Hirdetés

Jön a következő generációs USB



|

A C típusú USB kábelek a DisplayPort csatlakozókba is beilleszthetőek lesznek.

Hirdetés

A DisplayPort egy olyan technológiaként jelent meg a PC-s monitorokhoz, amely az idők során végül alulmaradt a HDMI-vel szemben - legyen szó tévéről, monitorról vagy kameráról. Most azonban úgy néz ki, nem kell végleg eltemetni, sőt. A következő generációs USB a DisplayPort megoldásba is új életet lehel. 

Hirdetés

Az USB már elég régóta bevált recept, hiszen nagy sikerként a PC-k mellett billentyűzetek, külső adattárolók, okostelefonok és autós rendszerek is használják - gyakorlatilag minden termék erre épít. 2015-ben érkezik az USB csatlakozó következő generációja, amely teljesen új portot és kábelfejet is jelent egyben. 

 

C típusú USB

Az új USB kábel különlegessége az lesz, hogy bármelyik végét bedughatjuk bármelyik eszközbe, és bármelyik oldala lehet fölfelé. PC-k mellett a laposabb okostelefonokkal is használható lesz. 

 

DisplayPorthoz is jó

 

A Video Electronics Standards Association időközben elárult még egy nagy érdekességet az új generációval kapcsolatban. Az olyan monitorok, amelyek rendelkeznek DisplayPort csatlakozóval, szintén képesek lesznek használni a C típusú kábeleket. Mindez az úgynevezett DisplayPort Alternate Mode technológiának köszönhető, amely az új és a régi eszközökkel egyaránt kompatibilis lesz. 

A C típusú USB amellett, hogy a videóval és az audióval is boldogul, akár 4K-ban vagy afölött is kezeli a kijelzőket. Az adatátvitelről az USB 3.1-es szabvány gondoskodik. 

 

Kell a vezeték

A DisplayPort felkarolása sokak szerint azt jelenti, hogy hiába törekszenek a gyártók - és főképp az Intel - a vezeték nélküli megoldásokra, a kábelek még évekig a társaink maradnak. Nem csak megbízhatóságban, kényelemben, adatátviteli sebességben és biztonságban is nehéz vezeték nélkül jobbat, többet mutatni egy kábelhez képest. 

 

Mindegy, hogy merről dugjuk be

 

Az USB 3.1 ráadásul másodpercenként 10 gigabites adatátvitelre is képes, illetve 100 wattot is kezel egyetlen kábelen keresztül. Az USB PD megoldás azzal az ötlettel született, hogy az okostelefonokat és a tableteket jóval gyorsabban tölthessük fel, mint manapság. Szükség esetén a monitorokat is el tudja látni energiával. 

 

A riválisok

Nehéz dolga lesz annak, aki valaha is érdemben meg akarja szorongatni az USB-t, mint csatlakozótípust. A FireWire például a gyorsabb sebessége ellenére is kudarcot vallott a múltban. A Thunderbolt sem igazán járt sikerrel, ugyanis jelenleg csak az Apple és a felsőkategóriás Windows-gépek kiváltsága. 

 

A HDMI győzött - vagy mégsem?

 

A thunderboltos tábor mindenesetre nem adja fel, ugyanis az újabb generáció másodpercenként már 40 gigabit adat átvitelére is alkalmas. A nagy törekvések ellenére azonban úgy tűnik, a piac mégsem Thunderbolton keresztül oldana meg mindent, hanem USB-n át. A VESA pedig nem engedi kihalni a DisplayPortot, mint fentebb is említettük. Az 1.3-as szabvány ráadásul 5K-s videojelet is átküld egyetlen kábelen. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.