Hirdetés

Jövőre kerülhet tömeggyártásba a GDDR6



|

A GDDR5X pedig leválthatja majd a megfizethető kártyákon a GDDR5-öt.

Hirdetés

Az új típusú videomemória szókapcsolat hallatán a többségnek elsőre a HBM ugrik be, ami teljesen érthető, ám ettől függetlenül más technológiákon is dolgoznak a chiptervező cégek és a gyártópartnereik. A Micron pénteki elemzői konferenciáján jó néhány érdekesség derült ki a vállalat jövőre vonatkozó terveiről, elsősorban azt taglalták az illetékesek, hogy az egyre több rétegből álló 3D-s chipekkel, továbbá a modernebb és hatékonyabb gyártástechnológiákkal hogyan kívánják lejjebb szorítani a memórialapkák árát.


Hirdetés


Az átlagos fogyasztók számára ennél talán érdekesebb téma, hogy mire készül a videomemóriák piacán a vállalat. Ha minden jól megy, akkor a Micron idén megkezdheti a GDDR5 chipjeinak átállítását a jelenlegi 20 nanométeresnél egy kisebb csíkszélességűre (valószínűleg 16 nm), ezzel csökkentve azok árát. Eközben részben az egyre erősödő kereslet miatt olcsóbbá válhat a GDDR5X. A cég következő nagy dobása a GDDR6 lesz, a remények szerint legkorábban az idei év végén, de legkésőbb a jövő év elején tömeggyártásra kész állapotba kerülhetnek ezek a memóriachipek.



A GDDR6 memóriaszabvány mögött elsősorban a Samsung áll. A jelenleg elérhető információk alapján a GDDR5-nél masszívan, míg a GDDR5X-nél számottevően gyorsabb lesz a memória. Ugyan a GPU-tervezők kénytelenek lesznek új memóriavezérlőt tervezni a bevezetéséhez, azonban a szükséges fejlesztések gyors és egyszerű elvégezhetősége már a kezdetektől fogva alapvető fontosságú szempont volt a szabványt tervező mérnököknél, így ez nem fogja érdemben gátolni vagy lassítani a GDDR6 terjedését.


A Micron szerint az első GDDR6 memóriával szerelt videokártyák legkorábban 2018-ban kerülhetnek piacra, de persze sok tényezőn múlik, hogy mikor debütálhat majd a fogyasztói piacon a technológia. Viszont jó hír, hogy eközben megkezdődhet a GDDR5 kivezetése, idővel a középkategóriás és a belépőkategóriás videokártyák is teljesen átállnak majd a GDDR5X használatára.


(Forrás: AnandTech, TechPowerUp)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.