Hirdetés

Ismét a Cray-é a leggyorsabb szuperszámítógép



|

Az új XT Jaguar visszanyerte a Cray számára a világ leggyorsabbja címet - 50%-kal többet képes teljesíteni az IBM korábbi csúcstartójánál.

Hirdetés

 

cray-jaguar-600.jpg
 

A seattle-i Cray az 1970-es évek óta gyárt szuperszámítógépeket, amelyek elképesztik a technika iránt érdeklődő embereket, és felkerülnek a fanatikusok kívánságlistájára.

 

Az elmúlt években a Cray elvesztette a világ leggyorsabbja címet, ugyanis először egy japán gyártó, majd később az IBM szárnyalta túl az XT-sorozatot.

 

Az XT Jaguarrel a vállalat azonban visszahódította a címet. A szupergépben megközelítőleg 45 000 négymagos Opteron processzor dolgozik, 362 terabájt memória és 10 petabájt tárhely társaságában.

 

Ezzel a "felszereltséggel" az XT Jaguar 1,64 petaflop számítási teljesítményre képes. Ez másodpercenként több mint másfél kvadrillió műveletet jelent - a Cray így 50%-kal gyorsabb gépet alkotott a korábbi csúcstartónál, ami az IBM nevéhez fűződik.

 

nccs01.jpg

 

Az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Oak Ridge-beli Nemzetközi Laboratóriumában működő szuperszámítógép azért ennyire különleges, mert teljesen nyílt a kutatók felé, ellentétben a titkosított, zártkörű kutatásokra használt gépektől.

 

Ez a kiegészítés mindenképp kíváncsivá teszi a technika iránt érdeklődőket, hogy azok a titokzatos "erőművek" vajon mire képesek? A NASA szuperszámítógépe például bár nem tesz nyílt kutatásokat lehetővé, 2012-re már 10 petaflopos műveleteket tud majd elvégezni. Ha a NASA csodájáról ezt tudni, akkor elképzelhetetlen, hogy vajon mi rejlik a színfalak mögött... 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.