Hirdetés

Jönnek az olcsó, 64 bites ARM alapú szerverek



|

Megvásárolható termékek 2014-re lesz belőle.

Hirdetés

Az ARM nagyon nagy sikert aratott modern, a mobil igényekhez hatékonyan igazodó cpu dizájnjaival, melyekre számos cég építi SoC megoldásait. Azonban ez kevés, most az energiatakarékos szerverek területe a cél, ebben az Applied Micro Circuits lesz a partner.

 

Az Applied Micro Circuits licencelte az ARMv8 architektúrát, hogy arra épülő, alacsony árú és hatékony energiafelhasználású kiszolgáló rendszereket fejlesszen felhasználásával. A mobil eszközökben igen nagy sikerrel alkalmazott CPU-k ugyanis nagyon is megállhatnák a helyüket kiszolgálókban is. A modern kihívásoknak – gyors tömeges tranzakciókezelés, szociális hálózatok üzemeltetése, keresés gigantikus adatbázisokban – a hagyományosnál sokkal jobban megfelelhet az ARM architektúra, mint a hagyományos.

 

A HP és a Dell is folytat fejlesztéseket ugyanebben az irányban, ám eddig szoftvertámogatás és 64 bites címzésre képtelen hardver hiányában még nem született piaci termék. Jelenleg az Intel és AMD x86 CPU-i uralják a piacot, és az Intel kis fogyasztású szegmensre implementált Atom Centertron megoldásaival is meg kell küzdenie az ARM-nak.

 

Az Applied Micro év végére vagy jövő év közepére ígéri az első lapkákat, de piaci megoldásra (megvásárolható szerverekre és alaplapokra) nemigen számíthatunk 2014-ig.

 

Nem példa nélküli az ARM próbálkozása, mások is az energiafelhasználás optimalizálásával kívántak érvényesülni a szerverpiacon, már évekkel ezelőtt is. Még az Intel Atom megjelenése és az ARM felfutása előtti években jelentős tényezőként működött a piacon a VIA Technologies, a cég nem csak HTPC-kbe és kis fogyasztású gépekbe, hanem szerver rack-ekbe is ajánlotta megoldásait, de akkor nem tudott áttörést elérni ezen a piacon, jelenleg ARM- és Atom-rivális EPIA SoC alaplapjaival próbája megvetni a lábát a piacon a távol-keleti gyártó.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.