Hirdetés

Kell-e a karácsonyfa alá 4K-s tévé?



|

Vajon megéri a 4K a felárat? Megvizsgáltuk a kérdést.

Hirdetés

Még van némi idő karácsonyig, így az sem késett el, aki eddig nem ejtette meg a karácsonyi akciók közepette a nagy bevásárlást. Egyedi vagy családi meglepetésnek, de egy új televízió mindig beválhat. A közelmúltban már segítettünk tuti tévéket választani a fa alá. De mi a helyzet a 4K-val? Vajon megéri a felárat? Némelyik modell egész tűrhető árazást kapott. 

Hirdetés

A rövid válasz az, hogy nem, hacsak nem egy csúcskategóriás modellt veszünk. A boltokban és a reklámanyagokban elvégre sehol nem árulják el, hogy a 4K egyelőre nem feltétlenül éri meg, a bemutatóanyag pedig csúcsminőségű lassított felvételekből áll, csupa trükkös beállítással azért, hogy meggyőzzék a nézelődőket. De a jövőre való tekintettel talán mégis megéri befektetni a 4K-ba. Megéri tehát vagy sem?

 

Ezért nem éri meg a 4K

Amennyiben veszünk két egyforma minőségű televíziót mondjuk a 120 centis kategóriából, egyet 4K-s és egyet 1080p-s felbontással, akkor általában az 1080p-s lesz a befutó. Miért? Azért, mert az átlagos tévézési távolság (vegyük ezt minimum 2 méternek) és a panel mérete (ez 180 centiig biztosan igaz) együtt már olyan tényezőt alkotnak, amelyeknek köszönhetően a legnagyobb izzadtságcseppek mellett is alig veszünk majd észre különbséget a két panel között. 

 

Van, hogy láthatatlan a különbség

 

Az effajta összehasonlításokkal nagyon sokan kísérleteztek már, és egyértelművé vált mára, hogy egy átlagos tévézési távolságból egyszerűen nem lehet érezni a 4K adta élességet az 1080p-hez képest. Még a tökéletes tartalom sem jelent különbséget, ha nincs benne elég sok mozgás, az 1080p-s anyagokból pedig egy 4K-s tévé sem tud a gyakorlatban jobbat kihozni. Az ideális távolság kiszámításához még külön kalkulátor is létezik - az eredmény kisebb lesz, mint általában várnánk. 

 

Ezért éri meg a 4K

A közel azonos képminőség, amiről a fentiekben szó volt, azért nem azonos, mert a gyártók a minőségi fejlesztéseket igyekeznek megtartani a 4K-s készülékeknek. Ilyenkor nem is a felbontás jelenti valójában a különbséget, hanem a különböző extra technológiák, mint például a Samsungnál a helyi képhalványítás. Az ilyen apróságok egyértelműen a 4K-s modellek felé billentik a mérleget, de nem az Ultra HD-s felbontás miatt. 

 

Minél drágább, annál több benne az új technológia

 

Ha csak az olcsóbb, "sima" 4K-s készülékeket nézzük, akkor a felbontás nyújtotta előnyöket igazából csak két méternél közelebbről tudjuk majd élvezni. Ebből adódóan egy ilyen eszköz PC-s monitornak is beválhat, főleg akkor, ha a gépben egy erős, 4K-képes videokártya lapul. A játékok hamarabb megmutatják a 4K előnyeit, mint bármilyen hétköznapi videós tartalom. 

 

Tartalom kellene

Az 1080p-s tévék akkor bizonyulnának rossz választásnak, ha mondjuk 5-10 éven belül a mindennapi használatra alkalmatlanná válnának. Hogyan történhetne ilyen? Úgy, hogy mondjuk lenne egy hatalmas 4K-s tartalomkínálat, amit értelemszerűen az 1080p-s készülékek nem tudnának lejátszani. 

Manapság azonban az Amazon és a Netflix streames próbálkozásain kívül csak néhány méregdrága lejátszó boldogul a 4K-s anyagokkal. Egyelőre az Xbone One és a PlayStation 4 sem jeleskedik ilyen téren, nincsenek 4K-s tévécsatornák és 4K-s Blu-ray-lemezek sem. A csatornák többségének még külföldön is évekbe telik, mire a HD-s felszerelést 4K-sra cserélik. 

 

Nem ártana némi 4K-s tartalom a csatornákra

 

Természetesen nincs garancia arra, hogy a 4K-s közvetítések feltétlen jobb minőségűek lesznek a mostaniaknál, elvégre sávszélességi okokból néha ma is csúnyán fest egy-egy HD-s csatorna. A következő néhány évben tehát egy 1080p-s tévé is tökéletesen el tudja majd látni a feladatát, még ha a vadiúj 4K-s tartalmakkal nem is boldogul Ultra HD mellett. 

 

Igen vagy nem

Aki mindezek után úgy érzi, hogy a több pixel megér neki némi felárat, az nyugodt szívvel választhatja a 4K-s tévéket. Ezzel ugyan beszerezte a legújabb technológiát, ugyanakkor lehet, hogy némi pénzt is bukott. A 4K-s tévék ára elvégre nemrég még csak csillagászati magasságokban mozgott, most pedig már 200 000 forint alatt is vannak ilyenek. Minden egyes évben még lentebb csúsznak majd ezek az árak, az 1080p-s modellek pedig kisebbségbe kerülnek. Idén mindenesetre többségben vannak, általában nem vagy csak alig maradnak le a hasonló kategóriás társaiktól, és néha jóval olcsóbbak is. Ha valaki nem PC-s monitornak akar tévét vagy nem a legújabbat, legjobbat szeretné, egyelőre jobb ár-érték arányt találhat egy 1080p-s tévében. 

 

Ti gondolkoztatok már 4K-s tévén?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.