Hirdetés

Kano: itt kezdődik a gyerek informatikai képzése



|

A 99 dolláros csomaggal maguktól rakhatják össze első számítógépüket a fiatalok.

Hirdetés

Napjaink informatikája érdekes szörnyeteg, hiszen a számítógépek és egyéb kütyük napról napról többek számára válnak elérhetővé, ráadásul a használatuk is folyamatosan egyszerűsödik. Ez funkcionális felhasználás szempontjából kiváló trend, ám egyre nehezebb a számítástechnikát alkotói szempontból érdekessé tenni a fiatalok számára, lévén az eszközeik out-of-box szinte minden igényüket kielégítik. A jelenlegi informatikusok többségét valamiféle sikeres kreatív tevékenység szippantotta be az IT világába: egy nagyon egyszerű program megírása, vagy éppen egy számítógép sikeres összeszerelése.

Hirdetés


A fogyasztóelektronikai eszközök komplexitásának és integráltságának fokozódásával a probléma egyre csak mélyül, éppen ezért is találták ki 2006-ban a rendkívül sikeres Raspberry Pi miniszámítógépet: a Cambridge-i Egyetem oktatói évről évre egyre nagyobb mértékű jártasságbeli csökkenést tapasztaltak az informatikai képzésre bekerülők körében, így létrehoztak egy környezetet, amelyen sallangoktól mentesen lehet tanítani a programozást.


A koncepciót úgy tűnik most sikerült újabb szintre emelni. A brit Kano nevű cég alapítói a gyerekek informatika iránti érdeklődésének felkeltésére vállalkoztak, méghozzá olyan 6 éves kortól, ám szerencsére nem C++-os Hello World programmal kívánnak kezdőlöketet adni a gyerkőcöknek.


A saját magukról Kanónak elnevezett termékük lényegében egy hardveres csomag, a doboz kinyitása után a gyerekek első dolga összeszerelni annak tartalmát, ráadásul egy általuk is könnyen értelmezhető kis képes útmutató alapján. Maga a számítógép a fentebb említett Raspberry Pi (Model B), ezen felül a kitben többek közt egy műanyag ház, hangszóró, kábelek, továbbá egy touchpaddel ellátott billentyűzet is található.


Összeszerelése után a számítógépet már csak hozzá kell kötni egy monitorhoz, továbbá be kell illeszteni a kártyafoglalatába az operációs rendszert tartalmazó memóriakártyát, és máris indulhat a móka. Az alapértelmezett szoftvere a Debian Linux alapokon nyugvó Kano OS, amely Kano Blocks nevű szoftverével többek közt a MineCraftet és Pongot lehet valós időben, játékosan manipulálni.


A Kano csomag körülbelül két hete került fel a Kickstarterre, ahol 18 óra alatt sikerült összeszedni a piacra dobásához kért 100 ezer dollárt. Cikkünk írásának pillanatában már 960 ezer dollár felett járt az anyagi támogatás mennyisége, ráadásul 16 napig (2013. december 19-ig) bárki hozzájárulhat a projekthez; 119 dollárért 2014 közepe táján hoz is belőle egyet a postás.


Ebből sejthetően a Kano 99 dollárért való általános elérhetővé válása még egy kicsit messze van, szélesebb körben várhatóan csak a jövő év második felében lesz kapható. Végül megemlítendő, hogy a termék mögött álló csapat 2 millió dollár támogatás összekaparása esetén tervez egy villanymotorokkal és hasonló érdekességekkel megpakolt „robotikai kiadást” is, ez sem tűnik rossz ötletnek.


(Forrás: Wired, Kano / Kickstarter)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.