Hirdetés

Itt a kétmagos Atom!|

Megjelent az Atom asztali gépekbe, nettopokba szánt, kétmagos verziója.

Hirdetés

Elhalasztották a megjelenését, az IDF-en csak annyit árultak el, hogy Atom 330 lesz a neve. Az Intel most mégis piacra dobta a kis étvágyú processzor asztali gépekbe, nettopokba szánt, kétmagos verzióját. Elsőnek valószínűleg az Intel D945GCLF Little Falls alaplapjának továbbfejlesztett változatán (D945GCLF2) találkozhatunk majd vele - egyébként az Intel Atom - VIA Nano összehasonlító tesztünket is ennek segítségével végeztük, és ott részletesen be is mutattuk. Maga a továbbfejlesztés a DDR2 667-es memóriák kezelését - az előző verzió is kezelte ezeket, de csak 533-asként -, hatcsatornás HD audióvezérlőt és gigabites Ethernet vezérlőt jelent.

0922atom.png

Képünkön még az egymagos változat látható.
Az Atom 370-ről reményeink szerint hamarosan teszttel is szolgálhatunk
.


A kétmagos Atom 330 és elődje, az Atom 230 - a 230 jelöli az asztali verziót, míg az N270 az alacsony feszültségű mobilváltozatot, de a két verzió ezen kívül azonos - ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja. Órajelük is azonos - 1,6 gigahertz -, de a 330-as egy kétmagos, HyperThreading szolgáltatással felvértezett CPU, mely így az operációs rendszer felé négymagosnak látszik. A két verizó közötti teljesítménykülönbség elméletben jelentős lehet, amiben a fizikai második magon kívül a HyperThreading is sokat nyom a latban, ráadásul minimális fogyasztási különbség árán. Persze ennek a felhasználó csak akkor látja hasznát, hogyha olyan alkalmazásokat futtat, amelyek képesek kiaknázni a több mag nyújtotta előnyöket, például ha intenzíven kihasználják a multitaszkingot. (Ez fenti összehasonlító tesztünkből is kiderül.) Érzésünk szerint egy belépő szintű asztali gép vagy egy nettop esetében lényegesen nagyobb erre az esély, mint az Intel Atom első számú természetes élőhelyén, a netbookoknál, de még mindig nem ez a jellemző felhasználási mód.


Nyilvánvaló, hogy a D945GCLF2 az Atom 330-al kizárólag asztali gépekbe szánt megoldás, de kétség sem férhet hozzá, hogy az Intel hamarosan előrukkol az alacsony feszültségű, netbookokba szánt verzióval, melynek nagy valószínűséggel N370 lesz a neve - már ha nem változtatnak az eddigi névadási szokásaikon, ami nem valószínű. Hogy ez a "hamarosan" mikor lesz, nem könnyű megmondani, de egészen biztosnak tűnik, hogy még a karácsonyi csúcsidőszak is az N270 jegyében telik majd.


Ami a konkurenciát illeti... A hír folytatódik! >>>

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.