Hirdetés

Kell-e a 4K-s tévé játékra? - második rész

|

Filmekhez és sorozatokhoz még nem igazán jó a 4K - mi a helyzet a játékokkal?

Hirdetés

Legutóbb már rávilágítottunk, hogy a filmekhez és a sorozatokhoz egyelőre nem sok értelme van 4K-s tévét vásárolni. A játékokkal már más a helyzet, azonban számos dolog van, amit meg kell gondolni, mielőtt belevágnánk a 4K-s játékvilágba. Ebben a cikkünkben megemlítünk még néhány tényezőt. 

Hirdetés

 

Input lag

Aki komolyabban belemerült a játékokba, annak már az input lag fogalmával is illik foglalkoznia. Ez ugyanis sokat jelenthet a gyakorlatban, és arra is hatással van, hogy mennyire tudunk élvezni egy játékot. Az input lag azt jelenti, hogy mennyi időbe telik a tévének egy kép generálása, beleértve azt is, hogy amikor megnyomunk egy gombot, mikor történik ennek hatására valami a kijelzőn. Amikor például látunk a sarokban egy ellenséget, az input lag miatt megnő az az idő, ami alatt reagálni tudunk rá. 

Néhány 4K-s tévé igen magas input laggal rendelkezik (akár 40ms-ról is beszélhetünk), és csak elég kevés van, ami a gyors 1080p-s tévékkel és monitorokkal van egy súlycsoportban. Ha az input lag tehát szempontot jelent a választásnál, akkor a kínálat jelentősen leszűkül. 

 

Minél közelebb, annál jobb (?)

 

Közel ülve

A 4K-s játékvilág egyik nagy előnye az, hogy közelebb tudunk ülni, és élvezni a részletgazdag képet, valamint a meglehetősen nagy látóteret. Ha elég nagy a tévénk, és elég közel ülünk le hozzá, akkor gyakorlatilag csak egy VR headset tudna attól többet kínálni. 

Az élmény valóban lenyűgöző, azonban van vele kapcsolatban egy nagy probléma is: nem látjuk egyszerre az egész képernyőt. Vagyis látjuk, de mivel a szélei csak a perifériás látómezőnkbe férnek be, ezért a hatás nem teljes. Sok játékban a sarkokba teszik az olyan fontos információkat, mint a minitérkép, az életerő vagy a megmaradt muníció. Ha ezeket figyelni akarjuk, akkor viszont el kell néznünk valamerre. Egy radarnál ez különösen problémás, hiszen úgy lopakodhatnak mögénk, hogy nem vesszük észre. A lenyűgöző részletesség és az összes információ áttekintése ezért nem mindig jön össze egyszerre - persze az élmény ez utóbbi hiányáért kárpótol. 

 

A 4K-s játék összességében előrelépést jelent, amíg kellően erős hozzá a PC-nk, és nem várunk tőle túl sokat. Ha a jövőben érkező címek mindegyike 4K-s textúrákat kap, és kellően közel ülünk, akkor viszont tényleg lenyűgöző élményben lesz részünk. 

Ti terveztek mostanában 4K-s tévét venni? 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.