Hirdetés

Ismét a PC-k végét emlegették



|

A tableteknek és az okostelefonoknak hála növekszik a DRAM piac, de továbbra is a PC az úr.

Hirdetés

Egy szeptember 10-ei kimutatás hatására megbolydult a kommentelő nép. A mobil eszközök nagyobb DRAM fogyasztása arra engedte következtetni őket, hogy a PC-nek most már tényleg annyi. A jelentés provokatív számokat tartalmazott, de a statisztikák megérdemelnek egy ismételt olvasatot. Az IHS elemzője, Clifford Leimbach szerint a PC-s DRAM kiszállítások száma még mindig növekszik, csak lassabban, mint amit az elmúlt években tapasztalhattunk.

Az IHS iSuppli DRAM piaci jelentése azt emelte ki, hogy a DRAM kiszállítások PC-s része az idei első negyedéves 50,2 %-hoz képest a második negyedévben már csak 49 % volt. Ez a csökkenés annak fényében jelentőségteljes, hogy az 1980-as évek óta először csökkent 50 % alá a PC-s DRAM kiszállítások aránya.

 

 

A DRAM piac eközben folyamatosan bővül, ami a táblagépek és az okostelefonok népszerűségének köszönhető. „Mostantól nem a PC a központi eszköz. Sokkal több lehetőség áll a DRAM piac előtt.” Mondta Leimbach a PCWorld-nek. „A PC-k továbbra is számtalan modult igényelnek és fognak is a jövőben, de a DRAM piac tükrén keresztül nézve már nincs olyan domináns szerepe a PC-knek, mint volt, de a szegmens továbbra is sarkalatos pont marad.”

Leimbach még hozzátette, hogy a világ a post-PC-s korszakba lépett, de az nem azt jelenti, hogy nem a PC viszi a prímet, csupán meg kell osztania a rivaldafényt.

A mobil eszközök jelenleg a DRAM piac egy töredékét kötik le. Leimbach ezt alátámasztandó elmondta, hogy az elmúlt negyedévben a PC-k számára 3,4 milliárd DRAM egység került kiszállításra, míg a tebletek számára 264 millió. Az IHS jelentése szerint a tabletek teljes DRAM piaci részesedése ezzel 1,6 %-ról 2,7 %-ra ugrott. Eközben a mobiltelefonszegmens 13,2 %-ot tudhat a magáénak. Az IHS úgy véli, hogy 2013 negyedik negyedévében ez a szám 20 százalékra fog emelkedni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.