Hirdetés

J&W Minix netbook bemutató



|

Testvérlapunk, a GameStar aktuális sms-játékában a J&W Minix netbookját nyerheti meg az egyik szerencsés olvasón. Közelebbről is szemügyre vettük a megnyerhető portéka egyik hasonmását.

Hirdetés

Csakúgy, mint a komponensek piacán, a netbookok territóriumában is vannak meghatározó szereplők.  Az ASUS, az MSI és egyéb ismertebb márkák termékeit betéve ismerhetik a kis hordozható gépekre vágyó felhasználók, ám nem szabad elfelejtenünk, hogy egy folyamatosan bővülő piacról van szó, amelyre hetente érkeznek új belépők. A J&W ugyan már pont nem tekinthető újoncnak ebben a szegmensben, mégis, ha az embereket megkérdeznénk, hogy létezik-e a gyártónak netbookja, akkor kevesen válaszolnának "Igen"-nel. Pedig, mint azt az SMS-játékunk is bizonyítja, a hazai forgalmazónak hála az M1000-es modell elérhető és megvásárolható bárki számára. Most közelebbről is megismerkedünk vele.

jw-minix-netbook-3.jpg


A J&W M1000 a jól bevált netbook recept szerint készült, az Intel Atom központi egysége köré kicsi, vékony és könnyű vázat terveztek a mérnökök. A kijelző szerencsére nem az első generációs gépeknél bevezetett használhatatlan panel, hanem rögtön egy 10,1 hüvelykes, 1024×576 képpont felbontású képernyő, mely LED-es háttérvilágítás kapott. Szövegszerkesztésre, e-mailek megírására és olvasására, valamint internetböngészésre tökéletesen alkalmas, utóbbi esetén persze olykor több görgetés kell a megszokottnál. A fő komponensek ereje is körülbelül ezen felsorolt feladatokra teszi alkalmassá a MiniX-et, az 1,6 gigahertzes üzemfrekvencián ketyegő Intel Atom processzortól és az Intel 945GSE+ICH7 lapkakészlettől nem érdemes sokkal többre számítani. Játékra csak korlátozottan vethető be, hiszen a lapkakészlet az Intel GMA950-es integrált grafikus magját tartalmazza, mely ugyan hivatalosan egy DirectX 9 támogatással rendelkező vezérlő, felépítése miatt csak nagyon egyszerű grafikájú vagy több éves játékok futtathatók rajta. A rendszermemória alapkiépítésben 1 gigabájt lehet, de az M1000-es modellnek létezik 2 gigabájt RAM-mal szerelt változata is, illetve a nyereményjátékunkban is ennyi operatív tárral szerelt gépet lehet nyerni.

A második generációs SATA interfészen kapcsolódó, percenként 5400-as fordulatra képes merevlemez mérete 160 gigabájt, ami bőven elegendő egy ilyen gép számára, az operációs rendszerként választható Windows XP Home Edition vagy az Ubuntu linux disztribúció kényelmesen elfér ezen a tárhelyen. A hálózati adaforgalmat 10/100-as vezetékes vagy  802.11 b/g szabványokra hitelesített vezeték nélküli vezérlő segítségével bonyolíthatjuk. Utóbbi tesz igazán hozzá a netbook élményhez, hiszen a kis gépecskét méretéből fakadóan könnyebb használni Wi-Fi elérést biztosító helyeken, mint egy 15,4 hüvelyk vagy annál nagyobb kijelzővel szerelt noteszgépet. A multimédiás felhasználást segíti a 6 az 1-ben kártyaolvasó, mely az igazán gyors adatátvitelt támogató SDHC kártyákat is kezeli. Továbbá a képernyő felső kávájában egy 1,3 megapixeles webkamera is el van rejtve, melyhez mikrofon is tartozik. Egyéb külső eszközöket a három darab USB 2.0-s kapura köthetünk, másodlagos monitort pedig az analóg VGA kimeneten keresztül használhatunk. Az integrált kétcsatornás hangvezérlőhöz egy fejhallgató kimenet és egy mikrofon bemenet tartozik.

