Hirdetés

Kell-e a 4K-s tévé játékra?



|

Mivel filmekből és sorozatokból nem igazán vannak még 4K-s tartalmak, ezért logikus következtetés, hogy a 4K játékra lesz igazán jó.

Hirdetés

Egyre több televíziót árulnak 4K-s felbontással, és kétségtelen, hogy ezek a HDTV-k utódjai. Azonban az is tény, hogy egyelőre szinte a nullával egyenlő a valódi 4K-s tartalmak száma. Logikus következtetés, hogy ha nincs se film, se sorozat, amit 4K-ban lehetne nézni, akkor ezt a nagy felbontást a játékokban lehet majd kihasználni igazán. 

Hirdetés

Nem szabad azonban ennyire előreszaladni. Egy játéknál nem biztos, hogy azzal járunk a legjobban, ha négyszer annyi pixelt zsúfolunk a kijelzőre. A 4K-s játékvilág sok problémával küszködik, és sokak számára nem biztos, hogy jó ötlet erre a célra egy 4K-s tévét beszerezni. Megmutatjuk a lehetséges bökkenőket. 

 

Van 4K-s játékod?

Aki konzolon játszik, annak egyértelműen felesleges 4K-s tévét venni erre a célra. Sem a PlayStation 4, sem az Xbox One nem képes 4K-s játékok futtatására - és ha valamilyen trükkel még sikerül is megkerülni a korlátozásokat, akkor sem valódi 4K-ról beszélünk, csak felkonvertálásáról. Ugyanezzel a módszerrel működött az 1080p a PS3-on és az Xbox 360-on. Éppen emiatt a valódi 4K-s játékélményhez PC-re van szükség. 

 

4K-ban szebb

 

Erős PC kell

A 4K-s kép megjelenítése igen komoly terhet ró egy gép grafikus kártyájára. Sajnos sok mai gépnél vissza kell venni minden minőségbeli beállítást. Ha egy PC maximális beállítások mellett visz valamit 1080p-ben, akkor 4K-ban jó eséllyel csak közepes vagy alacsony minőség mellett fut ugyanaz. Ilyenkor pedig szebb képet kapunk alacsonyabb felbontásnál. 

Persze nem muszáj NVIDIA GeForce Titan X videokártyákkal teletömött, több millió forintos PC-ket vásárolni az igazán jó 4K-s játékélményhez, de azért az olyan gépek sem nevezhetőek olcsónak, amelyek már kielégítő minőségben futtatnak hasonló tartalmakat. Egy ASUS ROG G751 is körülbelül félmillióért vihető haza. Ha valaki még kevesebbet költene, akkor egyedi asztali konfigurációban érdemes gondolkoznia. 

 

4K-s textúrákkal a legszebb

 

Sajnos el kell mondani, hogy még optimális feltételek mellett sem biztos, hogy egy adott játék sokkal jobban néz majd ki 4K-ban. Amennyiben nem erre fejlesztették, akkor bár szebben néz ki picivel, de a valódi 4K-s textúrák nélkül nem lesz lenyűgöző az eltérés. Arra, hogy az teljesen hétköznapi legyen minden címnél, akár még éveket is várnunk kell. 

 

Nem mindegy, hogy milyen TV

A 4K-s játékokhoz nem minden olcsó tévé lesz megfelelő. A legtöbb a HDMI 1.4-es szabványt használja, aminek a maximuma a 3840 x 2160-as felbontás, 30 fps mellett. Ez ugyan nem rossz, de mivel a konzolos játékokat eleve 60 fps-sel való futásra tervezték, ezért nem lesz olyan sima minden, mint megszoktuk. 

Az újabb (és sokszor drágább) 4K-s tévék már HDMI 2.0-val érkeznek, amelyek 60 fps-re is képesek 4K-ban. Igaz, hogy valószínűleg a videokártya sem támogatja a HDMI 2.0-t, de azt egy tévénél gyakrabban szoktuk cserélgetni. 

 

Hamarosan újabb pontokra világítunk rá a 4K-s játékokkal és tévékkel kapcsolatban. 

Nektek milyen videokártyátok van most? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.