltatást

Regisztrált tagként a Fon.com felületén visszanézhetjük, hogy éppen kik használják a hálózatunkat, valamint saját aktivitásunkat is megtekinthetjük. Ugyanitt egy térképről tájékozódhatunk az elérhető hot-spotokról is. Láthatólag itthon nem túl elterjedt a rendszer, ám tőlünk nyugatabbra megdöbbentő a lefedettség. Az eszköz hazájában, Spanyolországban Madrid, valamint a tengerparti és turisták által látogatottabb helyek lefedettek, ám a térképet tovább nézve Franciaországban és Angliában gyakorlatilag nincs olyan hely, ahol ne tudnánk használni.

Kinek éri ez meg, és miért jó megvenni a jelenleg 11 500 forintért kínált eszközt? Olyanoknak lehet hasznos a szolgáltatás, akik gyakran utaznak Európa-szerte és a világ nagyobb városaiba, és akik a közösség segítségével szeretnék minimalizálni külföldi internethasználatuk költségeit. Amennyiben csatlakoznánk egy nagyon jó kezdeményezéshez és közösséghez, valamint világutazóként gyakran használunk költséges internetet, jó beruházás lehet. Végül is tízezer forintért cserébe tagságot nyerünk egy nyílt wifis közösségbe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.