Hirdetés

Jövőkép: 512 magos társprocesszor



|

Japán mérnökök 512 magból álló segédprocesszort fejlesztettek ki

Hirdetés

A TSMC 90nm-es gyártósorán készülő processzorban a magok 16×32 felosztású tömbben helyezkednek el, ezáltal a tömbök külön-külön feladatokat tudnak ellátni. A mag órajele 500 megahertz, összesen 300 millió tranzisztort tartalmaz, mérete pedig 289 mm2, amely majdnem megegyezik az ATI R520 GPU magméretével.

 

A segédprocesszor fogyasztása alapjáraton mindösszesen 30 watt, de teljes terhelésen ennek a dupláját igényli. Az alacsony fogyasztás mellett a számítási teljesítményre sem lehet panasz, mely eléri az 512 gigaflops (lebegőpontos művelet) értéket is. A tervezők célja, hogy olyan szuperszámítógépeket építsenek a Grape-DR segítségével, amelyek olcsók, és mindemellett még gazdaságosak is.

 

Nem titkolt cél továbbá, hogy a grape-el bekerüljenek a szuperszámítógépek TOP 500-as listájára, és teljesítményben megelőzzék az IBM BlueGene/P és Roadrunner szuperszámítógépeket. A mérnökök hosszútávú célja, hogy két éven belül elérjék a 2 petaflops számítási teljesítményt, amelyhez összesen 4000 darab Grape-DR co-processzor, 512 darab fürtözött PC, és 45 nanométeres gyártástechnológia szükséges.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.