jw-minix-netbook-2.jpg


A 261×178×32 milliméter méretekkel rendelkező, 1,1 kilogramm tömegű MiniX alapfelszereltségébe egy 3 cellás, 2200 mAh-s akkumulátor tartozik, de opcionálisan 6 cellás is választható hozzá. A gép üzemideje nagyban függ attól, hogy milyen feladatokra használjuk, de még a 3 cellás telep is kibírja 2,5-3 óráig, köszönhetően az alacsony fogyasztású komponenseknek és a LED-es háttérvilágításnak. Természetesen ajánlott kihasználni az operációs rendszerekbe épített energiagazdálkodási lehetőségeket is, mivel az így nyert plusz üzemidő olykor életmentő lehet.

Jó látni, hogy a J&W tökéletesen tisztában van gépük tudásával és az ebből fakadó felhasználói szokásokkal, így nem meglepő, hogy a dobozban egy pofás védőtok és egy képernyő tisztítására használható textildarab is helyet kapott. A kézikönyv kellően alapos, többre nincs is szükség egy ilyen kompakt, egyszerűen kezelhető eszköznél. Az operációs rendszer előre telepítve található a gépen, ami az első indítás során csupán néhány, a felhasználói fiókot érintő paramétert és az ahhoz tartozó rendszerbeállítások megerősítését kéri. Tesztgépünkön a legfrissebb Ubuntu indult el a bekapcsolást követően, mely az előbb említett beállítások után egy remekül megszerkesztett, összeállított felülettel örvendeztetett meg minket. A futtatható programok különböző csoportokba vannak rendezve, melyek jelentősen megkönnyítik a felhasználók dolgát. Az ember mindent a keze alá kap, csupán a vezeték nélküli hálózattal való kapcsolat létrehozásával kell egy kicsit foglalkozni, de ha tisztában vagyunk a hálózat tulajdonságaival, akkor 1 perc alatt felépíthető a kapcsolat, mely később automatikusan aktívvá válik az operációs rendszer betöltése alatt.

jw-minix-netbook-5.jpg


A Windowshoz szokott felhasználók biztos azonnal elutasítanák napjaink legnépszerűbb linux disztribúcióját, mi viszont azt tanácsoljuk, hogy egy esélyt mindenképp megér az Ubuntu. Sebességben és használhatóságban kiválóan teljesít a J&W netbookján, mi nem éreztük hiányát a Microsoft rendszerének. Ha viszont mégis az XP telepítőhöz nyúlna valaki, akkor jobban teszi, ha előbb egy USB-s optikai meghajtót is beszerez, a gépnek ugyanis nem része a CD/DVD-korongokat olvasó egység.

A J&W saját márkás USB-s optikai meghajtója a legjobb megoldás erre a problémára, a vékony kivitelű hordozható egység csupán 13490 Ft-ba kerül. Képes olvasni és írni a CD/DVD-formátumok mindegyikét, az egyrétegű DVD-korongokat legfeljebb nyolcszoros, míg a kétrétegű lemezeket maximálisan hatszoros sebességen képes pörkölni. Szintén hasznos kiegészítő az AC-BT1 néven forgalomba kerülő BlueTooth vezérlő – 1990 Ft -, mely mindössze egy 2 centiméter hosszú és 4 centiméter széles vevőegység, így a netbook szállítása esetén sem kell feltétlenül kihúznunk az USB portból. Végül pedig talán a legfontosabb kellék a már említett 6 cellás akkumulátor, mely 9590 Ft-ért vásárolható meg. Talán a legjobb ár/érték arányú nagy kapacitású netbook-telep a piacon, érdemes már rögtön a Minix vásárlásakor beruházni egyre.

A netbookot most meg is nyerheti, ez esetben irány a GameStar aktuális SMS nyereményjátéka. Aki a szerencse helyett inkább a saját pénztárcájában bízik, ezen az oldalon rendelheti meg 69900 Ft-ért a cikkünkben is szereplő J&W Minix netbookot. Érdemes alaposan átnézni a weboldalt, mert egyéb, vonzó akciókra is rátalálhat az ember.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.