Hirdetés

Itt az új Intel Atom processzor



|

Hatvan százalékkal kisebb és ötödével kevesebb energiát fogyasztó netbook építhető az új Intel Atom processzorral. Intenzív internetes használatra, de nem kifejezetten HD videózáshoz tervezték az N450-et.

Hirdetés

20091221-uj-intel-atom.jpg
Múlt hétfőn indította útjára új generációs Atom netbook processzorát az Intel, ami hosszabb üzemidővel és jobb teljesítménnyel kecsegtet a közeljövő olcsó laptopjaiban.

Az egy magból álló Atom N450 lapka 60 százalékkal kisebb, mint a jelenlegi egy magos Atom processzorok és közel húsz százalékkal kevesebb energiát is fogyaszt - nyilatkozta Anil Nanduri, az Intel netbook marketingigazgatója. Mintegy 5,5 wattot vesz fel a chip, ahogy az az Intel specifikációkban olvasható.

Még vékonyabb noteszgépek

Nanduri szerint az új lapka kis alapterülete a netbook eszközök designjának megújulásához is vezethet, hiszen még vékonyabb, kisebb noteszgépek állíthatók elő felhasználásával. A főbb gyártók a közelgő Consumer Electronics Show (Las Vegas, 2010. január 7-10.) alkalmával már állítanak ki az új processzora épülő modelleket.

Az Intelnek mintegy 80 saját designja áll rendelkezésre az új processzorra épülő netbookok építéséhez. Még nem tett közzé ár információkat az Intel, de Anil Nanduri úgy nyilatkozott, hogy az új generációs noteszek ára a jelenlegiek körül mozog majd.

Az Atom N450 1,66 GHz órajelen fut, ami megegyezik a jelenleg piacon lévő Atom N280 órajelével. A a kisebb fizikai méret annak köszönhető, hogy a magba integrálták a memóriavezérlőt és a grafikus processzort (GPU) is. Az N450 gyorsabban végez multimédiás számítási műveleteket és sávszélesség szabadul fel, mialatt a processzor más részegységekkel kommunikálhat. (Az előző generációban a GPU és a memóriavezérlő a lapkán kívül foglalt helyet.)

Netezés és 720p videolejátszás

A fejlettebb grafikai megoldás enyhülést hoz azoknak akik kritizálták az Atom ez irányú képességeit és összehasonlították az NVIDIA ION lapkakészletével, amely - az NVIDIA saját GeForce GPU-jával kiegészítve - már akár Full HD (1080p) videó lejátszásra is képes.

Az új N450 egymagában képes lesz akár 720p videók lejátszására is, ám a cég emlékezteti a felhasználókat, hogy az új lapka elsősorban internetes tartalmak hatékony visszaadására és nem 3D videojátékokhoz vagy teljes felbontású HD mozik lejátszásához készült. Mindemellett az Intel azon van, hogy olyan más gyártóktól (például Broadcom) származó technológiákat próbáljon ki és minősítsen, melyek integrálásával a gyártók könnyen létrehozhatnak 1080p videók lejátszására alkalmas netbook rendszereket. Az új N450 természetesen Windows 7, XP és Linux operációs rendszerekkel is használható.

A válság miatt - vagy talán éppen annak ellenére - felfutó ágban vannak a netbookok, így érthető, hogy az Intel tovább is fejlesztéseket végez ezen a területen.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.