Hirdetés

Új NVIDIA Fermi kártyák a Gigabyte-tól



|

Az idei Computex ugyan csak holnaptól nyílik meg a látogatók számára, máris rengeteg új hardverről adnak hírt a különféle források. A Gigabyte az elsők között mutatja be a harmadik Fermi-alapú GeForce grafikus vezérlőt.

Hirdetés

Jó ideje tudni lehet, hogy az NVIDIA mérnökei egy harmadik GTX 400-as kártya megalkotásán fáradoznak. Körülbelül 1 hónapja terjeng a pletyka, miszerint a GTX 470 és 480 típusok mellé egy alacsony teljesítményű változat is érkezik, mely a konkurens vállalat Radeon HD 5830-as vezérlőjének lesz a közvetlen ellenfele. Korábban úgy hírlett, hogy GTX 460 néven érkezik az újdonság, ám a gyártó picit eltér az eddigi modellszámozástól, és GTX 465 néven jelenti be holnap a 3,2 milliárd tranzisztort tartalmazó Fermi-lapka új változatát.

 

Tulajdonképpen minden lényeges adat megfelel a legutóbbi pletykáknak, azaz a 40 nanométeres gyártástechnológián készülő grafikus lapkában csupán 352 CUDA mag lesz aktív, tehát a mérnökök körülbelül a lapka negyedét letiltották az új modell kedvéért. A kiszivárgott órajelek is megerősítést nyertek, a grafikus lapka és a stream processzorok a GTX 470-es testvérmodellnél bevezetett értékeket kapták meg. Egyedül a memória alrendszernél látni némi eltérést, a mennyiség csökkenése - 256 bites busz miatt csupán 1 GB - mellett az effektív órajel is negatív irányba, 3208 MHz-re változott.

 

 

A képekről egyértelműen látszik, hogy a gyártó saját nyomtatott áramkört és hűtést készített a GTX 465 számára. Az Ultra Durable VGA gyártástechnológia alapján készített NYÁK pontos felépítése egyelőre nem ismert számunkra, mindenesetre valószínűnek tartjuk, hogy a tápellátást továbbra is két 6 tűs PCIe-tápcsatlakozóval oldották meg. A hátlap kialakítása nem változott a referencia tervekhez képest, két DVI és egy mini HDMI kimenetre csatlakoztathatunk kijelzőket. A hűtés formáját tekintve a HD 5870 SuperOverclockon található megoldásra hajaz, ami tapasztalatunk alapján alapjáraton csöppet hangos, viszont vélhetően így is csendesebb üzem érhető el vele, mint a referencia bordázattal.

 

 

A Gigabyte GTX 465 hivatalosa debütálása holnap esedékes, a gyártó weboldala szerint azonban nem ez lesz az egyetlen új Fermi kártya, amit a hazánkban is népszerű márka bemutat. A versenytársakhoz hasonlóan elkészült a gyárilag túlhajtott GTX 470 is, amely a GV-N470OC-13I típusjelzést kapta. A referencia dizájnt követő vezérlő grafikus magja 25 MHz-cel magasabb órajelen üzemel a normál modellekhez képest, a stream processzorok üzemfrekvenciája azonban egyelőre nem prublikus. A fedélzeti memória paraméterein nem változtattak, továbbra is 3348 MHz-es effektív órajelen ketyegnek a GDDR5-ös modulok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.