Hirdetés

Új Fermi csúcsmodell várható az NVIDIA-tól



|

A legfrissebb információk szerint az NVIDIA egyelőre nem hagyja veszni a GF100-as grafikus magot, és hamarosan a teljes architektúrát kihasználó GeForce kártyát szabadítanak rá az AMD DirectX 11-es csúcskategóriájára.

Hirdetés

Már az első GTX 480-as mintapéldányok megjelenésekor sejteni lehetett, hogy a végleges termékeknél a gyártási és fogyasztásbeli problémák miatt nem engedélyezik a magban található részegységek mindegyikét. Az 512 darab CUDA magból csupán 480 vált aktívvá a GTX 480-as modelleknél, ami ugyan elsőre nem tűnik soknak, viszont a stream processzorokkal együtt több egyéb feldolgozó egység is letiltásra került, amely csak nehezítette a konkurencia meglehetősen erősre sikerült felső kategóriája elleni küzdelmet. A két GPU-val szerelt Radeon HD 5970 teljesítménybeli fölénye várhatóan az új változatok kiadása után is megmarad, viszont a HD 5870 pozíciója komoly veszélyben van, főleg, ha a jelenlegi árazáson nem változtat pozitív irányba az NVIDIA.

 

 

Az Expreview képernyőmentései alapján valami készül Santa Clara-ban, ám egyelőre pontosan nem tudni, hogy a végleges kártyák milyen módon kerülnek majd piacra. A GTX 460 megjelenésével minden figyelem a több ponton is átdolgozott GF104-es lapkára irányult, többen azt gondolhatták, hogy az 526 mm2 területű GF100 hamarosan a süllyesztőben végzi. A GPU-Z adatai alapján elviekben létezik az 512 stream processzoros Fermi, ám egyelőre van egy-két bizonytalan tényező. Egyrészt mindkét vezérlőt GTX 480-nak ismeri fel a program, ami még annyira nem is meglepő- gondoljunk csak a kétféle GTX 260-ra -, viszont a lapka revízióját mutató rublikát szándékosan kitakarták. Nyilvánvalóan egy újabb - talán A4/B1? - verzióról van szó, ami megerősítheti a korábbi pletykákat, miszerint a mérnökök továbbra is nagy erőkkel dolgoznak az óriási méretű lapka kihozatalának feljavításán.

 

 

További érdekesség, hogy a program nem jelzi a textúra feldolgozási és a pixel kitöltési sebesség változását, ami vélhetően szintén programhiba. A teljesítmény változása azonban tisztán látható a 3DMark Vantage GPU-tesztje által, amely körülbelül 500 pontos növekedést jelez. Ezt a kis különbséget erősíti meg a Crysis Warhead egyik demópályája is, ahol mindössze 5-6 %-nyi különbséget véltek felfedezni a tesztelők. Mivel várhatóan az alapórajel a végleges modellnél sem fog változni, ezért ennél nagyobb differenciára nem érdemes számítani, egyedül a lefelé meginduló árazásban lehet reménykedni. Ha viszont az 512 SP-s verzióból limitált szériás sorozatot terveznek a partnergyártók, akkor minden marad a mostani állapotában, azaz a GF104 és társai jelentik a jövőt, a GF100 pedig megmarad egy drága erődemonstrációnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.