Hirdetés

Kamerás szemüveg, amelyet a szemünkkel irányíthatunk - fotók, videó



|

Vajon mire jó egy szemüveg, ami pontosan tudja, hova nézünk éppen? A SensoMotoric Instruments (SMI) által fejlesztett kütyü megadja a választ.

Hirdetés

 

A nem túl szépre sikerült modell nem törekszik a "divatos" jelző elnyerésére, azonban tudása lényegesen érdekesebb. A SensoMotoric Instruments már 20 éve dolgozik az úgynevezett "Eye Tracking" technológia kifejlesztésén, mára sikerült elérniük, hogy egy kamera gyakorlatilag tökéletesen leköveti szemünk mozgását. Ez azt jelenti, hogy nem csak azt képes rögzíteni, amit látunk, hanem képes a fókuszpontot megjeleníteni, követni annak mozgását a felvételen is.

Az SMI Eye Tracker néven futó szemüveg lényege a benne rejtett HD-kamera, amely az érzékelőkkel együttműködve rögzít mindent - amire csak ránézünk. Ez elsőre kicsit olyasmi, mintha valami James Bond vagy Mission Impossible filmbe csöppentünk volna, de az SMI lényege a széleskörű és gyakorlatias felhasználás.

Lehetne használni tanuláshoz (akár vezetés-oktatáshoz is, ahol pontosan lehetne követni, hova is néz a sofőr), kutatáshoz (mire figyelünk különböző helyzetekben, hogyan működik az észlelés), marketinges felmérésekhez (mit néz meg egy vásárló a boltban, mire figyelünk fel a hirdetéseket nézve), vagy turisztikai kiegészítőként (élőben látni, mit keres a térképen a turista, és úgy segíteni neki a tájékozódásban, vagy csak azt kutatni, mire figyelnek a hozzánk érkező utazók városnézés közben).

A lehetőség tehát adott, kíváncsian várjuk, mikor válik ez is tömegcikké, mikor érkezik az első Facebook vagy Foursquare plug-in, amely megosztja majd, mire is néztünk ma...

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.