Hirdetés

Ismét a tévépiacon próbálkozik a Google



|

Az Android TV platform segítségével költözne be a nappalikba a Google.

Hirdetés

A Google már sokszor próbálkozott azzal, hogy a nappalikban is az életünk szerves részévé váljon. Ezt legutóbb a Chromecasttal igyekezett megvalósítani, több-kevesebb sikerrel. Az idei Google I/O alkalmából most úgy döntöttek, ideje a következő lépcsőnek is. A webóriás bemutatta az Android TV platformot, amivel a televíziók képernyőjére is Androidot akar varázsolni. 

Hirdetés

Nem túl meglepő módon a Google az Apple set-top boxának és az Amazon Fire TV-jének a babérjaira is törne. Ennek megfelelően a saját kínálatukból is lehet videós tartalmakat szerezni, tehát a Play áruházból. A felületen keresztül nem csak az élő tévéadásokat lehet kezelni, hanem más tartalomszolgáltatók (például Netflix) appjait is. Amin az Android TV fut, az gyakorlatilag olyan funkciókkal rendelkezik majd, mintha egy Chromecast lenne hozzá csatlakoztatva. 

 

 

Az Android TV-re nem csak a többi eszköz tartalmát lehet majd átvinni, hanem játékra is alkalmas lesz a platform. A környező androidos eszközök egyszerre csatlakoztathatóak a rendszerhez, és használhatóak kontrollerként. Távirányítóként természetesen ugyanúgy használhatóak a telefonok, de még az Android Weart futtató okosórák is. 

Maga az Android TV egy meglehetősen egyszerű és célratörő kezelőfelülettel rendelkezik. A kártyaszerű elrendezés a vizuális jellegű témákat hangsúlyozza, tehát többek között a filmek borítóit. A kezdőképernyő az éppen lejátszott tartalmon jelenik meg, ezzel egyfajta mélységérzetet keltve. Természetesen nem lenne intelligens egy tévés platform hangalapú vezérlés nélkül, így effajta irányításra is van lehetőség a keresés és a navigáció tekintetében. Az appok és a tartalmak dinamikusan változnak a kezdőképernyőn, a mi felhasználási szokásainknak megfelelően. 

 

 

Az Android TV szoftveres platform a maga módján egyedülálló köntösben tálalja majd a Play áruház kínálatát, nagyképernyőre optimalizálva. Az újdonságra az Android operációs rendszer következő verziójával, az Android L-lel egyszerre számíthatunk, még az idei évben. A Google már most számos gyártópartnert talált, így a következő évben többek között a Sharp és a Sony is olyan okostévéket dob majd a piacra, amelyek már beépített Android TV platformmal érkeznek meg a boltokba. Igyekeztek persze azokra is gondolni, akik emiatt nem szeretnék kidobni a meglévő tévéjüket. Nekik az ASUS és a Razer jelentheti a megoldást, amelyek egy-egy set-top box keretében hoznák el - más gyártók mellett - a rendszert a régebbi televíziókra. A Google ráadásul már most kínál fejlesztői csomagot azoknak, akik azonnal beleásnák magukat az SDK-ba. 

A Google az Android TV-vel nagy fába vágta a fejszéjét. A pozitív oldalt tekintve elmondható, hogy jó hír a Chromecast funkcióáradata a platformon, illetve az is sokat segít majd az elterjedésében, hogy több nagy gyártó már most támogatja az Android TV-t. A végső siker persze a végfelhasználókon múlik, elvégre a piac hardveres és szoftveres oldalon is elég zsúfolt ahhoz, hogy az Android TV-t megdolgoztassa a pénzéért. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.