Hirdetés

Kártyás titkok



|

Mikor megvásárolunk egy digitális fényképezőgépet, nem árt tudni, hogy milyen memóriakártyával használható. Ki gondolná például, hogy nem minden xD kártya jó minden xD kompatibilis eszközbe?

Hirdetés

Sem a SmartMedia, sem az xD nem tartalmaz semmiféle kontrollert, mindkettő csupán

xdpicture.jpg
egy műanyagba ágyazott flash lapka csatlakozókkal. Az xD modern NAND flash memóriát alkalmaz, ami megbízhatóságának jót tesz. Sebességben jobb, mint a SmartMedia, MMC vagy a Memory Stick, ám a népszerű SD-től (Secure Digital) általában elmarad. Fogyasztása alacsonyabb és fizikai mérete is kisebb, mint a legtöbb versenytárs kártyának, ami segít a tervezőknek az xD kompatibilis fényképezőgépek méretének leszorításában.

 

 

Eredetileg 512 MB-os kapacitásig terjedt az xD specifikáció, ezért az igények növekedésével hamar falba ütköztek a gyártók. Ezt enyhítendő 2005-ben bevezetésre került az xD Type M, az alapváltozat Multilevel Cell arhitektúrájú (többszintű cellaszervezésú) változata, mellyel 8 GB-os kapacitás is elérhető. Jelenleg 2 GB-ig kapható xD Type M kártya. Sajnos a tárterület növekedésével a sajátos cellafelépítés miatt együtt jár a sebesség csökkenése, a Type M kártyák lassúbbak az eredeti xD-nél írásban és olvasásban is. Ennek kiküszöbölésére megalkották az xD Type H-t, ami háromszoros teljesítményre képes, bár kapacitása jelenleg csak 1 gigabájtig terjed.

 

xd_h.jpg

 

 

fe-170-front-view_m.jpg
Mivel semmiféle vezérlőelektronika nem egységesíti az xD kártyák kezelését, a rajtuk elhelyezett flash memóriát közvetlenül kell megszólítania a fényképezőgép kontrollerének vagy a kártyaolvasónak. (Ebből is tudható, hogy a gyártók által reklámozott panoráma funkció szoftveres marketing-extra csupán, nem igényli a kártya közreműködését.) Előfordul, hogy a régi gépek nem képesek megfelelően kezelni az új kártyákat, hiszen tervezésükkor azok még sehol sem léteztek. Ha egy fényképezőgép esetében a specifikációkat nézzük, akkor ne elégedjünk meg az „xD" kompatibilitással, hanem ellenőrizzük, hogy az kiterjed-e a Type M és/vagy Type H típusokra is – csak ezután induljunk kártyavásárlásra. Akik előzetesen tájékozódni szeretnénk, azok alább, linkjeink között megtalálják a két fényképezőgép gyártó hivatalos kompatibilitási listáit.

 

Az Olympus és a Fuji féltékenyen őrizte saját gyermekét, de nemrégiben lejárt a szabadalom védelmi ideje. Az eddig a tulajdonképpeni gyártást a háttérben végző cégek most kiléphetnek az árnyékből és már nem csak Fuji és Olympus márkanév alatt jelenhetnek meg xD kártyák. Tesztlaborunkban a Toshiba saját neve alatt kiadott 1 GB-os változat járt éppen, az M sorozatból, melyet probléma nélkül kezeltek az újabb de olcsó memóriakártya olvasók is (például egy Trust multi-olvasó), de a HP Photosmart D7360 fotónyomtató is. A Toshiba kártya forgalmazó által ajánlott kiskereskedelmi ára bruttó 13900 Ft.

 

xd_m_.jpg

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.