Hirdetés

Japánok építik a leggyorsabb számítógépet



|

Hirdetés

A képességeiről annyit, hogy másodpercenként közel 134 trillió művelet végrehajtására képes - ezt akarja a japán masina a maga 10 kvadrilliós műveletvégrehajtási sebességével túlszárnyalni. Ennek természetesen ára van: a számítógép megépítési költségei a tervek szerint 714 és 893 millió dollár között mozognak, amihez az illetékes minisztérium 89 milliót kíván elkülöníteni a következő pénzügyi évben.

Ezzel a tempóval 2010 előtt nem készülnek el, ám addigra ki tudja, hogy ez az óriási előny mekkorára zsugorodik. Az akciót revansként is felfoghatjuk. Történt ugyanis, hogy Japán 2002-ben megépített egy földrengések szimulálására tervezett számítógépet, amely egészen 2004-ig, az IBM-féle Blue Gene színre lépéséig világelsőnek számított. A visszavágóra szánt csodát egyébként sokkal szélesebb körben kívánnák alkalmazni a japán tudósok, a galaxis rejtelmeitől egészen az emberi test felépítéséig.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.