Hirdetés

Új kétlapkás grafikus vezérlőn dolgozik az AMD!



|

A legfrissebb pletykák szerint az év végén új csúcskategóriás VGA-t mutat be az AMD. A HD 6000-es generáció egyik tagjaként bemutatkozó zászlóshajón továbbra is 40 nanométeres gyártástechnológiával készülő lapkák lesznek megtalálhatók.

Hirdetés

Hamarosan nemcsak újra elkezdődik az iskolás szezon, hanem az IT-ipar is visszakerül a normál kerékvágásba, a nyári uborkaszezont várhatóan erős utolsó negyedév és ünnepi hajrá követi. A grafikus kártyák piacán egyelőre vihar előtti csendet élhetünk át, a nagy kánikulában egyedül a GeForce GTX 460-as modellek megjelenése hatott üdítőleg, az ATI márkajelzés alatt nem érkezett semmi egetrengető bejelentés, konkrét fejlesztés. Ez persze teljesen logikus, az AMD komoly év végi csapásra készül, szinte biztosra vehető, hogy hamarosan megkezdődik a várva várt generáció váltás, ami egyben a HD 6000-as Radeonok megjelenését is jelenti.

 

A "Southern Islands" kódnév alatt futó termékcsalád pontos megjelenéséről természetesen egyelőre nincs információnk, ám az már biztos, hogy továbbra is 40 nanométeres csíkszélességen készülnek a finomított architektúrára épülő lapkák. Egyelőre nem tudni, hogy a mérnökök milyen módosításokat végeznek el az új termékcsaládon, mindenesetre vélhetően a shader tömbökhöz ezúttal sem nyúlnak hozzá komolyabban, inkább az egyéb, a feldolgozás sebességét javító részegységek finomhangolása fog megesni.

 

 

Ennek fényében az sem tiszta, hogy az egyes típusok milyen teljesítményszintet képviselnek majd, valamint pontosan mekkora előnyt tudnak majd elérni az aktuális generációval szemben. A kétlapkás csúcsmodell megépítését természetesen ezúttal sem vetik el, és várhatóan a HD 5970-hez hasonló szerkezetű vezérlővel próbálják meg ismét megszerezni a "világ leggyorsabb grafikus kártyája" címet. A kiszivárgott infók alapján kibővül a többmonitoros Eyefinity technológia tudástára, és az új csúcskártya megjelenésétől számítva nemcsak játékok, hanem nagyfelbontású filmek esetében is elérhetők lesznek az extrém magas felbontások. Jól tudjuk, hogy maga a technológia hazánkban viszonylag keveseket érdekel, így remélhetőleg a 3D-s teljesítmény terén is lesz előrelépés.

 

 

Az új két GPU-val szerelt variáns egyébként még szinte biztosan ATI márkanévvel jelenik meg, jövőre azonban eltűnhet a jól ismert elnevezés, legalább a termékek nevéből mindenképp. Az egyre jobban előtérbe kerülő platformosodás miatt - Fusion kódnév alatt fejlesztett asztali és mobil platformok - előbb-utóbb zavaró tényezővé válna az ATI név, tudván, hogy a nagy vetélytárs évek óta sikeresen alkalmazza a mobil platformokon az egyszerű és közérthető neveit. Az AMD esetében viszont egy házon belüli nagyon erős brand is jelen van, amit a felhasználók leginkább az NVIDIA-val folytatott harc kapcsán ismernek fel. Pedig ennél jóval többről van szó, elég ha csak a lapkakészleteket említjük, amelyek hivatalosan AMD elnevezéssel futnak, az IGP-t azonban ATI jelöléssel tartják számon. No, ezt a kavarodást akarják még a Llano és az Ontario megjelenése előtt megszüntetni, hiszen ezen fejlesztések együttesen tartalmazzák majd a központi egységet és a GPU-t is; értelemszerűen a kettős elnevezés csak megzavarná a laikus tömeget.

 

 

A jövőben tehát az asztali és mobil vonalról is eltűnik az ATI elnevezés, viszont az újonnan bevezetésre kerülő, elsősorban a grafikus feldolgozással kapcsolatos technológiák esetében viszont még találkozhatunk vele. Az első pár hónapban minden bizonnyal nehéz lesz megszokni az ATI név hiányát, ellenben ha az Ontario és a Llano annyira erős, mint amennyire most, a pletykák alapján tűnik, akkor senkit nem fog érdekelni, hogy AMD vagy ATI matrica kerül-e a dobozokra vagy a noteszgépekre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.