Hirdetés

IsoBuster - a júliusi teljes verzió



|

A szoftver egy komplett adatmentő alkalmazás mindenfajta optikai adathordozóhoz.

Hirdetés

Nem is „igazi" felhasználó az, akinek valamilyen módon nem tűntek már el adatai optikai lemezekről. Legyen az fizikai sérülés eredménye vagy az operációs rendszer által már nem látott fájlrendszer, esetleg egyéb megmagyarázhatatlan ok, de nyilván mindenki találkozott már azzal az esettel, amikor egy elvileg adatokkal teli CD-t a Windows üresnek lát. Ilyenkor jön jól egy adatmentő alkalmazás, mint amilyen például a kategóriájában az egyik legjobbnak számító IsoBuster - ennek fejlettebb, Pro változatát nyújtjuk most át örömmel olvasóinknak.
A program gyakorlatilag az összes fizikai és logikai optikai lemeztípust támogatja, a Video CD-től kezdve egészen a Blu-ray és a HD DVD korongokig. Az IsoBuster a lemezeket az operációs rendszer teljes megkerülésével olvassa, fejlett hibakezeléssel, valamint több újraolvasási metódussal bír, ezért olyan adathordozókról, is képes adatokat leolvasni, amelyekbe más alkalmazásoknak már beletörik a foguk.
A program telepítése teljesen egyértelmű: semmiféle nehézséget nem fog okozni, ráadásul a folyamat végig magyar nyelvű. Kódkérés nélkül működik Pro változatként. Egyetlen korlátja, hogy a 2008. szeptemberi 1-jei rendszerdátumot elérve a program Pro funkciója „elvész", azaz sima IsoBusterként működik tovább.

 

Sávok, menetek, fájlrendszerek


Mint már említettük, a programnak alapvetően kétféle funkciója van: egyrészt az adatmentés, másrészt a képállományokban való böngészés. Mivel a két funkció működése nagyon hasonlít egymásra, és ugyanazt a felhasználói felületet használják, ezért ismerkedjünk meg ennek kinézetével.
Talán nem véletlen, hogy az alkalmazás felülete leginkább a Windows Intézőre hasonlít, hiszen kezelése is ahhoz hasonló. A menüsor alatti legördülő menüből választhatjuk ki azt az optikai meghajtót, amellyel éppen dolgozni szeretnénk. Ha ez megtörtént, akkor az alatta lévő hosszúkás sávban láthatjuk az adott adathordozón (vagy a megnyitott képállományban) található állományokat, fastruktúrába rendezve. A fa legfelső eleme maga az adathordozó, majd jönnek a Menetek (Session), a Sávok (Track), a fájlrendszerek, a mappák, végül maguk a fájlok. Mivel a program az operációs rendszertől teljesen függetlenül olvassa be az optikai lemezt, ezért a lemezen megtalálható összes fájlrendszer látható itt - nemcsak az, amelyet a Windows felismer. A különféle fájlrendszereket különböző ikonnal mutatja a program, s ezek segítségével könnyedén megtalálhatjuk azt, amellyel dolgozni szeretnénk.

 

iso_1_web.png

 

 


A bal oldali sáv bármely elemére állunk is rá, az Intézőhöz hasonlóan a jobb oldali ablakban megjelenik az abban lévő többi elem. E jobb oldali ablak tartalmának küllemét a felette található három gombbal megváltoztathatjuk: kérhetünk részletes, lista- és ikonnézetet is.
Az előbbiekben leírtakhoz teljesen hasonló a képfájlok megtekintése, azzal a különbséggel, hogy azokat a Fájl -> Image Fájl Megnyitása ponttal kell megnyitni a program számára.

 

Érjük el az elérhetetlent!


Ha az operációs rendszer alatt nem látott állományokat szeretnénk elérni, akkor nagyon egyszerű dolgunk van: a már említett fastruktúra segítségével navigáljunk el arra a fájlrendszerre, amely a számunkra fontos adatot tartalmazza. Figyeljünk arra, hogy a lemezek több menetet, sávot és állományrendszert is tartalmazhatnak, amelyek mindegyikében szerepelhet ugyanaz az állománybejegyzés, de akár két teljesen eltérő fájlra is mutathatnak! Ha ráálltunk a visszaszerzendő állományra vagy mappára, akkor elég a jobb gombbal elérhető menüből kiválasztani a Kifejt parancsot, és máris a tetszőleges mappába másolhatjuk azt.
Akkor sem kell (teljesen) kétségbeesni, ha az IsoBuster nem látja a számunkra fontos állományrendszert, hiszen lehet, hogy az valamilyen fizikai sérülés vagy egyéb miatt nem látható. Ilyenkor álljunk rá arra a Menetre (Session), amely a hiányzó adatot tartalmazza, és a jobb gombbal elérhető menüből válasszuk ki az Elveszett fájlok és mappák keresése pontot. Haladó felhasználók még ennél is tovább mehetnek, és az úgynevezett Szektor nézet segítségével böngészhetik a lemez tartalmát (illetve azt, ami megmaradt belőle).

 

 

iso_3_web.png

 



A program elsősorban haladó felhasználóknak készült, hiszen ők azok, akik ki tudják használni az összes képességét, ennek ellenére azoknak is ajánljuk, akik csak alkalmi adatmentésre keresnek egy jól működő programot. Az alkalmazás teljes verziója megtalálható júliusi számunk lemezmellékletén.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.