Hirdetés

Ívelt monitorok - van értelmük?



|

Samsung, LG, Dell - mind jönnek az ívelt képernyős monitorokkal. Lesz generációváltás?

Hirdetés

Nehéz és lassan talán értelmetlen is szétválasztani a monitorok és a tévék piacát, hiszen már jó ideje ugyanolyan, vagy nagyon hasonló technológián alapuló kijelzőkről beszélünk. A 3D technológia mérsékelt sikere után a gyártók kétségbeesetten próbálják felrázni a piacot, most épp 4K felbontással és a hajlított képernyővel.

Minek cseréljük?

Monitort vagy tévét nem vesz minden nap az ember. Sőt általában évente vagy kétévente sem. Pedig ennyi idő alatt az IT piacon általában óriási fejlődés megy végbe, a tehetősebbek ilyen időközönként azért lecserélik videókártyájukat vagy mobiltelefonjukat, de a kijelző valamiért más tészta. No azért nem egy hűtőszekrény, amely gyakran még ma is egy emberöltőre szól, de valahogy itt nem érzünk akkora késztetést a cserére, mint más gadgeteknél.

A Samsung 27 és 34 hüvelykes ívelt kijelzőt mutatott be

Persze a gyártók folyamatosan pörgetnék az eladásokat, ezért időről időre megpróbálnak valamilyen hangzatos újdonsággal előállni, amely mögött azért gyakran több, a marketing bullshit, mint a valós, érzékelhető újdonság. A 3D például a mozikban egész jól működik, vannak filmek, amelyek valóban nagyobb élményt nyújtanak a vásznon 3D-ben, de kisebb kijelzőkön már közel sem akkora az élmény. A 4K felbontásnak most úgy tűnik van jövője bár az eladások valódi robbanását csak jövőre várják, eddig még az amerikai piacon is elenyésző szeletet tudtak kihasítani maguknak az ilyen nagy felbontással bíró tévék.

Hirdetés

 

Mint a moziban

 A hajlított kijelző a nagyobb méretkategóriában egy ideje jelen van már (sőt a Sony hosszú idővel ezelőtt piacra dobott egy ilyen kijelzőt, de valamilyen rejtélyes oknál fogva, csak Kínában volt elérhető), de a 30 hüvelyk körüli méretben csak most kezdenek szállingózni. Először az LG rukkolt elő 34 hüvelykes, 3440x1440 felbontású 34UC97 kódnevű kijelzőjével. Ezt követően a Dell szellőztette meg belépését az ívelt kijelzős piacra UltraSharp U3415W nevű 21:9-es képarányú monitorjával, majd legutóbb a Samsung hozakodott elő a 34 hüvelykes, szintén 4K felbontású kijelzőjével, és annak FullHD felbontású 27 hüvelykes kisebb testvérével. 

Élőben azért nagyon jól néz ki az új LG monitor

Nem túl nehéz egyébként kitalálni, hogy a gyártók az inspirációt az IMAX-mozi vászna alapján nyerték. Aki volt már ilyenben tudja, hogy valóban képes az óriási vászon “hatalmába keríteni”, azaz tényleg úgy érezzük, mintha mi magunk is a képernyőn zajló események középpontjában lennénk. A kérdés megint ugyanaz mint a 3D esetében, hogy működik-e ez, jóval kisebb méretekben is. Nyilván itt már az egyéni ízléssel és a placebo hatással is számolni kell, de a válasz nagyjából az, hogy nem különösebben. Némi pluszt adhatnak ezek a kijelzők, főleg ideális távolságból (a THX szabvány szerint a képernyő képátlójának  119 százaléka az optimális), de ha elmúlik az újdonság ereje, akkor már nem tűnik nagy számnak.

Persze senkinek sem akarjuk kedvét szegni, a legjobb, ha mindenki maga győződik meg a technológia ütőképességéről például valamelyik gyártó bemutatótermében és utána dönti el, hogy megéri-e egy ilyenre lecserélni a monitort.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.