Hirdetés

Itt tart az SLI 2015-ben



|

A 3Dfx óta izgatja a játékosokat az SLI. Azóta rengeteget változott a technológia, de vajon van még értelme 2015-ben?

Hirdetés

A Scan Line Interleave a 3Dfx találmánya volt anno és rövid idő alatt hatalmas siker lett. A technológia lényege, hogy két vagy több GPU összehangolva számítja ki a játékok 3D-s képét, így sokkal több pixelt, szebb és bonyolultabb effekteket kapunk a játékokban.
 

Hirdetés


17 évvel később

1998 gyorsan elrepült, a 3Dfx megszűnt, beolvadt az NVIDIA-ba és ma már az SLI is más elven működik, de a lényeg mégis ugyanaz: több GPU dolgozik össze, hogy a hard core játékosok akár 4K-ban is 60 fps-t kapjanak maximális részletesség mellett. És hogy hogyan lehet belevágni manapság az SLI-be?
 


Először is Intel rendszerre lesz szükségünk, abból is olyanra, amely x8-as PCIe x16 foglalatokat kezel – legalább kettőt, de akár 4-et is. Duplakártyával (amely lehet dupla GPU-s is) lehet LGA1150-es rendszerben gondolkodni, de ott is inkább Core i7 CPU-val számoljunk. A CPU csak bizonyos mértékig képes kihajtani egy SLI rendszert – ez valahol 150 fps környékén van egy Core i7-4770K-nál, vagyis ez a teljes rendszer felső határa. A 4 kártyás kiépítéshez már LGA2011 vagy LGA2011-3 kell, itt van elegendő PCIe vonal a négy kártyához. Szükséges még egy erős tápegység és SLI-híd is a kártyák összekapcsolásához. A többi már csak driver kérdése.


Öt lehetőség

A ma ismert SLI ötféle üzemmódban működik: Alternate Frame Rendering (AFR), Split Frame Rendering (SFR), Boost Performance Hybrid SLI, SLIAA és kompatibilitási mód. Bámulatosan sokféle megközelítése mindez a témának, de ha jobban megnézzük, ezek közül a játékok egyetlen egyet használnak, ez pedig az AFR.


Az AFR működése egyszerű és logikus: minden képkockát a másik GPU-ra, vagyis VGA-ra irányítanak, amellyel viszonylag kiegyensúlyozottan megosztható a terhelés, ráadásul nincsen szükség különösebben sok kommunikációra a két GPU között. Ahhoz, hogy az AFR hatékony legyen, megfelelő SLI-profil szükséges, amely a játékmotor működéséhez legjobban passzoló GPU-k közti szinkronizációt biztosítja. Az SLI-profilokat az NVIDIA minden nagyobb címhez igyekszik megjelenéskor kiadni, de van, hogy egy-egy profil hiányzik vagy hibás, esetleg nem optimalizált kellőképpen, így későbbi frissítések akár 30-60%-os gyorsulást is hozhatnak.


Skálázás

Az SLI 2015-ben tekinthető kiforrott technológiának, de ahhoz, hogy ez a valós használatban is jelentkezzen és lehessen rá építeni, folyamatos fejlesztés, támogatás szükséges. A GPU teljesítményének skálázódása a több éves fejlesztések hatására egészen jó értékeket ér ma már el: egy optimalizált játéknál könnyedén kihozható duplakártyás SLI-nél a 80%, de egyes esetekben pár százalékkal még feljebb is kúszhat a GPU-duplázásból eredő gyorsulás.
 


2015 az SLI éve?

Az NVIDIA nagyon jó évet zárt tavaly és minden jel arra mutat, hogy az idei is legalább hasonló lesz. A driverek frissítése folyamatos, az új játékokhoz mind elkészül az SLI-profil és az optimalizált Game Ready driver. A 2015-ös AAA-címek alatt dupla GPU-s SLI-vel a 75-85%-os gyorsulás elvárható megfelelően erős CPU mellett, amelyhez már a 4K felbontás az ajánlott, feltéve, hogy a szerencse két GTX 980-as kártyával sodort minket össze. A processzor is fontos kérdés: főleg az erős GeForce-oknál az LGA1150 platform egyre kevésbé elegendő, így aki komoly SLI-re hajt, inkább barátkozzon meg az Intel LGA2011-3 platformmal. Amennyiben megfelelően erős a CPU, WQHD-nál a 150 fps-t is könnyedén el lehet érni két GTX 980-nal.


Érdemes tehát SLI-t építeni? 1080p-re és 60 fps-re aligha. Ezt egy GTX970/980-nal tökéletesen el lehet érni, legyen szó akár az új játékokról is. A 1080p-nél 120 fps-re hajtók, illetve a nagyobb felbontásban is 60 fps-t elváró játékosok azonban ismerkedjenek az SLI-vel, mert jelenleg ez az a technológia, amely képes a legnagyobb 3D teljesítményt elérni asztali PC-nél.


Annak is érdemes lehet az SLI-re gondolnia, aki most vesz GTX 960/970/980 VGA-t, így később, amikor már kevés lesz egy kártya teljesítménye és ezek a modellek sokkal olcsóbbak lesznek (pl. a használtpiacon), vásárolhat még egyet, ezzel potom áron, ha nem is megduplázva, de 70-80%-kal növelve gépe 3D teljesítményét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.