Hirdetés

Kémkednek utánunk az e-könyvek?



|

Sok jó tulajdonsága van az elektronikus kiadványoknak, ám ahol fény van, ott árnyék is vetül.

Hirdetés

Egyre több ember élvezi a könyvek kényelmét elektronikus formában, és egyre többet adnak el az olyan elektronikus olvasókból, mint például az Amazon Kindle és Barnes&Noble Nook, illetve a szoftveres megoldásokról sem szabad elfeledkezni, mint amilyen a Google olvasó. A Forrester adatai szerint az elektronikus kiadványokból 2012 első negyedévében már többet értékesítettek, mint a nyomtatott könyvekből. A Wall Street Journal cikke alapján azonban megvannak ennek az árnyoldalai, hiszen a hagyományos nyomatokhoz képest a vállalatok adatokat gyűjthetnek az olvasókról az elektronikus megvalósulás miatt.

 



Mikor olvasol egy hagyományos, fizikai könyvet, a kiadóknak fogalmuk sincs, melyik részét élvezed, milyen hosszan olvasod, vagy hogy mikor fejezed be. Most, hogy sok ember olvas digitális műveket, a szervezetek adatok sokaságát szerzik be. Mindezt azért teszik, hogy jobb bepillantást nyerjenek abba, mit is akarnak az emberek, így még több kiadványt adhatnak el nekik. A Barnes&Noble például legutóbb azt tudta meg, hogy a legtöbb ember miután befejezte a Hunger Games (Éhezők viadala) olvasását, azonnal megvette a könyv folytatását. Így ajánlatokkal tudták megkönnyíteni számukra a vásárlást.

Ez az információ, ami hasznos a kiadóknak és az eladóknak, ámde van egy negatív oldala is. Több személyes adatot gyűjtenek be egyénekről, mint ezelőtt bármikor, és az adatbányászat egyre könnyebbé és könnyebbé válik. Emiatt sok ember érzi, hogy a vállalatoknak nem szabadna megengedni, hogy feljegyezzék az olvasási szokásokat. Cindy Cohn, az Electronic Frontier Foundation (EFF) törvényes igazgatója szerint „van egy társadalmi ideál: amit elolvastál, nem tartozik másra. Az Amazon szerint nincs járható út, hisz az emberek meg akarják venni a könyveket, de azt nem szeretnék, hogy mások lássák, mit is olvasnak.”

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.